Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ
Νέες δραστικές περικοπές στο εφάπαξ του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ και νέες εισφορές σε βάρος των κύριων και επικουρικών συντάξεων νομοθετεί η κυβέρνηση, ακριβώς έναν χρόνο από τις περσινές περικοπές του (πρώτου) Μνημονίου.
Νέες δραστικές περικοπές στο εφάπαξ του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ και νέες εισφορές σε βάρος των κύριων και επικουρικών συντάξεων νομοθετεί η κυβέρνηση, ακριβώς έναν χρόνο από τις περσινές περικοπές του (πρώτου) Μνημονίου.
Η νέα επιδρομή στα εισοδήματα των συνταξιούχων αλλά και των μισθωτών είχε συνδυαστεί με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, αλλά προωθείται αυτόνομα και ανεξάρτητα από αυτό και ενόσω το κυβερνητικό σκάφος κλυδωνίζεται. Ακριβώς λόγω και των οριζόντιων μέτρων και περικοπών στο λαϊκό εισόδημα που εφαρμόζει.
Με βάση το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας:
1 Αυξάνεται η παρακράτηση ΑΚΑΓΕ (τύπου ΛΑΦΚΑ) για όλες τις συντάξεις, οι οποίες ξεπερνούν τα 1.700 ευρώ τον μήνα.
Ετσι, ένας συνταξιούχος (ΔΕΚΟ, Δημοσίου ή ΙΚΑ) που λαμβάνει σύνταξη 2.500 ευρώ τον μήνα, μέχρι σήμερα πλήρωνε εισφορά 6% επί του συνόλου της σύνταξης, δηλαδή 150 ευρώ τον μήνα.
Με την αναπροσαρμογή του συντελεστή ειδικής εισφοράς, η κράτηση θα αυξηθεί κατά 75 ευρώ και το σύνολο της κράτησης θα αυξηθεί στα 225 ευρώ τον μήνα. Το μέτρο αναμένεται να «πιάσει» περισσότερους από 162.000 συνταξιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 1.700 ευρώ τον μήνα.
2 Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 6%-10% σε όλους τους συνταξιούχους οι οποίοι λαμβάνουν αποδοχές πάνω από 1.700 ευρώ (μεικτά) τον μήνα και είναι κάτω των 60 ετών. Ετσι, ένας συνταξιούχος 58 ετών που λαμβάνει 2.100 ευρώ σύνταξη θα πληρώνει εισφορά 13% (7% υπέρ «ΛΑΦΚΑ»-ΑΚΑΓΕ και 6% έκτακτη εισφορά λόγω... μικρής ηλικίας), δηλαδή θα καταβάλλει 273 ευρώ τον μήνα.
3 Στις επικουρικές επιβάλλεται εισφορά 3% έως 10% για αποδοχές πάνω από 300 ευρώ τον μήνα. Το μέτρο αναμένεται να «πιάσει» 235.800 συνταξιούχους (από ένα σύνολο κοντά στο 1 εκατ. δικαιούχων) και αυτό, καθώς «τα επικουρικά ταμεία παρουσιάζουν έλλειμμα άνω των 750 εκατ. ευρώ».
4 Επιβάλλεται εισφορά 10% στο εφάπαξ του Δημοσίου και 15% στο εφάπαξ του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το μέτρο αφορά όλες τις αιτήσεις που υποβλήθησαν αναδρομικά από τις αρχές του 2011, καθώς οι «αναγνωρισμένες οφειλές του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) έναντι ήδη συνταξιοδοτημένων υπαλλήλων είναι πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.
»Αντίστοιχα, οι αναγνωρισμένες οφειλές του Ταμείου της ΔΕΗ αγγίζουν τα 119,4 εκ. ευρώ». Κατ' αυτόν τον τρόπο οι δημόσιοι υπάλληλοι χάνουν 4.500 ευρώ από το εφάπαξ (μέσα επίπεδα), ενώ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα οι απώλειες υπολογίζονται στα 10.000-15.000 ευρώ. Μόνο για το Δημόσιο (ΤΠΔΥ) το μέτρο θα αποφέρει 30 εκατ. ευρώ.
Αύξηση κατά 1%
5 Θεσπίζεται επιπλέον εισφορά 1% (από 4% σε 5%) επί του Ταμείου Πρόνοιας (ΤΠΔΥ) σε όλους τους εργαζομένους του δημόσιου τομέα, για τη χρηματοδότηση του συστήματος απονομής εφάπαξ. Δηλαδή, ένας δημόσιος υπάλληλος με μεικτό μισθό 1.500 ευρώ το μήνα, θα συνεισφέρει 75 ευρώ αντί για 60 ευρώ το μήνα για το εφάπαξ. Το μέτρο αναμένεται να εισφέρει 65 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
6 Καθιερώνεται ειδική εισφορά 2% στους συνταξιούχους του Δημοσίου που παίρνουν πάνω από 800 ευρώ το μήνα. Το μέτρο αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «είναι αναγκαίο, διότι δεν είναι δίκαιο και αντικειμενικό να μη συμβάλλουν και αυτοί οι οποίοι έλαβαν αυξημένα ποσά εφάπαξ στη διαδικασία εξορθολογισμού, προκειμένου το βάρος της στήριξης του συστήματος να μην πέσει μονομερώς στους σημερινούς εργαζομένους».
Δηλαδή, ένας συνταξιούχος του Δημοσίου με σύνταξη 1.000 ευρώ τον μήνα θα καταβάλει ως ειδική εισφορά το ποσό των 20 ευρώ τον μήνα. Υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν έως 20 χρόνια προκειμένου να συγκεντρωθεί η απώλεια των 4.500 ευρώ που θα έχει, κατά μέσον όρο, ο νέος συνταξιούχος που θα λάβει μειωμένο εφάπαξ (αναδρομικά από 1/1/2011). Το μέτρο αναμένεται να εισφέρει 50 εκατ. ετησίως.
7 Υπάγονται στην ασφάλιση του Ταμείου για εφάπαξ και οι 60.000 συμβασιούχοι αορίστου χρόνου, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν εισφορές 5% το μήνα. (Το μέτρο αναμένεται να αποφέρει 60 εκατ. ετησίως.)
8 Καθιερώνεται νέο όριο μηνιαίων αποδοχών από κύριες και επικουρικές συντάξεις 850 ευρώ για τη λήψη του ΕΚΑΣ. Παράλληλα, το ΕΚΑΣ επεκτείνεται σταδιακά μέχρι το 2015, με την καταβολή 30 ευρώ μηνιαίως σε 100.000 χαμηλοσυνταξιούχους, με εισοδηματικά κριτήρια.
9 Περικόπτεται και η επικουρική, εκτός από την κύρια, σύνταξη για όποιον συνταξιούχο κάτω των 55 ετών αναλάβει εργασία.
10 Η σύνταξη αναπηρίας θα περικόπτεται στο μισό εάν ο δικαιούχος έχει λιγότερα από 3.600 ένσημα (από 3.000 σήμερα).
11 Τίθεται όριο ετήσιας επιδότησης ανεργίας έως 9 μήνες και επανάληψη αυτής (της παροχής) μετά την πάροδο 150 ημερών ασφάλισης. Το μέτρο τίθεται για τον περιορισμό των επιδομάτων στους εποχικώς εργαζομένους (τουρισμός, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οικοδόμοι κ.ά.).
Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα περιπτώσεις καταστρατήγησης των διαδικασιών επιδότησης, που είναι αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως:
**Εικονικοί ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ: Μετά το πέρας της απογραφής των συνταξιούχων του ΟΓΑ στο α' 4μηνο του 2011, διαπιστώθηκε ότι περίπου 8.000 άτομα, που υποτίθεται ότι εισέπρατταν τα χρήματα, δεν προσήλθαν για να απογραφούν. Για το λόγο αυτόν εδώ και 2 με 3 μήνες έχει σταματήσει η καταβολή των συντάξεων στους «δικαιούχους» αυτούς, οι οποίοι σε ετήσια βάση κοστίζουν 54 εκατ. ευρώ.
**Εικονικές επικουρικές συντάξεις στο ΤΠΔΥ: Υστερα από διασταύρωση στοιχείων των συνταξιούχων του Ταμείου, οι οποίοι λαμβάνουν επικουρική σύνταξη με τα στοιχεία καταβολής κύριας σύνταξης στο α' 4μηνο του 2011, βρέθηκαν 4.500 άτομα που υποτίθεται ότι ελάμβαναν επικουρική σύνταξη, χωρίς να λαμβάνουν κύρια (κυρίως λόγω θανάτου κ.ο.κ.). Το ετήσιο κόστος για τα άτομα αυτά ήταν γύρω στα 16,2 εκατ. ευρώ και έχει ξεκινήσει η διαδικασία διακοπής συνταξιοδότησης.
**Εντοπισμός εικονικών περιπτώσεων υπερηλίκων ασφαλισμένων: Σύμφωνα με στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, από ελέγχους που έγιναν, έχουν εντοπιστεί περίπου 9.000 συνταξιούχοι από ένα σύνολο φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΓΑ κ.τ.λ.), οι οποίοι είναι μεγαλύτεροι των 100 ετών και λαμβάνουν σύνταξη. Για τους συγκεκριμένους δικαιούχους ο έλεγχος και η διασταύρωση στοιχείων συνεχίζονται.
**Καταδολίευση των πιστοποιητικών δικαιούχων επιδομάτων ανεργίας: Σε στενή συνεργασία των υπηρεσιών και με τη χρήση των πληροφοριακών συστημάτων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΟΑΕΔ, έχουν ήδη ανιχνευθεί πλαστογραφημένα διοικητικά έγραφα βάσει των οποίων επιτήδειοι λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας. Για το 2011 αναμένεται να εξευρεθούν πάνω από 18.000 περιπτώσεις, οι οποίες σε ετήσια βάση κοστίζουν πάνω από 50 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.
**Ανυπαρξία ελέγχου δικαιούχων ΟΕΚ κατά την περίοδο 2005-2009: Επειτα από επανέλεγχο των δικαιούχων των προγραμμάτων επιχορήγησης επιτοκίου και ενοικίου του ΟΕΚ, πιστοποιήθηκε και επίσημα η ανυπαρξία πολιτικής είσπραξης ωφελουμένων από δικαιούχους. Ειδικότερα, σε έναν πρώτο έλεγχο που διενήργησαν οι υπηρεσίες του ΟΚΕ, περίπου 1.000 δικαιούχοι δεν έχουν πληρώσει καμιά οφειλή τους και για τον λόγο αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αποστολή ειδοποιητηρίων, όπως επίσης και η διαδικασία σύστασης μηχανισμού είσπραξης οφειλών από τον ΟΕΚ.
Για πολλά χρόνια δεν γινόταν ταυτοποίηση των δικαιούχων. Με τη συνεργασία του ΟΕΚ και των τραπεζών έχει ήδη υπάρξει διευθέτηση των δικαιούχων κατά 50% με διασταύρωση στοιχείων. *
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ