Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΑΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΪΟ ΚΟΖΑΝΗΣ


Οι φακές είναι ένα όσπριο με μεγάλη θρεπτική αξία. Αποτελούν πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης, φυτικών πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. 

Οι φακές που θα βρούμε στην αγορά, ανεξάρτητα από το χρώμα και τις διαφορετικές προελεύσεις τους, ανήκουν σε δύο μεγάλες κατηγορίες που έχουν να κάνουν με το μέγεθος του σπόρου τους: ψιλές (λεπτόσπερμες) και χοντρές (πλατύσπερμες). Στις δύο αυτές κατηγορίες ανήκουν όλες οι ελληνικές και εισαγόμενες φακές. Αυτές, άλλωστε, είναι και οι κύριες κατηγορίες που αναζητούμε ως καταναλωτές. Σε ό,τι αφορά το χρώμα τους, στην αγορά βρίσκουμε εύκολα πια και φακές σκουροπράσινες, κόκκινες και μαύρες «χαβιάρι».
Φακές από τα χωράφια που βράζουν: έτσι ήταν από παλιά γνωστά τα χωράφια του Βοΐου Κοζάνης, για τις βραστερές και νόστιμες φακές που έβγαζαν. Ξερικά και σε υψόμετρο κοντά στα 850, έδιναν ανέκαθεν προϊόντα λίγα αλλά εκλεκτά, όπως στάρι και φακή. Η ταπεινή φακή καλλιεργούνταν σε μικρές ποσότητες και έφτανε χύμα στις λαϊκές αγορές της Κοζάνης και της Θεσσαλονίκης. Τώρα όμως επιστρέφει, επώνυμη, σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες και σύντομα προσιτή σε όλους! 
Η φίνα, ψιλή φακή «Προϊόντα Γης Βοΐου» χρωστάει την αναβίωσή της στις προσπάθειες έξι ντόπιων κατοίκων που με κίνητρο την αγάπη για τον τόπο τους αποφάσισαν να αναδείξουν ένα από τα ποιοτικότερα προϊόντα του νομού, πείθοντας κι άλλους καλλιεργητές να τους ακολουθήσουν.
Το περιοδικό ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑ επέλεξε το προϊόν ''ψιλές φακές'' ως ένα από τα καλύτερα της χρονιάς. 
Μια συνταγή προσφορά από τα "Προϊόντα Γης Βοΐου"


Υλικά: (για 6 άτομα)
2 φλιτζ. τσαγ. φακές μεσαίες ή ψιλές
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1 λευκό ραπάνι κομμένο σε μικρά κομματάκια
1 κουτ. σουπ. σέλινο
2 γαρίφαλα
2 φύλλα δάφνης
1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε πολύ μικρούς κύβους
1 μεγάλο παντζάρι κομμένο σε μικρά κομματάκια
1 λουκάνικο χοιρινό χωρίς το δέρμα του κομμένο σε μικρά κομμάτια
½ φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκ πάπρικα γλυκιά (προαιρετικά)
3 κουτ. σουπ. ξύδι
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνετε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το παντζάρι. Σοτάρετε σε χαμηλή θερμοκρασία για 5-6 λεπτά. Ρίχνετε τις φακές και ανακατεύετε, προσθέτετε το σέλινο, το ραπάνι, τα γαρίφαλα, την πατάτα, το χοιρινό λουκάνικο και δύο λίτρα νερό. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 40 –45 λεπτά.
2. Δοκιμάζετε, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το ξύδι και σερβίρετε την σούπα πολύ ζεστή με λίγη πάπρικα αν θέλετε.


proiontavoiou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ