Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ : «κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση»


Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μια «κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση», με στόχο να βγει η χώρα σε ένα «μετα-τροικανό ξέφωτο», όπως είπε χαρακτηριστικά, παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας, από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης.

«Η χώρα και η κοινωνία βρίσκονται μπροστά σε μια τεράστια καταστροφή. Ήδη ένα μεγάλο τμήμα τους ζει σε συνθήκες αναξιοπρέπειας και χρεοκοπίας», επισήμανε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία του, προσθέτοντας ότι η ανάγκη να μπει τέλος σε αυτή την «ολέθρια πορεία» αποτελεί «εθνική επιταγή» και όχι υπόθεση ενός μόνο κόμματος.
Αναπτύσσοντας το σχέδιο του για την ανασυγκρότηση της χώρας, ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι το πρόγραμμα του κόμματός του εστιάζεται σε πέντε πόλους παραγωγής και ανάπτυξης: το αγροτοδιατροφικό, το τουριστικό, το ενεργειακό, το σύμπλεγμα βιομηχανίας, περιβαλλοντικών τεχνολογιών και έρευνας, καθώς επίσης και το κατασκευαστικό σύμπλεγμα.
Στόχοι του «συνεκτικού και ρεαλιστικού», όπως το χαρακτήρισε, προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι:
-Η ανύψωση ασπίδας προστασίας στην κοινωνία, ώστε να αναχαιτισθεί η εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση.
- Η μείωση της ανεργίας.
-Η εξασφάλιση των αναγκαίων κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, με την αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης για την εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική προστασία.
-Η επάρκεια της χώρας σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.
- Η μείωση της ελλειμματικότητας της οικονομίας.
-Η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προστασίας των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος,
-Η ανάπτυξη των δημόσιων μαζικών μεταφορών και ιδιαίτερα του σιδηροδρόμου σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και των συνδυασμένων και των οδικών δημόσιων μεταφορών.
-Η περαιτέρω ενίσχυση της ναυτιλίας.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη δέσμευσή του για την ακύρωση του Μνημονίου και την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Επιδίωξή του, όπως σημείωσε, είναι να διεκδικήσει μέσα από την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, μορατόριoυμ στην πληρωμή των τόκων του εξωτερικού χρέους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς και τη διαγραφή σημαντικού μέρους από το υπόλοιπο και την αποπληρωμή του με ρήτρα ανάπτυξης, όπως ακριβώς συνέβη και για τη Γερμανία, το 1953.
Διαβεβαίωσε ακόμη ότι εφόσον αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία θα ακυρώσει αμέσως τις μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες, ώστε να σταματήσει η περιθωριοποίηση των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων.
Όσον αφορά στην αύξηση των εσόδων, επισήμανε ότι οι προσπάθειες θα εστιαστούν σε τρεις παραμέτρους: στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, στην καθιέρωση πλήρους και καθολικού ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, αλλά και στην αναδιοργάνωση και τη στελέχωση των εφοριών με εξειδικευμένο προσωπικό.
Μεταξύ των προτεραιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας συμπεριέλαβε και την εκπόνηση εθνικής στρατηγικής για την αξιοποίηση του φυσικού και ορυκτού πλούτου με όρους δημόσιου συμφέροντος, καθώς και την ενίσχυση του ρόλου του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ Παράλληλα, δεσμεύθηκε για την επαναφορά της ΑΤΕ και του Τ.Τ. υπό δημόσιο έλεγχο.
Δριμεία επίθεση στον Πρωθυπουργό
Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του Πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον ότι έλεγε ψέματα προεκλογικά για να κερδίσει την ψήφο των πολιτών.
«Πριν από μια εβδομάδα ήρθε σαν το κλέφτη, για δύο μόνο ώρες, να εγκαινιάσει τη ΔΕθ ο κρυπτόμενος Πρωθυπουργός. Ξεκίνησε την ομιλία του, λέγοντας ότι θέλει να σας πει αλήθειες. Με έμμεσο τρόπο δηλαδή, σας είπε ότι μέχρι πρότινος δεν έλεγε αλήθειες. Έλεγε ψέματα για να κερδίσει τη ψήφο σας. Και όποιος τον πίστεψε την πάτησε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος μάλιστα στα περί «λόμπι της δραχμής», καταλόγισε στον κ. Σαμαρά ότι κατέφυγε «στη γνωστή πολιτική λαθροχειρία» ότι «είναι δήθεν αναγκαίο για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα », αφού όπως είπε, δεν είχε κανένα λογικό επιχείρημα προκειμένου να υπερασπιστεί «το πιο επώδυνο πακέτο περικοπών στη μεταπολεμική Ιστορία του τόπου».
«Όταν ο σημερινός πρωθυπουργός καταψήφιζε το πρώτο Μνημόνιο, επεδίωκε την επιστροφή της χώρας στη δραχμή; Όταν ο κ. Κουβέλης καταψήφιζε και το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, ήθελε κι αυτός την επιστροφή στη δραχμή;», διερωτήθηκε. Υποστήριξε επίσης ότι κανείς στην Ευρωζώνη δεν έχει πολιτικό κίνητρο να εξωθήσει καμία χώρα σε οικειοθελή αποχώρηση, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη συνοχή της Ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «φαντασιώνεται σαν άλλος Δον Κιχώτης, μάχες με αόρατους εχθρούς στο εσωτερικό της χώρας», τους οποίους όπως είπε, «δήθεν κατατροπώνει με τη βοήθεια των δύο Σάντσο Πάντσα που τον υποβαστάζουν, του κ. Βενιζέλου και του κ. Κουβέλη».
«Ποιους ανεμόμυλους κατατροπώνει στην οργιώδη φαντασία του ο κ. Σαμαράς; To αόρατο «λόμπι της δραχμής». Ένα λόμπι που πεισματικά αρνείται να κατονομάσει τη στιγμή που συμμαχεί με το μόνο πραγματικό και ορατό λόμπι, το «λόμπι της χρεοκοπίας» αυτού του τόπου, που έδωσε γη και ύδωρ τον Ιούνη για να τον κάνει πρωθυπουργό», συμπλήρωσε.
Σχετικά με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, σημείωσε ότι είναι μια «επικίνδυνη αυταπάτη», από την οποία έχουν «γαντζωθεί» τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, διότι «παρατείνει το μαρτύριο του Μνημονίου και επιβαρύνει τη χώρα με νέα δάνεια για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που θα προκύψει».
Εργαλείο αποσταθεροποίησης η Χρυσή Αυγή
O κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη Χρυσή Αυγή, που αποτελεί όπως σημείωσε, «γέννημα θρέμμα, αλλά και τελευταίο αποκούμπι του συστήματος, χρήσιμο εργαλείο αποπροσανατολισμού και αποσταθεροποίησης της δημοκρατίας». «Προειδοποιούμε όσους απεργάζονται σχέδια αποσταθεροποίησης για να αποπροσανατολίσουν και να ενοχοποιήσουν το λαό μας που αγωνίζεται και αντιστέκεται, ότι τα σχέδιά τους θα πέσουν στο κενό. Η πολιτική τους στηρίζεται στο φόβο, στη βία και στη τρομοκρατία και γεννά εκτρώματα απειλητικά για τη δημοκρατία», παρατήρησε.
Χάραξη πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ μιας «νέας, πολυδιάστατης, ενεργητικά φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής με στόχο την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης και του ρόλου της Ελλάδας ως χώρας ευρωπαϊκής, βαλκανικής και μεσογειακής κι αυτό, όπως είπε σημαίνει και βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Ανέφερε ακόμη ότι θα εργαστεί για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφορά για το όνομα της Π.Γ.Δ.Μ., στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Μια λύση, που όπως εξήγησε, θα αφορά μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Τόνισε ωστόσο πως απαραίτητη προϋπόθεση «για μια βιώσιμη λύση και ειλικρινή συνεργασία, δεν είναι μόνο η ονομασία αλλά κυρίως η άρση των αλυτρωτικών προταγμάτων από τη θεσμική συγκρότηση του κράτους των γειτόνων μας».
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ