Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Σώστε το «Μπούρινο»


Σώστε το «Μπούρινο»: ένα από τα τελευταία σε ισορροπία οικοσυστήματα της χώρας μας και το μοναδικό στο Ν. Κοζάνης, κινδυνεύει.
Ο Μπούρινος είναι μικρός σε έκταση ορεινός όγκος που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κοζάνης.       
Η σπάνια, λόγω των οφιολιθικών πετρωμάτων, χλωρίδα του τον καθιστούν μοναδικό από επιστημονικής πλευράς  σε παγκόσμιο επίπεδο.  Στο Μπούρινο  υπάρχουν οχτώ είδη φυτών που είναι τοπικά ενδημικά και δεν φυτρώνουν σε καμιά άλλη περιοχή της Ελλάδας και του κόσμου. Άλλα δεκαπέντε φυτά του Μπούρινου είναι ενδημικά της Ελλάδας ενώ τριάντα τέσσερα είναι σπάνια για τη χώρα μας. Συνολικά έχουν καταγραφεί στο Μπούρινο 555 είδη και υποείδη φυτών.

Από τα 407 είδη πουλιών που έχουν επισημανθεί στη χώρα μας, στο Μπούρινο έχουν καταγραφεί τα 132. Χαρακτηριστικό του πλούτου της Ορνιθοπανίδας του Μπούρινου, είναι η ύπαρξη πολλών ημερόβιων και νυκτόβιων αρπακτικών (έχουν παρατηρηθεί 21 είδη), Πολλά από τα πουλιά αυτά, είναι σπάνια, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.
Η περιοχή αποτελεί επίσης βιότοπο σπάνιων ειδών θηλαστικών όπως ο λύκος, η αρκούδα, και άλλ.
Έντονο είναι και το γεωλογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει Ο Μπούρινος καθώς εδώ η Αφρικανική τεκτονική πλάκα βυθίζεται κάτω από την Ευρωασιατική.
Λόγω της μεγάλης οικολογικής σημασίας του και της μοναδικής βιοποικιλότητάς του, ο Βούρινος έχει ενταχθεί, με στόχο την προστασία του, στο NATURA 2000, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ειδικών Ζωνών Διατήρησης.
Σε μια τέτοια ευαίσθητη οικολογικά περιοχή, η οποία αποτελεί τον μοναδικό πνεύμονα οξυγόνου μιας επιβαρημένης λόγω των εργοστασίων της ΔΕΗ περιφέρειας,   σχεδιάζεται η εγκατάσταση ενός από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα της χώρας μας.
Η «Ρόκας ΑΒΕΕ» με αίτησή της στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βοϊου (07/04/2011) ζητάει την άδεια εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων στην Περιοχή του Μπούρινου, συνολικής ισχύος  92 ΜW.
Το έργο προβλέπει την τοποθέτηση συνολικά 46 ανεμογεννητριών ύψους 78 μέτρων, με διάμετρο πτερυγίων 90 μέτρων, βάρους 200 τόνων και διάμετρο βάσης 4 μέτρων.
Προβλέπει επίσης τη διάνοιξη συνολικά 40 χιλιόμετρων νέων δρόμων, πλάτους 5 μέτρων, σε πολλά δε σημεία το πλάτος θα είναι μεγαλύτερο για τη διευκόλυνση της διέλευσης των «βαρέων οχημάτων μεταφοράς εξοπλισμού».
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βοΐου αγνοώντας την ομόφωνα αρνητική τοποθέτηση του συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας  Σιάτιστας (7/5/2011), αλλά και τις έντονες αντιδράσεις  της τοπικής κοινωνίας, μετά από δυο επεισοδιακές συνεδριάσεις, γνωμοδοτεί υπέρ της έγκρισης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρίας Ρόκας ΑΒΕΕ ( απόφασην17-06/06/2011).
Μετά το γεγονός αυτό, όλοι εμείς οι κάτοικοι της Σιάτιστας, λόγω και της συναισθηματικής σύνδεσής μας με την περιοχή του Μπούρινου, η οποία υδροδοτεί την πόλη μας επί σειρά ετών, συγκροτήσαμε  Κίνηση Πολιτών με στόχο την προσβολή της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου στα ανώτερα Διοικητικά Όργανα, αλλά και τη διεξαγωγή ενός δίκαιου αγώνα για την αποτροπή της σχεδιαζόμενης ενέργειας.
Θεωρούμε ότι η εγκατάσταση των Αιολικών Πάρκων μεγάλης κλίμακας  στο Μπούρινο θα προκαλέσει  τεράστια και μη αντιστρεπτή βλάβη στην τοπογραφία και το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής.
Δασική έκταση πολλών στρεμμάτων (καλυμμένη με έλατα και μαύρα πεύκα, γάβρα και με  άλλα πλατύφυλλα) θα αποψιλωθεί για να επιτευχθεί η  διάνοιξη νέας οδοποιίας.   
Θα επηρεαστεί ο βιότοπος σπάνιων θηλαστικών, όπως ο λύκος και η αρκούδα, με συνέπεια την απομάκρυνσή τους από το ενδιαίτημα αυτό.
Θα κινδυνεύσουν με εξαφάνιση σπάνια είδη πουλιών όπως ο χρυσαετός.
Θα υπάρξει  οικοτουριστική υποβάθμιση της περιοχής, η οποία περιοχή δέχτηκε παρεμβάσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να αποτελέσει τουριστικό - εκπαιδευτικό προορισμό για πολλές κατηγορίες πληθυσμού όπως επιστημόνων πολλών τομέων του επιστητού, εκπαιδευόμενων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, απλών πολιτών που αναζητούν χαλάρωση και ψυχαγωγία κοντά στη φύση.
Θα συντελεστούν νομικά αδικήματα καθώς η περιοχή που θα κατασκευαστεί το έργο είναι ιδιοκτησίας του δήμου Βοΐου (δημοτική δασική έκταση). Επίσης οι Περιοχές ΖΕΠ ορνιθοπανίδας (SPA), έχουν χαρακτηριστεί (Χωροταξικό ΑΠΕ) ως περιοχές «Ασύμβατης χρήσης» για την κατασκευή αιολικών πάρκων.
Κανείς με απόλυτο βεβαιότητα δεν μπορεί να προσυπογράψει την μη επιρροή των πηγών υδροδότησης από τις εκτεταμένης κλίμακας εργασίες εγκατάστασης.
Κανείς δεν μιλάει με σαφήνεια για την επόμενη μέρα μετά την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής του έργου. Ποιος θα αναλάβει (τεχνικά και οικονομικά) και φυσικά με ποιο κόστος άραγε, την αποκατάσταση της περιοχής και την απομάκρυνση των τεραστίων ποσοτήτων υλικών σκυροδέματος και μετάλλου?
Για όλους αυτούς τους λόγους αντιδρούμε στην εκβιομηχάνιση, την υποβάθμιση  της περιοχής του Μπούρινου.
Ο Μπούρινος αξίζει μιας άλλης μεταχείρισης. Αξίζει και μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος μιας Περιφερειακής Επικοινωνιακής Πολιτικής για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην περιοχή μας.
Στην προσπάθειά μας να σώσουμε το Μπούρινο, ζητούμε συμπαράσταση από απλούς πολίτες, εκπροσώπους φορέων, θεσμικών οργάνων, συλλόγων, περιβαλλοντικών-οικολογικών οργανώσεων, ευαισθητοποιημένων ΜΜΕ, να αποτελέσουμε ασπίδα σωτηρίας για ένα από τα τελευταία απείρου κάλους οικοσυστήματα της Χώρας μας,  ενάντια σ έναν  ανελέητο, καιροσκοπικό πλουτισμό των ολίγων.
Ζητούμε τέλος από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας να γνωμοδοτήσει αρνητικά τη Δευτέρα 11 Ιουλίου στο θέμα της  εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο Μπούρινο.
Με εκτίμηση
Η Επιτροπή Αγώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ