Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Διεθνής διάκριση για τα ελαιόλαδα της Ελαϊς



elais.grΤην προτίμηση κορυφαίων και καταξιωμένων Ευρωπαίων σεφ και γευσιγνωστών στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού γεύσης και ποιότητας ΙΤQI Awards κέρδισαν για τρίτη συνεχή χρονιά τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα της Ελαίς – Unilever Ελλάς, Άλτις Παραδοσιακό και Άλτις Απαλό.
Σχολιάζοντας την νέα διεθνή διάκριση των προϊόντων της εταιρείας, ο κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης, διευθυντής Επικοινωνίας και ΜΜΕ της ΕΛΑΪΣ-Unilever Ελλάς δήλωσε τα εξής: 

«Η βράβευσή μας για τρίτη χρονιά από έναν από τους κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς αποδεικνύει τη συνέπεια και την εμμονή όλων των ανθρώπων του Άλτις στην ποιότητα και τη γεύση. Καθημερινό μας μέλημα είναι να προσφέρουμε στους Έλληνες αλλά και στους καταναλωτές του εξωτερικού, εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα Α’ Επιλογής. Είμαστε σταθερά το Νο 1 ελαιόλαδο στις προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών και επιδιώκουμε να συνεχίσουμε την ανοδική μας πορεία και στις χώρες του εξωτερικού»
 ΕΛΑΪΣ
Ταξίδι στην ιστορία ...της γεύσης
19201920 
Συστήνεται από έξι επιχειρηματίες (Μελέτιος Δ. Γκιόκας, Χαράλαμπος Δ. Μαυρειδόπουλος, Κωνσταντίνος Γ. Ευγενειάδης, Αριστοτέλης Μακρής, Πολύδωρος Χ. Γεωργόπουλος, Σταύρος Π. Σταυρής) η Ετερόρρυθμος Εταιρεία «Αριστοτέλης Κ. Μακρής και Σία Ελληνική Βιομηχανική Εταιρία Ελαιουργικών Επιχειρήσεων» με το διακριτικό τίτλο «ΕΛΑΪΣ».

19261920-1931
Επέκταση του σπορελαιουργείου της εταιρείας που έχει πλέον συνολική δυναμικότητα 525 τόννων ελαιοσπόρων το μήνα.
Εγκατάσταση εξευγενισμού ελαίων μηνιαίας δυναμικότητας 125 τόννων.
Αίτηση της ΕΛΑΪΣ προς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για τη χορήγηση αδείας βιομηχανικού και εμπορικού σήματος με τη λέξη «ΦΥΤΙΝΗ».

19331932
Η επιχείρηση μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 10.000.000 δρχ.

19351933 
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αποδέκτης δειγμάτων των προϊόντων της ΕΛΑΪΣ, εκφράζει με ιδιόχειρη επιστολή του προς το Διοικητικό της Συμβούλιο τις ευχαριστίες του και το θαυμασμό του για την οργανωτική τελειότητα της παραγωγικής διαδικασίας της επιχείρησης που τη θεωρεί ως σημαντικό οικονομικό παράγοντα της χώρας.

19501932-1944 
Το Μεσοπόλεμο στην ΕΛΑΪΣ Α.Ε. βρίσκουν δουλειά, τροφή, περίθαλψη και κατοικία πρόσφυγες διωγμένοι από τη Μικρά Ασία και με τη σκληρή εργασία τους στηρίζουν την επέκταση και ανάπτυξη της εταιρείας.
Η «ΦΥΤΙΝΗ» κυκλοφορεί για πρώτη φορά.

1936
Καταργείται πλήρως το μονοπώλιο της υδρογόνωσης των πάσης φύσεως ελαίων και η ΕΛΑΪΣ αποκτά και αυτή τη σχετική άδεια από το Υπουργείο Βιομηχανίας. Υπό την επίβλεψη του μηχανικού Γεράσιμου Δρακάτου αρχίζουν οι εργασίες των προγραμματισθέντων κτιριακών επεκτάσεων και βελτιώσεων που αλλάζουν οριστικά την παλαιά δομή και την εξωτερική όψη του εργοστασίου. Με τις εγκαταστάσεις αυτές μεγαλώνουν οι χώροι των διοικητικών υπηρεσιών και δημιουργείται το νέο χημικό εργαστήριο στον πρώτο όροφο του κτιρίου. Στο χώρο της παραγωγής διπλασιάζεται ο διαθέσιμος χώρος του εξευγενισμού και οικοδομούνται πολλά νέα τμήματα και χώροι φύλαξης βοηθητικών υλικών. Στην Έκθεση Εμπορίου και Βιομηχανίας, που γίνεται στο Ζάππειο Μέγαρο, παίρνει μέρος και η ΕΛΑΪΣ με περίπτερο του οποίου την καλλιτεχνική επιμέλεια αναλαμβάνει ο ζωγράφος Νίκος Καστανάκης.

19471940, 28 Οκτωβρίου
1960Το Υπουργείο Στρατιωτικών επιτάσσει όλα τα βιομηχανικά εργοστάσια που χρησιμεύουν για τη στήριξη του στρατού. Μεταξύ αυτών και η ΕΛΑΪΣ Α.Ε. Επιτάσσονται επίσης τα δύο αυτοκίνητα του εργοστασίου και επιστρατεύεται το σύνολο σχεδόν του νεότερου προσωπικού της επιχείρησης για το μέτωπο.
19621941
Η παραγωγή υδρογόνου ενδιαφέρει τις δυνάμεις κατοχής που πιέζουν την εταιρεία να συνεργαστεί μαζί τους. Το Δ.Σ. της ΕΛΑΪΣ Α.Ε. αποφασίζει την αχρήστευση των εγκαταστάσεων υδρογόνωσης ώστε να μην είναι δυνατή η άσκηση πίεσης από τις κατοχικές δυνάμεις.

26 Φεβρουαρίου
Εισάγεται για διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών η μετοχή της ΕΛΑΪΣ Α.Ε. με αρχική αξία 1.025 δρχ.

1944, 11 Ιανουαρίου
Ο μεγάλος βομβαρδισμός του Πειραιά από τους συμμάχους που κατέστρεψε την πόλη αφήνοντας πίσω του αμέτρητους νεκρούς, πλήττει και την ΕΛΑΪΣ. Τρεις ισχυρές βόμβες των 500 Lbs. πλήττουν το εργοστάσιο. Μία καταστρέφει το τμήμα σπορελαίων και κατεργασίας βαμβακόσπορου και μία πέφτει πάνω σε εργατική κατοικία, ευτυχώς δίχως θύματα.

1947 
Η ΕΛΑΪΣ και ο Αρ. Μακρής προσωπικά, αφοσιώνονται στην παραγωγή του πρωτοποριακού προϊόντος ΒΙΤΑΜ που γίνεται δεκτό με ενθουσιασμό από την αγορά.

19611950 
Η ΕΛΑΪΣ παράγει στο νέο τμήμα παρασκευής και συσκευασίας, το τυποποιημένο ελαιόλαδο «ΕΛΑΪΣ», το οποίο και προωθεί με έντυπη διαφήμιση.

1960-1968 
Επέκταση και εκσυγχρονισμός των τμημάτων: εξευγενισμού ελαίων, υδρογόνωσης, παραγωγής και συσκευασίας μαργαρινών, παραγωγής και συσκευασίας μαγειρικών λιπών και παραγωγής και συσκευασίας τυποποιημένων ελαιολάδων. Εγκατάσταση αποθήκευσης ακατέργαστων ελαίων στο κεντρικό εργοστάσιο με δυναμικότητα 650 τόννων και στο παράρτημα της Αγίας Άννης με δυναμικότητα 2.400 τόννων.

1961 
Το φθινόπωρο, ο Β. Μελάς καλεί το προσωπικό της εταιρείας και του ανακοινώνει ότι το Δ.Σ. αποφάσισε για το συμφέρον της ίδιας αλλά και του προσωπικού της, ενόψει του ανταγωνισμού της Ε.Ο.Κ., να προχωρήσει σε σύμβαση στρατηγικής συνεργασίας με την πολυεθνική εταιρεία UNILEVER N.V.

1962 
Υπογράφεται η σύμβαση με τη UNILEVER και την ΕΛΑΪΣ αυξάνει το μετοχικό της κεφάλαιο με έκδοση 10.800 νέων μετοχών, πακέτο που έλαβε η UNILEVER έναντι αποστολής 825.000 δολαρίων Η.Π.Α. στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία παρέδωσε στην εταιρεία επιταγή ύψους 25.380.000 δρχ.

1970
Η ΕΛΑΪΣ γιορτάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της.
Η συμμετοχή της UNILEVER στο μετοχικό σχήμα της εταιρείας αυξάνεται στο 45%.

1982
Η UNILEVER αποκτά την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

1984
Η ΕΛΑΪΣ, ως μέλος του Ομίλου UNILEVER, αναλαμβάνει από αυτή τη χρονιά την εμπορία και διακίνηση και άλλων προϊόντων διατροφής που παράγονται στο εξωτερικό από τη μητρική εταιρεία, όπως το τσάι Lipton, προϊόντα κονσέρβας (Zwan, John West), κατεψυγμένα (Iglo)κλπ. Εισέρχεται πλέον και σε άλλες παράλληλες και συμπληρωματικές αγορές μ’ εκείνες των παραδοσιακών της βιομηχανικών και εμπορικών εξειδικεύσεων.

1990
1990-Η UNILEVER πρώτη στον κόσμο εφαρμόζει νέα μέθοδο παραγωγής εξελιγμένης γενιάς μαργαρινών, χωρίς trans λιπαρά και η ΕΛΑΪΣ είναι η πρώτη εταιρεία τροφίμων στην Ευρώπη που την υιοθετεί.

1994
Η ΕΛΑΪΣ είναι η πρώτη εταιρεία τροφίμων στην Ελλάδα που πιστοποιείται με το πρότυπο Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001.

1995-1995
Η ΕΛΑΪΣ γιορτάζει τα 75 της χρόνια.
Η εταιρεία λαμβάνει το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς για τις καινοτόμες πρακτικές που χρησιμοποιεί για το συγκερασμό Εργασίας και Οικογένειας.
Η ΕΛΑΪΣ βραβεύεται με Έπαινο από τον ΟΜΕΠΟ για:
το ολοκληρωμένο χορηγικό της πρόγραμμα για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΕΛΙΑ – ΕΛΑΪΣ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ»
την αναπαλαίωση και συντήρηση του νεοκλασικού κτιρίου του ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ εντός του εργοστασίου της και
την αναστήλωση αρχαίου ελαιοτριβείου στην Πλάκα

1995-1997
Η ΕΛΑΪΣ λαμβάνει το Unilever Safety Award, βραβείο της UNILEVER, για την 3ετή εξαιρετική επίδοση της εταιρίας σε θέματα ασφάλειας του προσωπικού.
Η ΕΛΑΪΣ διανέμει μέσα από το δίκτυο της νέα προϊόντα.

1996
Η ΕΛΑΪΣ, εφαρμόζει το πρωτοποριακό Σύστημα Ελέγχου Ολικής Ποιότητας ΤΡΜ (Total Perfect Manufacturing) στην παραγωγή των προϊόντων της, στο πλαίσιο της διαρκούς αναζήτησης και υιοθέτησης συστημάτων ποιοτικού ελέγχου σε όλα τα στάδια παραγωγής. Κρίνεται μάλιστα φιναλίστ στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Ποιότητας. 
Από το EFQM κατατάσσεται στις 7 καλύτερες εταιρείες της Ευρώπης για τη δέσμευσή της στην ποιότητα και την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών αρχών Επιχειρησιακής Τελειότητας.
Η ΕΛΑΪΣ είναι η πρώτη βιομηχανία στην Ελλάδα που πιστοποιείται για το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισής της με ISO 14001.

1997
Η ΕΛΑΪΣ είναι η πρώτη εν λειτουργία βιομηχανία στην Ελλάδα που δημιουργεί κα συντηρεί Ιστορικό Αρχείο και Πρότυπο Βιομηχανικό Μουσείο, θέτοντάς τα στην υπηρεσία της επιστημονικής κοινότητας για ερευνητικούς σκοπούς, αλλά και για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Ο ΟΜΕΠΟ βραβεύει την ΕΛΑΪΣ με Έπαινο Κοινωνικής Προσφοράς και Ευποιίας για το έργο της τηλεθέρμανσης που ολοκλήρωσε θερμαίνοντας συγκρότημα σχολικών κτιρίων από τις εγκαταστάσεις της.
Η ΕΛΑΪΣ βραβεύεται από το Ελληνικό Φόρουμ Ποιότητας.

1998 
1998-Το Νοέμβριο η Εταιρεία προχωρά σε νέες δραστηριότητες εξαγοράζοντας τον τομέα των προϊόντων τομάτας με τις επωνυμίες PUMMARO, ΠΕΛΑΡΓΟΣ και STELLA από την εταιρία ΜΕΛΙΣΣΑ – ΚΙΚΙΖΑΣ.

1999 
1999-Από τον Απρίλιο αρχίζει η παραγωγή και η διακίνηση των προϊόντων τομάτας PUMMARO και ΠΕΛΑΡΓΟΣ από την ΕΛΑΪΣ. Ο τομέας της τομάτας εμπλουτίζεται και με την εξαγορά του σήματος STELLA.
Η ΕΛΑΪΣ βραβεύεται με το EFQA ως η δεύτερη καλύτερη εταιρεία στην Ευρώπη για Επιχειρησιακή Τελειότητα.
Η ΕΛΑΪΣ βραβεύεται από το ΕΒΕΑ με το βραβείο Κοινωνικής Ευθύνης για τη συνολική κοινωνική της συμβολή.
Η ΕΛΑΪΣ είναι η μόνη εταιρεία που από το 1999 χαρτογραφεί και αξιολογεί το 70% της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου, κάθε χρόνο, ώστε να εξασφαλίζει τις καλύτερες ποιοτικά και γευστικά ποσότητες για την τυποποίηση του Άλτις.

agronews.gr, elais.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ