Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Τρώμε ακίνδυνα;


Αλήθεια αναρωτηθήκατε ποτέ αν η διατροφή σας είναι σωστή, εάν ότι τρώτε έχει καμιά σχέση με τι παράγει η φύση, εάν η πολύχρωμη πανάκριβη συσκευασία που αγοράσατε από το Super Market περιέχει ότι το καλύτερο για σας και το παιδί σας;
            Δυστυχώς για όλους μας σήμερα πια, το να τρώς κάποιο φυσικό προϊόν είναι σπάνιο,αν όχι αδύνατον. Με συνεργό την επιστήμη τα σημερινά προϊόντα είναι πιο όμορφα, με μεγάλη ποικιλία γεύσεων και διαρκούν περισσότερο. Όλα αυτά με την προσθήκη χρωστικών, προσθέτων και συντηρητικών ουσιών στα τρόφιμα. Είναι όμως όλα αυτά ακίνδυνα;
            Παρακάτω είναι μια λίστα τέτοιων ουσιών, επικίνδυνων για τον άνθρωπο που εκδόθηκε από το Νοσοκομειακό Κέντρο τουChaumontFrance, βασισμένη σε πληροφορίες που δόθηκαν από τοΕρευνητικό Νοσοκομείο του VillajuirFrance, για να επιστήσει την προσοχή των καταναλωτών στα αποτελέσματα των προσθέτων που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων.


Ε103   απαγορευμένο          
Ε104  ύποπτο                      
Ε105   απαγορευμένο
Ε110   επικίνδυνο                 
Ε111   απαγορευμένο       
Ε120   επικίνδυνο
Ε121   απαγορευμένο                   
Ε122   ύποπτο                      
Ε123   πολύ επικίνδυνο
Ε124   επικίνδυνο                          
Ε125   απαγορευμένο       
Ε126   απαγορευμένο
Ε127   επικίνδυνο                          
Ε130   απαγορευμένο       
Ε131   καρκινογόνο
Ε141   ύποπτο                                  
Ε142   καρκινογόνο           
Ε150   ύποπτο
Ε151   ύποπτο                                  
Ε152   απαγορευμένο       
Ε153   ύποπτο
Ε171   ύποπτο                                  
Ε173   ύποπτο                      
Ε180   ύποπτο
Ε181   απαγορευμένο                   
Ε210   καρκινογόνο           
Ε211   καρκινογόνο
Ε212   καρκινογόνο                       
Ε214   καρκινογόνο           
Ε215   καρκινογόνο
Ε220   καταστροφή Β12                  
Ε221   εντερικές ενοχλ.          
Ε222   εντερικές ενοχλ.
Ε223   εντερικές ενοχλ.                    
Ε224   εντερικές ενοχλ.         
Ε226   εντερικές ενοχλ.
Ε230   δερματικές διαταρ.                
Ε231   δερματικές διαταρ.    
 Ε232   δερματικές διαταρ.
Ε233   δερματικές διαταρ.                
Ε239   καρκινογόνο           
Ε240   ύποπτο
Ε241   ύποπτο                                  
Ε250   διαταραχές πίεσης    
Ε251   διαταραχές πίεσης
Ε252   διαταραχές πίεσης                
Ε311   έκζεμα                       
Ε312   έκζεμα
Ε320   χοληστερίνη                           
Ε330   καρκινογόνο           
Ε338   πεπτική διαταραχή
Ε339   πεπτική διαταραχή                
Ε340   πεπτική διαταραχή    
Ε341   πεπτική διαταραχή
Ε407   πεπτική διαταραχή                
Ε450   πεπτική διαταραχή    
Ε461   πεπτική διαταραχή
Ε462   πεπτική διαταραχή                
Ε463   πεπτική διαταραχή    
Ε465   πεπτική διαταραχή
Ε466   πεπτική διαταραχή                
Ε477   ύποπτο

Σε όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα πρέπει να αναγράφονται ευδιάκριτα στην ελληνική γλώσσα οι παρακάτω πληροφορίες:
1.    Η ονομασία του προϊόντος για παράδειγμα: «φυσικός χυμός τομάτας ελαφρά συμπυκνωμένος»
2.    Ο κατάλογος των συστατικών του προϊόντος κατά φθίνουσα τάξη μεγέθους του βάρους τους. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνεται σε συστατικά που θεωρείται ότι μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση όπως για παράδειγμα: φιστίκι, γάλα, αβγά, ψάρι κλπ.
3.    Η καθαρή ποσότητα του προϊόντος εκφρασμένη ως όγκος (π.χ. λίτρα) στα υγρά και ως μάζα (π.χ. γραμμάρια) στα υπόλοιπα προϊόντα.
4.    Ο χρόνος διατήρησης που δηλώνει για πόσο χρονικό διάστημα ένα προϊόν παραμένει φρέσκο και είναι ασφαλής η κατανάλωσή του (Εξαιρούνται νωπά φρούτα και λαχανικά στα οποία περιλαμβάνονται και οι πατάτες που δεν έχουν αποφλοιωθεί, κοπεί ή υποστεί άλλες παρόμοιες επεξεργασίες, κρασιά, ποτά με περιεκτικότητα σε οινόπνευμα μεγαλύτερη από10%, προϊόντα ζαχαροπλαστικής ή αρτοποιίας που καταναλώνονται εντός της ημέρας, ξύδι, αλάτι εκτός του αλατιού που έχει προστεθεί ιωδιούχο κάλιο, ζάχαρα σε στερεή μορφή, τσίχλες, καραμέλες, παγωτά σε ατομικές συσκευασίες)
5.    Οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης του προϊόντος για παράδειγμα: «διατηρείται στο ψυγείο στους 3-5οC» ή «μετά το άνοιγμα διατηρείται στο ψυγείο».
6.    Το όνομα ή εμπορική ονομασία και η διεύθυνση του παραγωγού, του συσκευαστή ή του εισαγωγέα ώστε να γνωρίζει ο καταναλωτής  με ποιον θα επικοινωνήσει σε περίπτωση που έχει κάποιο παράπονο ή θέλει περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν.
7.    Ο τόπος παραγωγής ή προέλευσης, στην περίπτωση που η παράλειψη του μπορεί να οδηγήσει τον καταναλωτή σε πλάνη, ως προς τον πραγματικό τόπο παραγωγής ή προέλευσης του τροφίμου. 
8.    Οι οδηγίες χρήσης του προϊόντος μόνο στην περίπτωση που η παράλειψή τους δεν επιτρέπει τη σωστή χρήση αυτού.  
9.    Η ένδειξη που επιτρέπει την αναγνώριση της παρτίδας στην οποία ανήκει το τρόφιμο.
10.    Στα προϊόντα γάλα, γάλα σε σκόνη προοριζόμενο για βρέφη ή νήπια, σοκολατούχο γάλα, γιαούρτι με προσθήκη ή μη φρούτων, δημητριακών κλπ, επιδόρπια πάσης φύσεως με βάση το γάλα, κρέμες, ρυζόγαλο, κρέμες γάλακτος που παράγονται στην Ελλάδα πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης του γάλακτος από το οποίο παρασκευάσθηκαν για παράδειγμα: «από γάλα προέλευσης 100% Ελληνικό» ή «από πρόσμιξη γάλακτος 60% Ελληνικό και 40% Ολλανδικό». Αν τα προϊόντα αυτά προέρχονται από  άλλες χώρες της Ε.Ε. ή εισάγονται από τρίτες χώρες τότε πρέπει να αναγράφεται και η χώρα παραγωγής για παράδειγμα «παράγεται στην Γερμανία».
11.    Σε περίπτωση που το προϊόν είναι υποκατάστατο τροφίμου θα πρέπει να αναγράφεται αυτό στην συσκευασία του για παράδειγμα «υποκατάστατο τυριού» ή «δεν είναι τυρί» ή «απομίμηση τυριού».
12.    Στα ποτά με περιεκτικότητα σε οινόπνευμα μεγαλύτερη του 1,2% κατ’ όγκο θα πρέπει να αναγράφεται ο αλκοολικός βαθμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ