Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Καρπούζι - πηγή ωφέλιμων και θρεπτικών ουσιών


Το καρπούζι (επιστ.: Κίτρουλλος ο εριώδης,Citrullus lanatus) είναι ένα φρούτο το οποίο προέρχεται από τη νότια Αφρική. 
Το καρπούζι εμφανίζεται σε ιερογλυφικά της Αρχαίας Αιγύπτου. Τον 10ο αιώνα μ.Χ. καλλιεργείται στην Κίνα και τον 13ο αιώνα εμφανίζεται στην Ευρώπη. Η ελληνική λέξη για τον καρπό είναι «υδροπέπων» (αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα water-melon). Η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική karpuz, η οποία ανάγεται στην περσική xarbuz(a). Στην Κύπρο δε, χρησιμοποιείται και η αραβική ονομασία 'παττίχα'.

Φέτες καρπουζιού

Εχει επικρατήσει η εντύπωση ότι το καρπούζι είναι σκέτο νεράκι, πρόκειται φυσικά για μια άποψη που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο χυμός του καρπουζιού είναι πλούσιος σε ζάχαρα και άλλα θρεπτικά συστατικά. 

Καρπούζι (1 κιλό )    120 (θερμίδες)
Καρπούζι (μερίδα)    80-90 (θερμίδες)

Το καρπούζι δεν παχαίνει, δυναμώνει και ομορφαίνει.
Η περιεκτικότητα του σε ζάχαρο και θερμίδες είναι χαμηλή ενώ δεν περιέχει καθόλου λίπη ή χοληστερόλη. 
Η περιεκτικότητά του σε οξέα είναι πολύ χαμηλή, της τάξεως του 0,009% (τιμή Ph 5,5), περιέχει επίσης ασκορβικό οξύ (Βιταμίνη C) 8-9mg%. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ο χυμός περιέχει Βιταμίνη Β6, κάλιο, φυτικές ίνες, β-καροτένιο και φυσικά λυκοπένιο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η βιταμίνη C είναι ουσία αντιοξειδωτική πολύ ωφέλιμη για τον οργανισμό. Το β-καροτένιο είναι προβιταμίνη της βιταμίνης Α η οποία είναι απαραίτητη για την όραση. Το κάλιο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της πίεσης και για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, στη μείωση της απορρόφησης από το έντερο της χοληστερόλης και προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέως εντέρου και άλλων μορφών καρκίνου. 


Στην Ελλάδα ωριμάζει το καλοκαίρι και είναι ένα από τα πιο δροσιστικά καλοκαιρινά φρούτα, ιδανικό για κατανάλωση σε φέτες ή σε φρουτοσαλάτες.Στο ψυγείο φυλάσσεται με λίγη μεμβράνη συντήρησης τροφίμων και να μη το κόβετε σε τεμάχια , κατεβάζει νερό και χαλά η γεύση του. 
Στην αρχαιότητα αλλά και μέχρι τώρα είχε και έχει καλλυντικές ιδιότητες, μιας και οι μάσκες προσώπου με φλούδες καρπουζιού χρησιμοποιούνται ακόμη. 
Το καρπούζι, αντίθετα με την αντίληψη που έχει επικρατήσει, είναι μια πηγή ωφέλιμων και θρεπτικών ουσιών με σημαντικές ευεργετικές δράσεις στην υγεία μας. 
πηγη: el.wikipedia.org,watermelonmessinias.gr, thermides.net
επιμέλεια:art

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ