Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Ο Γιάννης Μαμελετζής, παρουσιαστής της νέας εκπομπής του δικτύου PBS "Cooking Odyssey" στον Κρόκο Κοζάνης

Ο Γιάννης Μαμελετζής, παρουσιαστής της νέας εκπομπής του δικτύου PBS "Cooking Odyssey", ζει στην Αγγλία, ταξιδεύει στην Ελλάδα όπου δοκιμάζει τοπικά προϊόντα και μαθαίνει στις Αμερικανίδες μαμάδες πώς να μαγειρεύουν νόστιμα ντολμαδάκια.


Στις 8 Ιανουαρίου, στην παναμερικανική ελεύθερη συχνότητα του τηλεοπτικού δικτύου PBS, προβλήθηκε για πρώτη φορά μια αλλιώτικη εκπομπή: Το Cooking Odyssey. 
Ο Γιάννης Μαμελετζής, παρουσιαστής της εκπομπής, σε κάθε επεισόδιο ταξιδεύει σε μια διαφορετική γωνιά της Ελλάδας. Εκεί ανακαλύπτει τις γαστριμαργικές παραδόσεις του τόπου, δοκιμάζει τοπικά προϊόντα, και στη συνέχεια μαθαίνει στους τηλεθεατές να μαγειρεύουν ελληνικά.
Γυρίσματα για την εκπομπή ΄΄The Cooking Odyssey΄΄ η οποία προβάλλετε από το κρατικό κανάλι  ΄΄PBC΄΄  στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με έδρα  τη Νέα Υόρκη, πραγματοποιήθηκαν στην Δημοτική Κοινότητα Κρόκου την Κυριακή  2 Οκτώβρη και την Δευτέρα 3 Οκτώβρη. 
Τα γυρίσματα περιελάμβαναν  χορούς από το εφηβικό χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου ΄΄ Ιωακείμ Λιούλια΄΄ , μαγείρεμα από γυναίκες - μέλη  του Πολιτιστικού Συλλόγου , βόλτα στο κέντρο του χωριού προβάλλοντας το καμπαναριό το όποιο είναι το καμάρι του χωριού και χτίστηκε το 1906, τον  Ιερό Ναό του Αγίου Νικόλαου καθώς και το πολύ όμορφο πέτρινο 1ο Δημοτικό Σχολείο. Παράλληλα δεν θα μπορούσε βέβαια να λείψει και η βόλτα  στον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών  προβάλλοντας έτσι ΄΄τον κόκκινο χρυσό΄΄ τον Κρόκο Κοζάνης στους πολίτες της Αμερικής.      
Συναντήσαμε τον Chef Yannis, όπως τον αποκαλούν, για πρωινό καφέ στο Μαρούσι. 
Είχε το ζεστό χαμόγελο, την εγκαρδιότητα, τον ενθουσιασμό και την αστεία προφορά των Ελλήνων της Αμερικής. "Αρκετά επεισόδια της εκπομπής έχουν ήδη προβληθεί στη Νέα Υόρκη, το Λος Αντζελες, το Σαν Φρανσίσκο. Οι γονείς μου, όμως, που μένουν κοντά στη Βοστόνη, δεν την έχουν δει ακόμη", εξηγεί.
Ομως ο Γιάννης ασχολείται με πολλά άλλα πράγματα ακόμη. Με σπουδές στη Βιολογία και τη Δημόσια Υγεία, όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Οξφόρδη τον Σεπτέμβριο. "Είμαι επιδημιολόγος· εδώ και δέκα χρόνια κάνω έρευνα για το AIDS". Εδώ είναι το σημείο όπου θα αναρωτηθεί κανείς πού κολλάει η μαγειρική.
Η πορεία
Η οικογένειά του πήγε στην Αμερική, όταν ο Γιάννης ήταν 9 ετών. Και άνοιξαν ένα εστιατόριο. "Ηταν ένα καλό εστιατόριο, πήγε πολύ καλά τη δεκαετία του '70 και τις αρχές του '80. Σερβίραμε escargots (σαλιγκάρια) κ.λπ. Ημουν όλη μέρα στην κουζίνα". Αργότερα, όταν σπούδαζε στο Γέιλ, οργάνωνε γαστρονομικές βραδιές για τους συμφοιτητές του. Και όταν μετακόμισε στην Οξφόρδη, ο Τζέιμι Ολιβερ είχε μόλις ανοίξει το πρώτο του ιταλικό εστιατόριο. "Διέσχισα τον δρόμο, μπήκα στο εστιατόριο και ζήτησα δουλειά. Ηταν μια πολύ σκληρή περίοδος. Διάβαζα και δούλευα παράλληλα. Ηταν όμως και μια φοβερή εμπειρία, από την οποία έμαθα πολλά. Η ειδικότητά μου ήταν τα επιδόρπια. Η καταγωγή μου είναι από τη Θεσσαλονίκη, άρα είμαι πολύ του γλυκού". Και ποια είναι η σχέση της επιστήμης και της έρευνας με τη μαγειρική; "Ως επιστήμονας, μου αρέσει να αποδομώ και να αναλύω τα πράγματα· το ίδιο κάνω και με το φαγητό".
Τα γυρίσματα του Cooking Odyssey έγιναν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα, και διήρκεσαν 3 εβδομάδες. Η επιμέλεια της παραγωγής έγινε από την ομάδα του διατροφικού brand Νηστικό Αρκούδι. Στη συνέχεια, γυρίστηκαν στην Αμερική τα μέρη της εκπομπής που περιελάμβαναν το μαγείρεμα των συνταγών. "Εκεί εξηγώ στην αμερικανίδα μαμά πώς να φτιάξει σπανακόπιτα" λέει με τα σπαστά ελληνικά του. "Βέβαια, καμιά φορά χρειάζεται να κάνεις αυτοσχεδιασμούς. Για παράδειγμα, είχαμε μια υπέροχη συνταγή για πίτα με σύκα και τυρί από τη Νάξο. Ομως φρέσκα σύκα είναι αδύνατο να βρεις στην Αμερική, εκτός από την Καλιφόρνια. Ετσι, βάλαμε αποξηραμένα σύκα".
To Cooking Odyssey θα βοηθήσει στην "αποκατάσταση της τιμής" της ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό. "Μόνο μια μικρή μειονότητα γνωρίζει άτομα σαν τον σεφ Μάικ Ψυλάκης στη Νέα Υόρκη, που ανέδειξε την ποικιλία της ελληνικής κουζίνας. Ο υπόλοιπος κόσμος συνδέει το ελληνικό φαγητό με diners και ελληνικά φεστιβάλ. Το ταυτίζει με μουσακά, παστίτσιο, σπανακόπιτα και φυσικά με γύρο", λέει γελώντας. Και φυσικά, αν κάτι εμποδίζει την εξάπλωση της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό είναι η έλλειψη των προϊόντων. "Είναι πολύ δύσκολο να βρεις καλή φέτα στην Αμερική. Λάδι υπάρχει, αλλά είναι πολύ ακριβό...". ¦
  • Εκπομπή
    Το "Cooking Odyssey" είναι η πρώτη εκπομπή μαγειρικής στις ΗΠΑ με θέμα την ελληνική κουζίνα. Τα πρώτα επεισόδια παρουσίασαν την ηλιόλουστη γαστρονομική κουλτούρα της Μυκόνου και της Σαντορίνης.
Μάρθα Κορινθίου
mkorinthiou@pegasus.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ZΩΗ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ
www.zoehatziyannaki.com
πηγη:ethnos.gr, kozanilife.gr
επιμέλεια:art

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ