Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

ΜΠΟΥΜΠΟΥΣΑΡΙΑ ΕΡΑΤΥΡΑΣ ΒΟΪΟΥ, 2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Τα μπουμπουσάρια που γιορτάζονται στην Εράτυρα στις 2 Ιανουαρίου είναι καθαρά διονυσιακές γιορτές. Γιορτάζονται την ίδια εποχή που γιορτάζονταν τα ''Διονύσια κατ΄ αγρούς '' στην αρχαία Ελλάδα, με δραματικές παραστάσεις και ξεφαντώματα.
Παλαιότερα τα μπουμπουσάρια στην Εράτυρα  γιορτάζονταν ανήμερα της Πρωτοχρονίας, όπου οι ανδροπαρέες (τα μπλίκια), με τις ιδιόρρυθμές φορεσιές, τα βαμμένα πρόσωπα, με τους ήχους των μουσικών οργάνων και το τραγούδι «Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά» γυρίζανε  όλο το χωριό και σε κάθε σπίτι τραγουδούσαν και το σχετικό ευχετικό τραγούδι. Στο έθιμο έπαιρναν μέρος μόνο άνδρες. 
Σήμερα το έθιμο άλλαξε όμως ο Σατουρναλικός χαιρετισμός του Νέου Χρόνου και τα γλέντια παρέμειναν αναλλοίωτα. Μια πανδαισία ξέφρενου γλεντιού με χορό, μουσική, παραδοσιακά εδέσματα, άφθονο κρασί και μασκαρεμένους που χορεύουν τους παραδοσιακούς χορούς, στους δρόμους και στις γειτονιές.
Το έθιμο κορυφώνεται με την παρέλαση των μεταμφιεσμένων που σατιρίζουν με καυστική διάθεση και πνευματώδη κριτική το κάθε επίκαιρο θέμα και τελειώνει με ολονύχτιο γλέντι
Δείτε το βίντεο του kozan.gr (Ώρα λήψης 15:50).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ