Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΓΑΛΑΤΙΝΗ ΒΟΪΟΥ: Πασχαλιάτικο έθιμο της ρόκας, Τρίτη 26 Απριλίου

Galatini, Roka's dance GALATINI (Small town) KOZANI

Ο Δήμος Βοϊου, φημίζεται για την πλούσια λαογραφική και πολιτιστική κληρονομιά.  Ένα έθιμο, το οποίο διατηρείται χάρη στις προσπάθειες της νέας γενιάς, αλλά και στην ενεργό συμμετοχή των παλαιοτέρων αναβιώνει στην Γαλατινή του Δήμου Βοϊου. Πρόκειται για τον «Χορό της «Ρόκας» που γίνεται την τρίτη ημέρα του Πάσχα.
 
Ο Χορός της Ρόκας γινόταν κατά τη δύση του ηλίου και εξέφραζε την ανάγκη των γυναικών του χωριού να εκφράσουν τις χαρές και τις λύπες τους, την θρησκευτική τους πίστη, την αγάπη στην οικογένειά τους, γενικά τα βιώματά τους και τέλος γιατί όχι, την φιλέορτη διάθεσή τους. Το έθιμο του Χορού της Ρόκας ήταν και εκτόνωση και γλέντι ιδίως μετά από έναν μακρύ χειμώνα. Μετά το 1912, έτος απελευθέρωσης της Μακεδονίας, στο χορό έμπαιναν κάποια στιγμή και οι άντρες κρατώντας ψηλά την Ελληνική σημαία για ευνόητους λόγους

Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατινής, η Εκκλησιαστική Επιτροπή και ο Αθλητικός Σύλλογος σας προσκαλούν στις Πασχαλιάτικες Λαογραφικές Εκδηλώσεις την Τρίτη 26 Απριλίου 2011. 





Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Έναρξη εκδηλώσεων 4:00 μ.μ.
Αθλητικό μέρος
• Ρίψη λίθου
• Αγώνας δρόμου 100 μέτρων
• Άλμα απλούν
Απονομή επάθλων
Λαογραφικό μέρος
• Παραδοσιακά τραγούδια και χοροί
• Ο πατροπαράδοτος Χορός της Ρόκας



ΓΑΛΑΤΙΝΗ

Η Γαλατινή βρίσκεται 34 χιλιόμετρα Δυτικά της Κοζάνης στο Δήμο Βοϊου.
Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά μεταξύ του όρους Συνιάτσικου (Ασκίο) και Βέλλιας σε υψόμετρο 1010 μέτρων.
Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν Κοντσικόν. Μετονομάστηκε σε Γαλατινή το 1927 για τα αρίστης ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα της.
Οι κάτοικοι της Γαλατινής είναι σ
πουδαίοι τεχνίτες της πέτρας. Οι Γαλατινιώτες οικοδόμοι μετανάστευαν σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, στην Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία, κυρίως πριν από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Μάστορες της πέτρας εδώ και πολλά χρόνια έχουν την δική τους συνθηματική γλώσσα τα ¨ Κουδαρίστικα¨, για να μην τους καταλαβαίνουν οι εργοδότες τους. Σήμερα (περίπου 2500) ασχολούνται στην πλειοψηφία τους με τη γουνοποιία. 


ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:Ο χρόνος ίδρυσης του οικισμού της Γαλατινής παραμένει άγνωστος. Πιθανότατα, οι πρώτες εγκαταστάσεις δημιουργήθηκαν το 14ο – 15ο αιώνα και η φυσική οχύρωση της περιοχής βοήθησε τους κατοίκους να παραμείνουν ελεύθεροι κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Είναι από τους λίγους οικισμούς της Δυτικής Μακεδονίας που πάντα απέκρουε τις επιδρομές των άτακτων Αρβανιτών και δεν πατήθηκε ποτέ, ούτε από ληστές, ούτε από τακτικό τουρκικό στρατό.
Στην περιοχή της Γαλατινής υπάρχουν ερείπια Κάστρου στη θέση ¨Καστρέλι¨ . Στην σημερινή περιοχή της Γαλατινής υπήρχαν άλλοτε τρία ακόμη χωριά, ο Πεκρεβενίκος, η Γκράτσιανη και το Παλαιοχώρι. Και τα τρία καταστράφηκαν από τουρκαλβανούς ληστές. Στο παλαιοχώρι βρέθηκε μυκηναϊκός πέλεκυς που μαρτυρεί ότι ο χώρος κατοικήθηκε από πολύ παλιά.
Το Κοντσικό συμμετείχε στην πρώιμη φάση του Μακεδονικού Αγώνα και στην περίοδο της ένοπλης αντίδρασης στη Βουλγαρική επιβουλή. Κατά το β΄ μισό του 19ου αιώνα, το Κοντσικό ανέδειξε δύο από τους επιφανέστερους Δυτικομακεδόνες οπλαρχηγούς, το Γ. Δούκα – Νταβέλη και τον Π. Τσιόκα – Αλαμάνη, οι οποίοι υπήρξαν, μαζί με τον ιερέα οπλαρχηγό Παναγιώτη Οικονομίδη (που έδρασε την εποχή του Αλή Πασά), οι κορυφαίες ιστορικές φυσιογνωμίες του χωριού.


Πηγή : Περιοδικό ΓΡΑΦΗΜΑ,ΚΟΖΑΝΙnet,askio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ