Φάρμακο που κυκλοφορεί ήδη στην αγορά και χορηγείται σε ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο στο πάγκρεας σκοτώνοντας το 98% των καρκινικών κυττάρων.
Την ανακάλυψη έκανε μια ελληνική ομάδα επιστημόνων, που μετά από δύο χρόνια ερευνών, δίνει ελπίδες για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος αλλά και του ήπατος.
Μέχρι σήμερα, τα περιθώρια σωτηρίας σε όποιον είχε προσβληθεί από αυτές τις μορφές καρκίνου ήταν ελάχιστα με το προσδόκιμο ζωής να υπολογίζεται περίπου σε 6 μήνες.
Ο Δημήτρης Ηλιόπουλος, ένας εκ των Ελλήνων που νίκησε τον καρκίνο και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, είπε χαρακτηριστικά:
«Η επιτυχία οφείλεται σε μια σύνθεση δυνάμεων που χρησιμοποιούμε. Ο συνδυασμός της βιοπληροφορικής, της ιατρικής, της ρομποτικής μπορεί να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Συνήθως κάθε εργαστήριο ασχολείται με πολύ συγκεκριμένους μηχανισμούς, μοντέλα και πειραματόζωα για τις έρευνές του. Εμείς, σε στενή συνεργασία με τον Γιώργο Πουλτσίδη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ και τον Χαράλαμπο Ποθουλάκη από το UCLA, προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε διάφορους μηχανισμούς και πολλά μοντέλα για να καταφέρουμε κάτι καλό. Την αρχική πληροφορία την παίρνουμε από δείγματα καρκίνου σε ασθενείς και την αξιοποιούμε κατάλληλα.
Είδαμε ότι η χημειοθεραπεία σε συνδυασμό με τη μετφορμίνη, ένα φάρμακο που είναι ήδη εγκεκριμένο και χορηγείται σε ασθενείς με διαβήτη, έχει ισχυρή δράση και εμποδίζει αποτελεσματικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του παγκρέατος. Συγκεκριμένα, σκοτώνει το 95% – 98% των καρκινικών κυττάρων.
Για τον καρκίνο του ήπατος, ανακαλύψαμε ένα καινούργιο μόριο RNA το οποίο καταστέλλει τον καρκίνο του ήπατος σε πειραματόζωα και ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε σε λίγο καιρό και κλινικές δοκιμές σε ασθενείς.
Στόχος μας είναι να βρούμε και τη θεραπεία και για άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως η ελκώδης κολίτιδα ή ο λύκος.
Δυστυχώς, στην Ελλάδα δε γίνονται τέτοιου είδους δοκιμές γιατί οι υποδομές είναι ανεπαρκείς και τα κονδύλια λίγα. Πρέπει να δημιουργηθούν ένα, δύο μεγάλα εξειδικευμένα ερευνητικά κέντρα που θα συγκεντρώσουν χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και πρέπει να υπάρξει άμεση συνεργασία εργαστηρίων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Η διάθεση υπάρχει, πρέπει να βρούμε και τον τρόπο για να προχωρήσει μια τέτοιου είδους συνεργασία».
πηγη: koutipandoras.gr, e-magazino.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ