Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Μεγάλη Παρασκευή στο Δρυόβουνο Βοϊου: Αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Κυρίου

Μία από τις πιο κατανυκτικές τελετές που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα,  το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, στο Δρυόβουνο του Δήμου Βοϊου Κοζάνης
Η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου" γίνεται με ιδιαίτερα ευλαβική κατάνυξη την ημέρα κορύφωσης των Παθών του Ιησού Χριστού. 
Πλήθος κόσμου και φέτος παρακολούθησε με κατάνυξη την αποκαθήλωση του Κυρίου.


Η πομπή με επικεφαλής τον μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης, μετά την ανάγνωση των Μεγάλων Ωρών, ξεκίνησε από την εκκλησία του χωριού (Αγ. Μηνά), για τον  ονομαζόμενο λόφο του «Γολγοθά». Τα εμβατήρια ηχούν πένθιμα και κάνουν όλους τους πιστούς να μετέχουν στην τελετή.
Σιγά-σιγά η πομπή κατευθύνεται προς τον περίβολο του Ναού (Αγ. Λογγίνου), εκεί όπου υπάρχουν οι σταυροί με τα "σώματα του Ιησού και των δύο ληστών" που σταυρώθηκαν μαζί του. Ο μητροπολίτης τυλίγει σε λευκό σεντόνι το Σώμα του Ιησού και κατεβάζοντάς το από τον Σταυρό οι Κοπέλες, που συμβολίζουν τις μυροφόρες γυναίκες, ραίνουν το Σώμα του Χριστού με λουλούδια. 
Μετά την αποκαθήλωση κλήρος και λαός μεταφέρουν το Σώμα του Χριστού στην εκκλησία για να το προσκυνήσουν όλοι οι πιστοί.
Η τελετή αυτή έχει καθιερωθεί από τον ιερέα Στέφανο Τσαντίρη, το 1977 .


Πρέπει να παρατηρήσουμε ότι, φέτος πραγματικά ο κόσμος γύρισε στα χωριά του. Όλο το Βόϊο σφύζει από ζωή τις άγιες αυτές ημέρες της μεγάλης βδομάδας. Σήμερα, μεγάλο Σάββατο, η κορύφωση συντελείται με την Ανάσταση του Κυρίου. 
Χρόνια πολλά και καλή Ανάσταση.


VIDEO"TOVOION"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ