Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Το οικοδόμημα του ευρώ βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού!


euroinphoto.eu

 (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα - «New York Times», «Wall Street Journal»).
Το οικοδόμημα του ευρώ βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, λόγω της κρίσης χρέους, η οποία ξεκίνησε από την Ελλάδα, ωστόσο, μετά από δύο χρόνια, χωρίς αποφασιστική λύση από τους Ευρωπαίους ηγέτες, απειλεί χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.

Οι επενδυτές να έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη στους Ευρωπαίους πολιτικούς -όπως δείχνει η ανοδική κίνηση των επιτοκίων δανεισμού και χθες, παράλληλα με τη νέα πτώση στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια- και η σταθερότητα του ευρώ, φέρεται να εξαρτάται από ένα και μόνο θεσμό που έχει την οικονομική δύναμη να παρέμβει ριζοσπαστικά: Την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Oμως, η Γερμανία και αξιωματούχοι της ΕΚΤ, διαφωνούν με εταίρους τους στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, για το ρόλο που πρέπει να έχει η Κεντρική Τράπεζα στην επίλυση της κρίσης, η οποία απειλεί την ευρωζώνη με διάσπαση και την παγκόσμια Οικονομία με ύφεση.
Η κατάσταση έχει γίνει ασφυκτική. Οσον αφορά την Ελλάδα, για παράδειγμα, η 6η δόση των δανείων διάσωσης δεν έχει αποδεσμευτεί, με αποτέλεσμα να παραμένει ο κίνδυνος της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας.
Η ύφεση παραμένει, η ανεργία αυξάνεται, η κοινωνική ταραχή κλιμακώνεται και η μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου, φαίνεται να έχει μόνο διαχειριστικό ρόλο, σε αντίθεση με αυτή του Μόντι στην Ιταλία.
Σε περίπτωση διάσπασης της ευρωζώνης, η Ελλάδα θεωρείται ως η πρώτη που θα φύγει (σ.σ. αν η Γερμανία δεν θελήσει να αποχωρήσει πρώτη, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές). Αλλωστε και να μείνει η Ελλάδα, αν η κλιμάκωση των επιτοκίων συνεχιστεί θα είναι δύσκολο για τη Γαλλία ή την Ιταλία να δανείζουν με 4% αν οι ίδιες βρίσκουν χρήματα από τις αγορές ακριβότερα.
Στο μεταξύ, μετά την Ιταλία -όπου η κυβέρνηση Μόντι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με ποσοστό ρεκόρ στην Κάτω Βουλή- η κρίση χτυπά την Ισπανία. Ενόψει και των εκλογών της Κυριακής, η χώρα πλήττεται κυρίως από την ανεργία η οποία αγγίζει το 25%, ενώ το επιτόκιο δανεισμού ξεπέρασε χθες το 7%.
Ετσι, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, απαίτησε, μέσω δηλώσεών του στη «ΝΥΤ», να παρέμβει η ΕΚΤ άμεσα.
«Γι’ αυτό έχουμε μεταφέρει ισχύ», πρέπει να είναι η ΕΚΤ «που θα υπερασπιστεί την κοινή πολιτική και τις χώρες», υπογράμμισε.
Ο κ. Θαπατέρο, δεν είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που ζητά την παρέμβαση της ΕΚΤ. Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Εντνα Κένι, ζήτησε το ίδιο πριν μερικές μέρες. Η απάντηση που έλαβε διά στόματος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι ότι «η ΕΚΤ δεν θα παρέμβει».
Και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ωστόσο, δηλώνει πλέον ανοιχτά «εξαιρετικά ανήσυχος» για την κρίση του ευρώ και ζητά λύση σύντομα. Δεδομένου ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) δεν είναι έτοιμος, παρεμβατικό ρόλο θα μπορούσε να παίξει μόνο η ΕΚΤ.
Τι θα μπορούσε να πράξει; Ανάλογο με τη Fed τo 2008, όταν τύπωσε δεκάδες δισ. δολάρια, για τη διάσωση τραπεζών. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να το πράξει για τη διάσωση κρατών. Αλλά ο θεσμικός της ρόλος από τη δημιουργία της το 1998 είναι η διατήρηση της νομισματικής σταθερότητας, ενώ υπάρχει ρήτρα για το μη δανεισμό κρατών.
Ο πρόεδρος της Fed, Μπερν Μπερνάνκι, είχε ζητήσει από τον πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ να βρει λύση με τους πολιτικούς, ενισχύοντας τον EFSF. Ο EFSF, ακόμη και σήμερα δεν είναι έτοιμος να παρέμβει.
Και χθες, ο νυν επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ήταν ενοχλημένος με την κωλυσιεργία των Ευρωπαίων ηγετών. Οπως και ο προκάτοχος του, έθεσε ζήτημα αξιοπιστίας της ΕΚΤ αν συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα.
Η ΕΚΤ μπορεί να διέπεται από διαφορετικές ρήτρες από τη Fed, αλλά μία σύγκριση των δράσεών τους, καταδεικνύει ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω παρέμβασής της, επισήμανε η «ΝΥΤ»: Η ΕΚΤ έχει αγοράσει κρατικά ομόλογα αξίας 252 δισ. δολαρίων, ενώ η Fed, περισσότερα από 2 τρισ. δολάρια τα τελευταία χρόνια.
Θεωρητικά η ΕΚΤ μπορεί να αγοράζει απεριόριστα ομόλογα, καθώς μπορεί να τυπώνει χρήμα. Θα υπάρξουν νομικές ενστάσεις για την παρέμβαση, αλλά οι ειδικοί λένε ότι μπορούν να απορριφθούν. Και όπως έγραψε η «ΝΥΤ», η κρίση θα έχει παρέλθει, πριν ληφθούν αποφάσεις για το αν η ΕΚΤ έπραξε εκτός νόμου.
Το Βερολίνο όμως, φοβάται ότι το τύπωμα χρήματος θα είχε ως αποτέλεσμα τον υπερπληθωρισμό στην ευρωζώνη. Και οι Γερμανοί, ιστορικά, ανησυχούν καθώς θυμούνται τις επιπτώσεις που είχε ο πληθωρισμός προπολεμικά με την άνοδο του ναζισμού.
Επί του παρόντος, αναλυτές και αμερικανικά ΜΜΕ, όπως η «ΝΥΤ», υποστηρίζουν ότι μόνο η ΕΚΤ, μπορεί να σώσει την «παρτίδα» για το ευρώ.
Την παρέμβαση της ΕΚΤ, φαίνεται πώς θέλει πάντως και η Γαλλία. Ο πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, βλέποντας το κόστος δανεισμού στη χώρα να κλιμακώνεται (3,85% για το 10ετές χθες), τις γαλλικές τράπεζες να είναι εκτεθειμένες σε χρέος ευρωπαϊκών κρατών, την αξιολόγηση «ΑΑΑ» να απειλείται ενόψει των προεδρικών εκλογών την άνοιξη, θέλει λύση άμεσα.
Η κ. Μέρκελ, είναι σαφής. «Αν οι πολιτικοί πιστεύουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να λύσει το πρόβλημα των αδυναμιών του ευρώ, τότε προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους για κάτι που δεν θα συμβεί», δήλωσε πρόσφατα σε συνέδριο. Και ο υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βέστερβελε, έγραψε χθες στη «Financial Times» ότι το τύπωμα χρημάτων θα αποτελούσε ένα «βαρύ σφάλμα».
«Η μεταφορά χρημάτων από το Βερολίνο στην Ελλάδα ή την Ισπανία δεν είναι το ίδιο με το να δανείζουν οι Νεοϋορκέζοι σε άλλους Αμερικανούς», επισήμανε η «ΝΥΤ». Γι’ αυτό άλλωστε η κ. Μέρκελ απορρίπτει και την ιδέα του ευρωομολόγου.
Η Γερμανία ως λύση στην κρίση θέλει αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ για να διορθωθούν οι παθογένειες που ακολουθούν το ευρώ από τη δημιουργία του. Οπως η έλλειψη ελεγκτικής αρχής επί των εθνικών προϋπολογισμών και κυρώσεις ή πρόβλεψη για εθελούσια έξοδο. Ομως αυτά απαιτούν χρόνο που δεν υπάρχει. Η κρίση πλήττει τον πυρήνα της ευρωζώνης και δημιουργεί νέα πολιτικά μέτωπα.
Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκής Ενωση των «27» έχει χωριστεί στα δύο. Στις 10 χώρες που δεν χρησιμοποιούν το ευρώ και στις 17 που ανήκουν στην ευρωζώνη. Η κ. Μέρκελ με τον πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, σε χθεσινή συνάντησή τους στο Βερολίνο, συμφώνησαν ότι... διαφωνούν σε αρκετές παραμέτρους ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης. Μία από αυτές ο ρόλος της ΕΚΤ, σύμφωνα με πληροφορίες στα βρετανικά ΜΜΕ.
Και όσον αφορά στις οικονομικές δυσχέρειες; Οι 4-5 δημοπρασίες ομολόγων και εντόκων στην ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, κατάφεραν να προκαλέσουν αρκετό πανικό στην αγορά. Μέχρι το τέλος όμως υπάρχουν 70 τουλάχιστον ακόμη δημοπρασίες, από όπου αναζητούνται να αντληθούν συνολικά 145 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Barclays Capital.
Αυστρία, Ολλανδία, βλέπουν την κρίση να χτυπά και τη δική τους πόρτα, ενώ παράλληλα, οι φόβοι για ύφεση στην ευρωζώνη ενισχύονται. Από την κρίση άλλωστε πλήττονται επιχειρήσεις, τράπεζες, εργαζόμενοι, ενώ η μετάδοση των κινδύνων φτάνει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, με αναλυτές να προειδοποιούν για μία πιθανή κατάρρευση του ευρώ, που θα είχε πολύ μεγαλύτερες συνέπειες από αυτή της Lehman το 2008.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αναλυτή της Deutsche Bank, Τζιμ Ριντ, ο οποίος υπογράμμισε χθες πως «αν η Μέρκελ δεν αλλάξει στάση, τότε η συμβουλή μας είναι να σκάψετε μια τρύπα στο χώμα και να μπείτε μέσα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ