Πως θα γίνει αυτό; Οπως αναφέρει ρεπορτάζ του ΑΠΕ στο πλαίσιο των προγραμμάτων κατάρτισης που γίνονται από τον Οργανισμό Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης και Απασχόλησης (ΟΓΕΕΚΑ) "Δήμητρα", οι νέοι αγρότες της χώρας μας καλούνται να καθίσουν και πάλι στα θρανία, προκειμένου να πάρουν στα χέρια τους το "πράσινο πιστοποιητικό".
Το πιστοποιητικό αυτό, που αποτελεί θεσμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφορά την κατάρτιση και πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων των αγροτών και χορηγείται έπειτα από εξειδικευμένη εκπαιδευτική διαδικασία, που συνδυάζει θεωρητικές γνώσεις, πρακτική άσκηση και μαθητεία, ενώ αποτελεί ένα βασικό επαγγελματικό προσόν για τον Έλληνα αγρότη.
Και μπορεί οι περισσότεροι από τους 49.000 νέους Έλληνες αγρότες να βρίσκονται ήδη στα χωράφια και τις κτηνοτροφικές τους εγκαταστάσεις, για να εξασφαλίσουν τα "προς το ζην" για τους ίδιους και την οικογένειά τους, εάν όμως δεν αποκτήσουν το "πράσινο πιστοποιητικό" δεν θα μπορέσουν να τύχουν των ευνοϊκών ρυθμίσεων, που προωθούνται τόσο από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας όσο και της Ευρώπης.
«Μακάρι να γινόταν πιο τακτικά τέτοια προγράμματα κατάρτισης και μεγαλύτερης διάρκειας», ευχήθηκε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο 30χρονος Νίκος Αγγελόπουλος, ο οποίος και απέκτησε το δικό του "πράσινο πιστοποιητικό" προ εξαετίας.
Ανατρέχοντας στην περίοδο φοίτησής του, ο νεαρός τότε αγρότης από το Νομό Ημαθίας, που ασχολείται με το επιτραπέζιο ροδάκινο και διαθέτει καλλιεργούμενη έκταση 100 στρεμμάτων, θυμάται χαρακτηριστικά: «Ήταν εποικοδομητική η περίοδος εκείνη, απέκτησα πολλές, χρήσιμες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες που αργότερα, στην πράξη, μού χρησίμευσαν πολύ. Μακάρι να διαρκούσε παραπάνω το πρόγραμμα εκείνο ή και να γινόταν ξανά αντίστοιχο, αλλά πιο περιεκτικό».
Υπέρ των προγραμμάτων κατάρτισης για τους νέους αγρότες τάσσεται και ο 39χρονος Χρήστος Παπαδημητρίου, ο οποίος πορεύεται στη ζωή, έχοντας ως αρχή ότι «όσες γνώσεις και να έχεις, ποτέ δεν είναι αρκετές».
Όπως μας λέει χαρακτηριστικά, «ακόμα και στη γεωργία, προοδεύει αυτός που έχει διάθεση και όρεξη να εξελίσσεται και να εμπλουτίζει τις γνώσεις του πάνω στο αντικείμενό του».
Ο ίδιος επισημαίνει, ωστόσο, ότι τα προγράμματα κατάρτισης θα πρέπει να οργανώνονται βάσει των αναγκών που υπάρχουν, με εξειδικευμένα τμήματα, αναλόγως του σταδίου στο οποίο βρίσκεται ο κάθε αγρότης. «Για άλλα πράγματα θέλω να ενημερωθώ εγώ που κάνω αυτή τη δουλειά από το 1999 και εντελώς διαφορετική ενημέρωση χρειάζεται ένας νεοεισερχόμενος αγρότης», τονίζει.
Ο κ. Παπαδημητρίου ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη γεωργία το 1999, όταν παντρεύτηκε, αφού εκείνη τη χρονιά ανέλαβε ουσιαστικά και την "περιουσία" της γυναίκας του, η οποία, όπως λέει, «είναι σπουδαγμένη αγρότισσα».
«Η γυναίκα μου βάζει το μυαλό και εγώ τη χειρονακτική εργασία, ενώ υπάρχει και σειρά εξειδικευμένων ανθρώπων, που προσφέρουν καθοδήγηση σε όλα τα στάδια της παραγωγής», λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος για τα 500 ζώα του διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις 2300 τ.μ. και χωράφια 4000 στρεμμάτων, όπου καλλιεργείται βαμβάκι και άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρει ότι στις προθέσεις του είναι η κατασκευή και τυροκομείου στις εγκαταστάσεις του, ενώ μας αποκαλύπτει πως θα παροτρύνει τον 11χρονο γιο του να ασχοληθεί με τη δουλειά του, «αφού βέβαια πρώτα κάνει τις απαραίτητες σπουδές».
http://www.newscode.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ