Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε νέο μήνυμα συνεργασίας σε ΚΚΕ και Δημοκρατική Αριστερά για κοινό ψηφοδέλτιο, ώστε να διεκδικήσει το «μπόνους» των 50 εδρών του πρώτου κόμματος.
«Παρά τις υπαρκτές διαφορές που έχουμε, θεωρούμε ότι η διαχωριστική γραμμή στις μέρες μας έχει να κάνει με την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της κρίσης, της οικονομικής, της κρίσης του χρέους. Συνεπώς όσες πολιτικές δυνάμεις δεν πρόκειται να ψηφίσουν αυτή τη δανειακή σύμβαση, οφείλουν να συμπαραταχθούν προκειμένου να βρουν λύση», σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Για πρώτη φορά αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις αυτή η δυναμική και η δυνατότητα από τη μεταπολίτευση και μετά, η Αριστερά να διαδραματίσει όχι μόνο ρόλο καταγγελτικό, αλλά ρόλο κυβερνητικό προκειμένου με ένα μίνιμουμ πρόγραμμα να επιχειρήσει να βγάλει τη χώρα από την κρίση, με άλλη διαπραγματευτική στάση στην ευρωζώνη, με μια πολιτική που θα ενισχύει την ανάπτυξη, με μια πολιτική αναδιανομής του πλούτου, γιατί δεν μπορούμε άλλο να φορολογούμε τη φτώχεια και να αφήνομε στο απυρόβλητο τον πλούτο».
Δεν μιλάμε μονάχα για μια δυνατότητα μετεκλογικής συνεργασίας αλλά και για την ανάγκη να υπάρξει κοινή εκλογική κάθοδος, δεδομένου ότι ο καλπονοθευτικός νόμος δίνει μπόνους 50 έδρες στο πρώτο κόμμα και λέμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να χαρίσουμε αυτές τις 50 έδρες στον κ. Σαμαρά. Ο οποίος θα εφαρμόσει το μνημόνιο, τη δανειακή σύμβαση.
Από εκεί και πέρα βεβαίως ο καθένας μας κρίνεται από τις επιλογές του. Εμείς θα επιμείνουμε σ΄ αυτή την πρόταση και θα επιμείνουμε και μετά τις εκλογές.
Σκοτώνουν τα Ταμεία και γλιτώνει η ΕΚΤ
Η αναδιάρθρωση του χρέους, που και εμείς την υποστηρίξαμε, γίνεται με όρους που δεν θα είναι προς όφελος της χώρας, ιδιαίτερα επιβαρυντικούς για τα ασφαλιστικά Ταμεία, είπε σε άλλο σημείο ο κ.Τσίπρας.
Η αναδιάρθρωση του χρέους, που και εμείς την υποστηρίξαμε, γίνεται με όρους που δεν θα είναι προς όφελος της χώρας, ιδιαίτερα επιβαρυντικούς για τα ασφαλιστικά Ταμεία, είπε σε άλλο σημείο ο κ.Τσίπρας.
Ο κίνδυνος της χρεοκοπίας δεν έχει να κάνει μόνο με τη δυνατότητα των τραπεζών να μπορούν να ανταποκρίνονται ... αν τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν έχουν τη δυνατότητα να δίνουν τις συντάξεις στους συνταξιούχους, αυτό θα είναι μια καταστροφική συνέπεια.
«Εμείς μιλάγαμε για μια επιλεκτική διαγραφή χρέους, θεωρώντας ότι θα αφήσουμε απ΄ έξω τα ασφαλιστικά Ταμεία και θα διαγραφεί το χρέος που κατέχει η ΕΚΤ», τόνισε, ενώ «γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Μένει στο απυρόβλητο το χρέος που κατέχει η ΕΚΤ και διαγράφονται τα ομόλογα των Ταμείων».
«Λέμε να μην γίνει αυτή η συμφωνία και αντ΄ αυτού η ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει την τριετή τουλάχιστον αναστολή πληρωμών προς τους ιδιώτες, με τη σύμφωνη γνώμη βεβαίως της Ε.Ε., των εταίρων μας».
«Αυτά τα τρία χρόνια θα έχουν εξοικονομηθεί πάνω από 50 δισ. από τους τόκους που δεν θα δίνουμε για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη», ενώ «το πρόβλημα θα μπει στις πραγματικές του διαστάσεις, στις ευρωπαϊκές του διαστάσεις».
«Δεν ευθύνονται οι τεμπέληδες Έλληνες γι αυτή την κατάσταση. Γιατί αν ήταν έτσι, δεν θα ήταν στο χείλος του γκρεμού η Ιταλία Δεν θα ήταν στο χείλος του γκρεμού η Ισπανία. Μόνο το 2012 τα ομόλογα των μεσογειακών χωρών που λήγουν είναι πάνω από 500 δισ. Συνεπώς το πρόβλημα είναι όντως ευρωπαϊκό. Μια ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα του χρέους μπορεί να είναι ευνοϊκότερη για τη χώρα αν μπει στις πραγματικές της διαστάσεις. Πρώτα η ανάκαμψη, πρώτα η ανάπτυξη, άλλη πολιτική ... και όχι απλώς διαπραγμάτευση για το πρόβλημα του χρέους. Θα περιλαμβάνει βεβαίως και διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους».
«Η χώρα πρέπει να προστατευθεί σε κάθε ενδεχόμενο. Ίσως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν υπάρχει ένα δεύτερο σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε ευνοϊκά ... Δεν μπορεί να είναι επιλογή μας η έξοδος από το ευρώ. Γιατί η ισότιμη συμμετοχή μας στην ευρωζώνη μας δίνει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα το οποίο δεν το έχει αξιοποιήσει η χώρα μέχρι σήμερα. Εάν λοιπόν η χώρα και οι κυβερνήσεις της είχαν στρατηγική διαπραγμάτευσης -που δεν είχαν- ούτε ο κ. Παπανδρέου και δυστυχώς ούτε ο κ. Παπαδήμος τώρα- κι αν είχαν στρατηγική συμμαχιών εντός της Ε.Ε., που δυστυχώς ούτε αυτό έχουμε… Είμαστε ο παρίας, όλοι θέλουν να μας διώξουν, κανείς δεν κάθεται να φωτογραφηθεί με τον κ. Παπαδήμο σχεδόν... Είμαι λίγο υπερβολικός.. αλλά η εικόνα είναι αυτή. Από τον κ. Μόντι δεν έχουμε ακούσει μια καλή κουβέντα για την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα».
«Το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί: Η εκτίμησή μας είναι ότι η Ε.Ε. δεν αντέχει την αποπομπή ή την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, γιατί την επόμενη ημέρα οι αγορές θα επιτεθούν στον επόμενο που είναι η Ιταλία. Και η Ιταλία δεν χρωστάει 350 δισ. Χρωστάει 1,9 τρισ, Κι αυτό θα είναι καταστροφικό για την ίδια την ευρωζώνη».
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ