Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Οι καλύτερες ελληνικές φακές στη βόρεια Ελλάδα.


Οι καλύτερες ελληνικές φακές προέρχονται από οροπέδια στη  βόρεια Ελλάδα. Στα μέρη αυτά το έδαφος είναι πλούσιο σε κάλιο, το οποίο συμβάλλει στο να είναι βραστερές, νόστιμες και ευωδιαστές. Τα προϊόντα παράγονται από παραγωγούς στα οροπέδια της ευρύτερης περιοχής του Βοΐου.

Οι φακές είναι ένα όσπριο με μεγάλη θρεπτική αξία. Αποτελούν πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης, φυτικών πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. 

ΠΙΛΑΦΙ ΠΕΡΣΙΚΟ ΜΕ ΦΑΚΕΣ, ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ
Υλικά: (για 6-8 άτομα)
1 φλιτζ. τσαγ. ρύζι μπασμάτι
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή αρνίσιο
1 φλιτζ. τσαγ. φακές μέτριες
1 κουτ. σουπ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 μέτριο κρεμμύδι πολτοποιημένο
2 κουτ. σουπ. σταφίδες μαύρες ή ξανθές
3 φλιτζ. τσαγ. ζωμό από μοσχάρι ή κοτόπουλο
1 κουτ. σουπ. βούτυρο πρόβειο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Βράζετε τις φακές σε άφθονο νερό για 15-20 λεπτά. Τις στραγγίζετε και τις βάζετε στην άκρη. Βάζετε τη μια κουταλιά βούτυρο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Ρίχνετε τον κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 6-8 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
2. Πλένετε καλά το μπασμάτι 3-4 φορές και το αφήνεται στην άκρη να στραγγίσει.
3. Προσθέτετε στον κιμά, τον μαϊντανό, τις σουρωμένες φακές, τις σταφίδες, το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το ρύζι και τρία φλιτζάνια του τσαγιού νερό χλιαρό ή ζωμό. Βράζετε για 10- 12 λεπτά και το κατεβάζετε από την φωτιά . Σκεπάζετε με μια βαμβακερή πετσέτα και το αφήνετε να «φουσκώσει» λίγο το ρύζι. Σερβίρεται ζεστό με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

proiontavoiou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ