Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Δύο χρόνια Μουσείο Ακρόπολης


Την ημέρα των γενεθλίων του, Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2011, το Μουσείο Ακρόπολης, στη φιλόξενη Αίθουσα του Παρθενώνα, θα δώσει στους επισκέπτες του την ευκαιρία να γνωρίσουν και να θαυμάσουν μερικά αυθεντικά κομμάτια από τα ακρωτήρια που διακοσμούσαν την κορυφή των δύο αετωμάτων του κτηρίου.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στις 9 μ.μ., στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, θα δοθεί συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων.

ANT1 NewsΤο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης ήταν το δεύτερο πολιτιστικό όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το πρώτο ήταν η ανασκαφή των Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας, που έγινε από τον αρχαιολόγο Μανόλη Ανδρόνικο. Τα δύο έργα αποτέλεσαν το μεγάλο πολιτιστικό του κληροδότημα.
Αργότερα, η Μελίνα Μερκούρη ονειρεύτηκε πως το Μουσείο θα γινόταν το «σπίτι» τα Γλυπτά του Παρθενώνα, των Ελγίνειων -όπως εσφαλμένως ήταν γνωστά τη δεκαετία του ογδόντα- χαρακτηρισμός, που διορθώθηκε όταν το αίτημα της επιστροφής άρχισε να αντιμετωπίζεται θετικά από τη διεθνή κοινότητα.
Η κατασκευή του Μουσείου άρχισε τον Νοέμβριο του 2004 και έτοιμο πια, το κτίριο εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2009.
Όπως εύστοχα είχε δηλώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, την ημέρα των εγκαινίων, «τα μηνύματα και οι συμβολισμοί του ιερού βράχου ανήκουν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και μεταφέρουν σε κάθε γωνιά του κόσμου την ουσία του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού: δημοκρατία, γνώση, λιτότητα, αισθητική».
«Το Μουσείο ξεπέρασε μέσα σε δύο χρόνια τους 1.300.000 επισκέπτες, γεγονός που σημαίνει ότι οι δράσεις του γίνονται αποδεκτές από το κοινό», δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου Δ. Παντερμαλής, τονίζοντας ότι το κοινό είναι ο βασικός στόχος του μουσείου, καθώς από τους επισκέπτες πηγάζουν οι διάφορες δράσεις.
Στα μελλοντικά σχέδια του Μουσείου είναι και η «ψηφιακή ξενάγηση», ένα πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και πέντε ξένα ιδρύματα (όπως το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και το Μουσείο του Διαστήματος της Τουλούζης) και το οποίο θα εστιάζει στο προφίλ των επισκεπτών ως προς τις προσδοκίες τους σχετικά με το τι αναμένουν να δουν στο μουσείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ