Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Ουγκάντα και Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: Επιδημία Έμπολα


Η επείγουσα ανταπόκριση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) στο ξέσπασμα επιδημίας Έμπολα στην Ουγκάντα έφτασε στο τέλος της.
Η ομάδα των MSF παρέδωσε το κέντρο θεραπείας του Έμπολα, που είχε στήσει στην περιοχή Κίμπαλ της δυτικής Ουγκάντα, στο Υπουργείο Υγείας της χώρας.
Μετά την επίσημη επιβεβαίωση της επιδημίας στα τέλη Ιουλίου, η ομάδα επείγουσας παρέμβασης των MSF προχώρησε στο στήσιμο ενός θεραπευτικού κέντρου στο νοσοκομείο Καγκάντι, εφαρμόζοντας μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης της ασθένειας και εκπαιδεύοντας το υγειονομικό προσωπικό της Ουγκάντα στο να φροντίζει τους ασθενείς, ελαχιστοποιώντας, παράλληλα, τον κίνδυνο μόλυνσης. Ακόμη, η ομάδα παρείχε τεχνική και υλική υποστήριξη στο Υπουργείο Υγείας όσον αφορά στην προσφορά ψυχοκοινωνικής φροντίδας στους ασθενείς, τις οικογένειές τους και το ιατρικό προσωπικό και στην εκπαίδευση της κοινότητας σχετικά με την ασθένεια.
Επίσης, οι MSF έχουμε αποκαταστήσει μία μονάδα θεραπείας στο νοσοκομείο Μουλάγκο στην πρωτεύουσα, Καμπάλα, ως μέρος του προπαρασκευαστικού σχεδίου για τις μελλοντικές επιδημίες στην Ουγκάντα.
 «Η Ουγκάντα έχει αναπτύξει τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται στις επείγουσες καταστάσεις από το ξέσπασμα Έμπολα», υποστηρίζει η συντονίστρια επείγουσας παρέμβασης Ολυμπία ντε λα Ρόσα.«Μπορούμε να βασιστούμε στην ικανότητα του προσωπικού του Υπουργείου Υγείας να αναλάβει και να διαχειριστεί τα περιστατικά του Έμπολα με όλες τις εγγυήσεις ασφάλειας».
Το τελευταίο ξέσπασμα επιδημίας Έμπολα στοίχισε τη ζωή σε 17 ανθρώπους. Μετά το στήσιμο του κέντρου θεραπείας, αναφέρθηκαν 69 ύποπτα και 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά Έμπολα. Παρόλα αυτά, δεν υπήρξαν επιβεβαιωμένα περιστατικά από τις 3 Αυγούστου. Μία κρίση Έμπολα θεωρείται ότι λήγει επίσημα εφόσον περάσουν 42 μέρες χωρίς να υπάρξουν νέα, επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Φαίνεται ότι η επιδημία Έμπολα έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας της Ουγκάντα, των MSF, του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των Η.Π.Α. (CDC), του Ερυθρού Σταυρού της Ουγκάντα και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.). Η εμπειρία αυτών των οργανισμών στη διαχείριση της πρόσφατης κρίσης είναι πιθανό να βοηθήσει στον τρόπο ανταπόκρισης σε μελλοντικά ξεσπάσματα επιδημίας Έμπολα.
Ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα είναι μια ασθένεια χωρίς θεραπεία ή εμβόλιο. Ανιχνεύθηκε στους ανθρώπους για πρώτη φορά το 1976 στο Ζαΐρ (σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό). Μεταδίδεται μέσω των σωματικών υγρών και έχει ποσοστό θνησιμότητας από 25 έως 90%, ανάλογα σε με το στέλεχος της νόσου. Παρόλα αυτά, μερικοί ασθενείς αναρρώνουν πλήρως, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκύου στην περιοχή Κίμπαλ που έχασε το παιδί της αλλά επιβίωσε από την ασθένεια.

Μια ομάδα επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) συνεχίζει να δίνει μάχη κατά του ξεσπάσματος επιδημίας Έμπολα βορειοανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (DRC) όπου 14 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Δύο άτομα έχουν διακομισθεί στο νοσοκομείο Isiro, στην Ανατολική Επαρχία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, που είναι το επίκεντρο της επιδημίας. Το γεγονός ότι υπάρχουν νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά Έμπολα τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει ότι η επιδημία θα αργήσει να τελειώσει. 
«Το τελευταίο επιβεβαιωμένο περιστατικό διεκομίσθη στο θεραπευτικό κέντρο στις 2 Σεπτεμβρίου», δηλώνει η συντονίστρια της επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ολίμπια ντε λα Ρόσα.
Μια περιοχή δεν μπορεί να κηρυχθεί επίσημα χωρίς Έμπολα πριν περάσουν 42 μέρες από το τελευταίο επιβεβαιωμένο περιστατικό.
Μια ομάδα των MSF με 80 περίπου μέλη προσωπικό συνεργάζεται με το Υπουργείο Υγείας της χώρας και άλλες οργανώσεις με σκοπό να περιθάλψουν ασθενείς, να εμποδίσουν την εξάπλωση της ασθένειας και να πραγματοποιήσουν δραστηριότητες προαγωγής της υγείας.
Προσωπικό των MSF εκπαιδεύει ντόπιο υγειονομικό προσωπικό για την ανίχνευση συμπτωμάτων Έμπολα, και θα αρχίσει να παρέχει ψυχοκοινωνική βοήθεια σε ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ