Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Το τουρκικό κράτος επιστρέφει στα μειονοτικά ιδρύματα τις περιουσίες τους

Διάταγμα του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της τουρκικής κυβερνήσεως, προβλέπει την επιστροφή στα μειονοτικά κοινωφελή ιδρύματα της ακίνητης περιουσίας, που απέκτησαν μετά την καταγραφή του 1936. 


Ο κ. Ερντογάν αναμένεται να κάνει την επίσημη ανακοίνωση σε γεύμα που παραθέτει την Κυριακή προς τιμήν του η ελληνική μειονότητα, με αφορμή τη λήξη της νηστείας για το Ραμαζάνι.

Το διάταγμα, που έχει την ισχύ νόμου, προβλέπει ότι τα κοινωφελή ιδρύματα των μειονοτήτων (ελληνική, αρμενική και εβραϊκή) έχουν προθεσμία 12 μηνών για να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους.

Σε περίπτωση που το περιουσιακό στοιχείο έχει περάσει σε χέρια τρίτων, τότε το ίδρυμα θα λάβει αποζημίωση βάσει της αντικειμενικής αξίας, όπως ορίζεται από το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών.

Ουσιαστικά το διάταγμα του Ερντογάν έρχεται να διορθώσει νόμο της δεκαετίας του 1970, ο οποίος προέβλεπε ότι τα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησαν μειονοτικά ιδρύματα από το 1936 και μετά, δεν ανήκε σε αυτά, αλλά στο τουρκικό κράτος.

Το τουρκικό κράτος είχε ζητήσει από όλα τα μειονοτικά ιδρύματα να καταγράψουν την ακίνητη περιουσία τους το 1936. Ό,τι αποκτήθηκε από το 1936 και μετά θεωρείτο ιδιοκτησίας του τουρκικού κράτους, βάσει του νόμου της δεκαετίας του 1970.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ