Ομηρία ... μνημονίου για 58 δήμους των οποίων το συνολικό χρέος είναι μεγαλύτερο του 100% των τακτικών ετήσιων εσόδων, συμπεριλαμβανομένης και της ΣΑΤΑ, προετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών. Το επονομαζόμενο πρόγραμμα εξυγίανσης θα ελέγχεται από τριμελή επιτροπή που αποτελείται από ένα μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου τηςΚΕΔΕ και το γενικό διευθυντή Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών.
Στο νομό Κοζάνης σημειώνεται ότι, οι Δήμοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης, με συνολικό χρέος άνω του 100% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ, είναι:
Δήμος Κοζάνης με χρέος άνω του 150% , Δήμος Σερβίων - Βελβεντού από 120% έως 150%
Ολα τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών θα τα βρείτε στην εξής διεύθυνση:
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών, οι δήμοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης ανήκουν σε τρεις κατηγορίες:
Πρώτοι οι «κόκκινοι», (με συνολικό χρέος άνω του 150% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ), οι οποίοι είναι κατά σειρά: Τήλου, Φυλής, Αμαρουσίου, Περάματος, Αχαρνών, Πειραιώς, Σπάτων-Αρτέμιδος, Αγιάς, Δίου-Ολύμπου, Ρόδου, Καρδίτσας, Ασπροπύργου, Πύλης, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Διάννου, Βύρωνος, Τροιζηνίας, Σαλαμίνας, Παξών, Κορυδαλλού, Τρικκαίων, Κοζάνης και Σιθωνίας.
«Ανοικτοί κόκκινοι» (με συνολικό χρέος από 120% έως 150% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ) οι οποίοι είναι κατά σειρά: Ζωγράφου, Σύμης, Μεταμόρφωσης, Νίκαιας-Ρέντη, Αγίας Βαρβάρας, Κέρκυρας, Ιστιαίας-Αιδηψού, Μαντουδίου, Αλίμου, Βέλου-Βόχας, Κασσάνδρας και Σερβίων-Βελβεντού.
«Πορτοκαλί» (με συνολικό χρέος από 100% έως 120% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ) οι οποίοι είναι κατά σειρά: Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Κύμης-Αλιβερίου, Μεγαρέων, Κισσάμου, Λαυρεωτικής, Ήλιδας, Ωρωπού, Κεφαλονιάς, Νέας Προποντίδας, Σκιάθου, Ζακύνθου, Ύδρας, Κατερίνης, Ορχομενού, Περιστερίου, Καισαριανής, Ιωαννιτών, Θερμαϊκού, Αίγινας, Ρεθύμνης, Κρωπίας, Διρφύων, Μεσσαπίων.
Πρόγραμμα εξυγίανσης δε θα χρειαστούν δήμοι που έχουν συνολικό χρέος κάτω από 100%, που είναι μάλλον στο πράσινο. Πρόκειται για 45 δήμους που συνολικό χρέος από 80% έως 100% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ, 82 που είναι από 50% έως 80% και 140 μέχρι 50% .
Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, αυτή τη στιγμή στη βάση δεδομένων που δημιούργησε το υπουργείο, αποτυπώνεται πλήρως η οικονομική κατάσταση των δήμων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Ραγκούσης, οι δανειακές υποχρεώσεις των δήμων ανέρχονται σε περίπου 1,9 δις ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 60%, δηλαδή 1,26 δις είναι οι υποχρεώσεις των δήμων προς τρίτους, 1,87 δις οι απαιτήσεις των δήμων από τρίτους και 735 εκατομμύρια τα διαθέσιμα τους.
Πως θα γίνει το πρόγραμμα εξυγίανσης
Για τους 58 δήμους οι οποίοι θα μπουν στο πρόγραμμα εξυγίανσης, το οποίο όπως είπε ο υπουργός, θα ξεκινήσει άμεσα με βάση υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί, θα ισχύουν οι εξής ποινές:
1. Πάγωμα ορισμένων κωδικών όπως δημόσιες σχέσεις κι εκδηλώσεις
2. Πάγωμα ή περιορισμός των προσλήψεων και των συμβάσεων.
3. Υποχρέωση υλοποίησης του προγράμματος με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που δε υπερβαίνει μια δημοτική περίοδο.
4. Πάγωμα υλοποίησης νέων έργων, καθώς το σύνολο των εσόδων συμπεριλαμβανομένων και αυτών από τη ΣΑΤΑ, θα διατίθεται για το πρόγραμμα εξυγίανσης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα εξυγίανσης του Υπουργείου Εσωτερικών, οι υποχρεώσεις μπορούν να αφορούν μόνο σε μία δημοτική κοινότητα (πρώην δήμος), εφόσον μόνο εκεί διαπιστώνεται το οικονομικό πρόβλημα.
Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι νέα έργα θα μπορούν να πραγματοποιούνται στους συγκεκριμένους δήμους αλλά μόνο μέσω του ΕΣΠΑ και του «Προγράμματος Ε.ΛΛ.Α.Δ.Α».
Η χρηματοδότηση του Προγράμματος θα πραγματοποιηθεί από το «Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης», που συστήνεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
Η διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα εξυγίανσης θα γίνει σε τέσσερα στάδια:
1. Διαπίστωση ανάγκης οικονομικής αξιολόγησης βάση αντικειμενικών κριτηρίων
2. Εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης του από τους αξιολόγηση ΟΤΑ από τους ορκωτούς λογιστές
3. Εκπόνηση ειδικού επιχειρησιακού προγράμματος εξυγίανσης
4. Κάλυψη του κόστους επιτοκίου των δανείων και λοιπών πιστωτικών διευκολύνσεων από πιστωτικά ιδρύματα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
5. Έγκριση του προγράμματος από την τριμελή Ελεγκτική επιτροπή
6. Επιμήκυνση του σημερινού μέσου χρόνου αποπληρωμής των δανείων των 15 ετών μέχρι 25 για την αποπληρωμή τους
Είναι πολύ σημαντικό ότι, το πρόγραμμα εξυγίανσης θα παρέχει και περίοδο χάριτος για ορισμένες περιπτώσεις δήμων που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα χρέους, η οποία θα καλύπτει τα χρεολύσια, αλλά όπως άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, δε θα είναι δυνατό να υπερβαίνει το χρόνο θητείας των σημερινών δημάρχων.
Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι ο κ. Ραγκούσης ξεκαθάρισε ότι μόλις συνολικά 4 δήμοι πληρώνουν ετήσιο τοκοχρεολύσιο, που είναι μεγαλύτερου του 20% των εσόδων τους, ενώ τόνισε ότι θέλει να δώσει τη δυνατότητα σε δήμους που έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς να μην μπουν στη διαδικασία του...μνημονίου.
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών, τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων των δήμων, οι οποίες αυτή τη στιγμή ελέγχονται από τους ορκωτούς λογιστές, αλλά όπως χαρακτηριστικά τόνισε... «δε θα αλλάξει τη συνολική «εικόνα».
ΠΟΙΑ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Ο κ. Ραγκούσης τόνισε επίσης, ότι με βάση τα οικονομικά στοιχεία που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο, επιβεβαιώνεται ότι η συμμετοχή των δήμων στο δημόσιο χρέος και στο ΑΕΠ είναι απειροελάχιστη σε σχέση με το συνολικό και ανέρχεται στο 0,7% και 0,9% αντίστοιχα. Μάλιστα οι δήμοι της Ελλάδας σχετικά με τα χρέη βρίσκονται στην προτελευταία θέση, πριν από τη Μάλτα, συγκριτικά με τους δήμους των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις των δήμων της Γερμανίας που ανέρχονται στο 39,6% του συνολικού χρέους και 29,1% του ΑΕΠ, της Ισπανίας 11,5% και 21,7 % αντίστοιχα, η Δανία 7,1% και 17,2% αντίστοιχα.
Βεβαίως, την ίδια στιγμή η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα λαμβάνει τα λιγότερα χρήματα σε όλη την Ευρώπη με εξαίρεση την Κύπρο και τη Μάλτα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι είναι μόνο το 3,1% επί τον ΑΕΠ και 5,8% επί των δημόσιων δαπανών, όταν ακόμα και χώρες όπως η Λιθουανία, η Εσθονία και η Ρουμανία έχουν υπερδιπλάσια ποσοστά.
πηγη:OTANEWS
ΠΡΑΓΜΑΤΙ Η ΣΟΥΛΑ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ Ο ΑΡΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ΄΄
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΒΟΙΟΥ.
ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΗΜΕΡΟΙ ΣΧΕΔΟΝ ΣΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΑ. ΤΟ ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΜΙΛΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑ ΑΛΛΟΥΣ ΟΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ΄΄ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ. ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΗ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΑΝ ΤΗ ΣΟΥΛΑ,ΧΡΗΣΤΟ,ΑΝΔΡΕΑ,ΑΡΗ.ΝΙΚΟΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑ.
ΣΕΒΟΜΑΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.ΣΟΥΛΑ-ΑΝΔΡΕΑ-ΑΡΗ-ΧΡΗΣΤΑΚΙ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΙΚΟΣ,ΓΙΑΝΝΗΣ,ΧΡΗΣΤΟΣ,ΜΑΡΙΑ,ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ'ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ'ΘΑΝΑΣΗΣ'ΓΙΩΡΓΟΣ'ΓΙΩΡΓΟΣ'ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ'ΜΑΡΙΑ,ΑΘΗΝΑ........
ΝΕΑΠΟΛΗ-ΤΣΟΤΥΛΙ-ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ-ΕΡΑΤΥΡΑ-ΜΙΚΡΟΚΑΣΤΡΟ-ΚΑΛΟΝΕΡΙ-ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ-ΣΙΣΑΝΙ΄΄΄΄
Είναι κακό για το δήμο να "φεύγουν" οι ικανοί και οι τίμιοι από το προσκήνιο και να προσλαμβάνονται άνθρωποι που φροντίζουν να υπενθυμίζουν με τις πράξεις τους συνεχώς το ποιόν τους..Ισχύει άραγε το δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι? Όσο καλοπροαίρετοι και να είμαστε οι Βοϊάτες, η νοημοσύνη μας δεν είναι η κατώτερη δυνατή..Κάποιοι βολεύονται στις πλάτες του δήμου και των δημοτών..Όχι όλοι, μα η κακή εικόνα έχει ήδη δημιουργηθεί και όσο πάει χειροτερεύει..ΞΥΠΝΗΣΤΕ!! Ή μάλλον μην κάνετε πως δε σας ενδιαφέρει και θα κάνετε το δικό σας..
ΑπάντησηΔιαγραφή