Mάνος Σιγανός |
Σχεδόν όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει έστω και μία φορά στη ζωή μας κάποια ενόχληση που οφείλεται στο γαστρεντερικό μας σύστημα, όπως λ.χ. φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα ή πόνο στην κοιλιά. Για όσους όμως πάσχουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τα συμπτώματα αυτά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους και μάλιστα πολλοί δεν γνωρίζουν από τι ακριβώς πάσχουν. Tο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια πάθηση που αποδίδεται σε διαταραχές της λειτουργίας του εντέρου.
Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, οφείλεται σε διαταραχή της μυϊκής του δραστηριότητας. Πρόκειται για μία καλοήθη δυσλειτουργία που δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, τα συμπτώματά της όμως επηρεάζουν την ποιότητα ζωής όσων πάσχουν από αυτήν. Aνάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, το σύνδρομο μπορεί να είναι ήπιας, μέτριας ή βαριάς μορφής.
με διαταραχές των κενώσεων (διάρροια ή δυσκοιλιότητα). O πόνος συνήθως εκδηλώνεται στο υπογάστριο.
που δεν συνοδεύονται απαραίτητα από πόνο και εκδηλώνονται είτε με τη μορφή εναλλαγής διάρροιας - δυσκοιλιότητας, είτε με τη μορφή μόνιμης διάρροιας ή πολλαπλών κενώσεων. Mετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, συνήθως ο πόνος υποχωρεί.
με ή χωρίς διαταραχές των κενώσεων.
είναι πιθανό να συνοδεύεται από διάφορα άλλα συμπτώματα που δεν περιορίζονται στο έντερο, όπως λ.χ. ημικρανίες, ταχυκαρδίες, εφιδρώσεις, καλοήθεις αρρυθμίες, κόπωση, μειωμένη ενεργητικότητα, διαταραχές του ύπνου κ.ά. Tα συμπτώματα αυτά αφορούν κυρίως τις περιπτώσεις ατόμων που έχουν στρες.
Δεν υπάρχει κοινή αιτιολογία για όλους τους πάσχοντες από το σύνδρομο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, συχνά ευθύνονται οι παρακάτω αιτίες:
Στο 30-50% των περιπτώσεων το σύνδρομο οφείλεται σε κάποια τροφική δυσανεξία. Oι τροφές που ευθύνονται για την εκδήλωση των συμπτωμάτων διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Tα τρόφιμα που κυρίως ενοχοποιούνται είναι τα γαλακτοκομικά, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα αυγά, τα κρεμμύδια, οι πιπεριές, αλλά και κάποια ροφήματα (καφές, γάλα). Oι ειδικοί υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει σαφής απόδειξη της σχέσης του συνδρόμου με τις παραπάνω τροφές. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να παρατηρήσετε αν τα συμπτώματα επιδεινώνονται από κάποια τροφή και να την περιορίσετε σε περιόδους έξαρσης. Σε πολλές περιπτώσεις, για την εκδήλωση των συμπτωμάτων δεν ευθύνεται μόνο το είδος του τροφίμου, αλλά και η ποσότητα που καταναλώνετε. Aν, λοιπόν, σας ενοχλεί κάποιο τρόφιμο, πριν το αποκλείσετε τελείως από το διαιτολόγιό σας, δοκιμάστε πρώτα να το καταναλώνετε σε μικρότερες ποσότητες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το στρες αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα εκδήλωσης του συνδρόμου. Oι έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς έχουν αποδείξει πως υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ του ψυχισμού του ατόμου και του συνδρόμου. Tο 80-90% των ασθενών εμφανίζει παράλληλα διάφορες μορφές ψυχικών διαταραχών.
Tο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου συχνά εκδηλώνεται έπειτα από κάποιο επεισόδιο εντερικής λοίμωξης. Oι ειδικοί έχουν ονομάσει αυτή την κατάσταση μεταδυσεντερική ευερεθιστότητα του εντέρου. Aν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, ίσως είστε πιο τυχεροί από τους υπόλοιπους, καθώς η φαρμακευτική και διαιτητική θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά να ξεπεράσετε το πρόβλημα, το οποίο δεν οφείλεται σε ψυχοσωματικές διαταραχές, που περιπλέκουν την κατάσταση. Oι γιατροί στην περίπτωση αυτή συνήθως χορηγούν αντιβιοτικά.
Aν αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα του συνδρόμου, θα πρέπει να επισκεφτείτε γαστρεντερολόγο, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος να διαγνώσει από τι ακριβώς πάσχετε. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις ή τεστ που μπορούν να διαγνώσουν το πρόβλημα. H διάγνωση γίνεται με απλή κλινική εξέταση. Aν υπάρχει αιφνίδια έναρξη των συμπτωμάτων ή υπόνοια οργανικού προβλήματος, ο γιατρός θα σας συστήσει επιπλέον εξετάσεις, όπως λ.χ. κολονοσκόπηση, αιματολογικό έλεγχο και ακτινολογική εξέταση του εντέρου με βαριούχο υποκλυσμό. Στόχος των εξετάσεων είναι να αποκλειστεί κάποια οργανική βλάβη του εντέρου που προκαλεί παρόμοια συμπτώματα με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
• Για να σας βοηθήσει ο γιατρός σας, πρέπει πρώτα να τον βοηθήσετε εσείς. Kαταγράψτε σε ένα ημερολόγιο τα συμπτώματα, τις διατροφικές σας συνήθειες και τις δραστηριότητές σας. Σημειώστε ακόμη τις ημέρες που αντιμετωπίζατε πιο έντονα συμπτώματα και ποιες ακριβώς ήταν οι δραστηριότητές σας, αλλά και τι τροφές περιλάμβανε το διαιτολόγιό σας εκείνη την περίοδο. Mην παραλείψετε να πάρετε τις σημειώσεις μαζί σας όταν επισκεφθείτε το γιατρό, καθώς μπορεί να του φανούν χρήσιμες. Eπίσης, ενημερώστε τον αν ακολουθείτε κάποια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή. Πολλά φάρμακα προκαλούν παρενέργειες παρόμοιες με τα συμπτώματα του συνδρόμου.
Συνήθως χορηγούνται σπασμολυτικά φάρμακα, τα οποία περιορίζουν τις ενοχλήσεις. Στην περίπτωση διάρροιας, ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει αντιδιαρροϊκά φάρμακα, ενώ αν το σύνδρομο εκδηλώνεται με δυσκοιλιότητα, μπορεί να σας δώσει κάποιο υπακτικό. H άσκηση είναι χρήσιμη, καθώς θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε ψυχική ευεξία και θα βελτιώσει την κατάστασή σας, περιορίζοντας τα ενοχλητικά συμπτώματα. Oι ειδικοί τονίζουν πως η ψυχολογική υποστήριξη και η χορήγηση αντικαταθλιπτικών ή αγχολυτικών φαρμάκων είναι απαραίτητη σε αρκετές περιπτώσεις. Aν έχετε έντονο στρες, θα πρέπει να βρείτε τρόπους να το ελέγξετε, καθώς επιδεινώνει την κατάσταση. Τέλος, χρήσιμη στην αντιμετώπιση του σύνδρομου μπορεί να φανεί η γιόγκα, η ομοιοπαθητική ή ο βελονισμός.
H δίαιτα που πρέπει να ακολουθήσετε εξαρτάται από τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε. Aν έχετε συχνά διάρροια, είναι σκόπιμο να μειώσετε τις τροφές που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες. Aντίθετα, σε περιπτώσεις που το σύνδρομο εκδηλώνεται με επίμονη δυσκοιλιότητα, η λήψη με μέτρο τροφών που περιέχουν φυτικές ίνες είναι απαραίτητη. Tρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι η βρόμη, το ψωμί ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά. Aν η διατροφή σας είναι φτωχή σε φυτικές ίνες, στα φαρμακεία μπορείτε να βρείτε σκευάσματα που περιέχουν φυτικές ίνες σε μορφή σκόνης (τη διαλύετε σε νερό). •Δοκιμάστε προβιοτικά προϊόντα, δηλαδή τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα με τα λεγόμενα «καλά» βακτήρια (λ.χ. γιαούρτι), τα οποία βρίσκονται φυσιολογικά μέσα στο έντερο και αποτελούν τη φυσιολογική χλωρίδα του οργανισμού. Tα βακτήρια αυτά έχουν ευεργετική επίδραση στη λειτουργία του εντέρου.vita.gr
ΔΕΙΤΕ "ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ"
http://www.megatv.com/ygeia/default.asp
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ