Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Παγκόσμια ημέρα φωνής και φροντίδα


Ως Παγκόσμια Ημέρα Φωνής καθιερώθηκε η 16η Απριλίου, με κύριο σκοπό να αυξηθεί η δημόσια αίσθηση της σημασίας της φωνής, καθώς και να υπάρξει ευαισθητοποίηση για τα προβλήματα φωνής.
Για το 2011 το μήνυμα είναι: «Εχουμε μια φωνή» («We share a voice»). Μεταφορικά η φωνή είναι «ένα παράθυρο της ψυχής». Η φωνή μπορεί να αποκαλύψει τη διάθεση, την ηλικία ή την αρρώστια. Μπορούμε να γοητευθούμε από τη φωνή κάποιου. Η φωνή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθησυχάσει αλλά επίσης για να προκαλέσει ή για να φοβίσει.

Αν και η φωνή χρησιμοποιείται σαν καθημερινή βάση της ομιλίας, οι περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν τη σημασία της μόνον όταν προκύπτει πρόβλημα φωνής. Συχνά τα προβλήματα φωνής είναι μόνον παροδικά, όπως στην περίπτωση βραχνάδας από το κοινό κρυολόγημα, ή οφειλόμενα σε φωνητική κόπωση, μετά από εκτεταμένη περίοδο ομιλίας. Ομως τα προβλήματα μπορεί να χρονίζουν εάν έχει γίνει κατάχρηση της φωνής ή υπερχρησιμοποίησή της όταν ήταν ευπαθής. Ο κίνδυνος να πάθει ζημία η φωνή αυξάνεται ιδίως τις περιόδους που πάσχουμε από προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού.
Είναι σημαντικό να αποφευχθούν οι καταχρηστικές συνήθειες φωνής που μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμη φωνητική βλάβη. Η φωνή είναι αποτέλεσμα της ταλάντωσης των φωνητικών χορδών, η δομή των οποίων είναι πολύ λεπτεπίλεπτη και ευαίσθητη. Μπορεί να γίνει ρήξη των αιμοφόρων αγγείων των φωνητικών χορδών κατά τη διάρκεια κλάματος ή αρκετά δυνατής φώνησης (τσιρίδα). Κανονικά η πληγή αναμένεται να ιαθεί από μόνη της, αλλά όταν η φωνή μονίμως χρησιμοποιείται καταχρηστικά και ο ιστός - υμένας των φωνητικών χορδών συνεχίζει να ερεθίζεται, οι διαδικασίες ιάσεως διαταράσσονται και οδηγούν έτσι στην ανάπτυξη παθολογίας που προξενεί μόνιμη αλλαγή της φωνής. Εάν τα προβλήματα φωνής διαρκούν πέραν των 3 εβδομάδων πιθανόν να καταδεικνύουν αναπτυσσόμενη παθολογία του λάρυγγος και επομένως πρέπει να εξεταστεί από έναν ειδικό ιατρό.
ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ ΤΣΟΥΚΑΛΑ, Μ.Α., CCC-SLP, παθολόγος Λόγου & Ομιλίας, ASHA Member, www.legein.gr, («We share a voice»

Φροντίδα φωνής

Εάν χρησιμοποιείτε τη φωνή σας επαγγελματικά, είστε δηλαδή τραγουδιστής, κληρικός, καθηγητής, ηθοποιός, κλπ τότε πρέπει να δώσετε μέγιστη σημασία στη σωστή χρήση και φροντίδα της φωνής σας. Παρακάτω δίνονται κάποιες χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στη διατήρηση της υγιεινής της φωνής:

1. ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ

Πολύ σημαντική είναι η ικανοποιητική πρόσληψη νερού. Συνιστάται λήψη 6 έως 8 ποτηριών νερού καθημερινά για την επαρκή ενυδάτωση. Η ικανοποιητική πρόσληψη νερού  διατηρεί τη βλέννα στις φωνητικές χορδές λεπτόρρευστη δημιουργώντας έτσι ιδανικές συνθήκες εργασίας για τις φωνητικές χορδές. Ο καφές, το τσάι και διάφορα άλλα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη πρέπει να αποφεύγονται γιατί προκαλούν αφυδάτωση.

2. ΠΥΚΝΟΡΕΥΣΤΗ ΒΛΕΝΝΑ

Η πυκνόρευστη βλέννα αντιμετωπίζεται συνήθως με κάποιο βλεννολυτικό φάρμακο και λήψη 6 έως 8 ποτηριών νερού την ημέρα. Παρά τα μέτρα αυτά κάποιοι ασθενείς συνεχίζουν να έχουν την αίσθηση της πυκνόρευστης βλέννας στο λάρυγγα ή στις φωνητικές τους χορδές. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό οφείλεται στην παλινδρόμηση του οξέος του στομάχου στο λάρυγγα (Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση).

3. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΛΑΡΥΓΓΑ

Αποτελεί σύνηθες πρόβλημα ατόμων που χρησιμοποιούν τη φωνή τους επαγγελματικά. Απαντάται σε άτομα με υπερβολική έκκριση βλέννας ή σε ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ο ιατρός σας θα σας δώσει φαρμακευτική αγωγή για να σας βοηθήσει αλλά είναι σημαντικό να αποβάλλετε αυτή σας τη συνήθεια. Η προσπάθεια καθαρισμού του λάρυγγα τραυματίζει τις φωνητικές χορδές. Όταν αισθανθείτε την ανάγκη να καθαρίσετε το λάρυγγα σας ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες: καταπιείτε, πιείτε γουλιά-γουλιά το νερό, ή καθαρίστε  το λάρυγγα αθόρυβα (ο ιατρός σας  ή ένας λογοθεραπευτής  θα σας το μάθουν).

4. ΓΑΣΤΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ

Μολονότι η παλινδρόμηση του γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο και στο λάρυγγα συχνά οδηγεί σε οπισθοστερνικό καύσο αρκετοί ασθενείς ποτέ δεν αναφέρουν αυτό το σύμπτωμα. Η θεραπεία της πάθησης αυτής περιλαμβάνει αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής με σκοπό την μείωση παραγωγής του οξέος του στομάχου.

5. ΚΑΚΗ ΧΡΗΣΗ /ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ

*Μη μιλάτε υπερβολικά 
*Διαλέξτε τις λέξεις σας προσεκτικά.
*Μη μιλάτε πολύ στο τηλέφωνο
*Αν πρέπει να μιλήσετε στο τηλέφωνο λόγω  επαγγέλματος τότε ξεκουράστε τη φωνή σας για δέκα λεπτά κάθε 2-3 ώρες.
*Πρέπει να μιλάτε χαμηλά και σταθερά 
*Αποφύγετε να μιλάτε σε θορυβώδες περιβάλλον. Αν είναι    απαραίτητο μιλήστε  κοντά στον ενδιαφερόμενο ή κάντε  χρήση φορητού ενισχυτή(ρωτήστε τον ιατρό σας ή το λογοθεραπευτή σας για περισσότερες λεπτομέρειες).
*Αποφύγετε  να φωνάζετε ή να κραυγάζετε. Υπάρχουν πολλοί  πιο ωραίοι τρόποι για να τραβήξετε την προσοχή όπως για παράδειγμα να σφυρίξετε ή να χτυπήσετε παλαμάκια.
*Το κάπνισμα είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για τη φωνή σου. Χρόνιος ερεθισμός των φωνητικών χορδών από το κάπνισμα οδηγεί σε χρόνια λαρυγγίτιδα, πολύποδες φωνητικών χορδών ή καρκίνο λάρυγγα.

6. ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΦΩΝΗ 

*Αντισταμινικά/Αποσυμφορητικά.
*Τοπικά αναισθητικά κλπ.

7.  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Προσπάθησε να αποφύγεις περιβάλλον με πολύ σκόνη και καπνό. Σε περιοχές με ξηρό πολύ κλίμα μπορείς να χρησιμοποιείς υγραντήρα.
hellasorl.gr

1 σχόλιο:

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ