Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΒΟΪΟΥ: Έγκριση τοποθέτησης προτομής Αρχηγού του Μακεδονικού Αγώνα Γιώργου Τσόντου στη Δαμασκηνιά

 (Απόσπασμα από την απόφαση  288/28/8/2012 Δήμου Βοΐου)
Η ΠΑΓΚΡΗΤΡΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ο Σύλλογος ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΩΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και η ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ απέστειλαν στο Δήμο Βοΐου την παρακάτω επιστολή: 

 Προς τη Δήμαρχο του Δήμου Βοΐου Κοζάνης κ. Ορφανίδου Παναγιώτα
Κοιν.
1) Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βοίου
2) Πρόεδρο Τοπικού Συμβουλίου Δ.Δ. Δαμασκηνιάς Κοζάνης
 
Κυρία Δήμαρχε
Η Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας, με πρόεδρο τον κ. Πέτρο Πετρακάκη, ο Σύλλογος Δαμασκηνιωτών Θεσσαλονίκης με πρόεδρο τον κ. Αλέξανδρο Μπακαϊμη και η Αμφικτιονία Ελληνισμού με πρόεδρο τον κ. Δημήτριο Μπουκόνη, αρκετά χρόνια βρίσκονται σε μιααξιοζήλευτη πολιτιστική συνεργασία με κοινό στόχο την διάσωση και διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού.

Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας οι τρείς αυτοί πολιτιστικοί φορείς προέβαλλαν τους δεσμούς αίματος και αγώνων οι οποίοι συνδέουν την Κρήτη με την Μακεδονία μας. Καθώς δε, εκτιμούμε πως η απόδοση τιμής σε ήρωες πέρα από επιλογή αποτελεί και υποχρέωση μας, μετά από ομόφωνες αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων μας σας προτείνουμε:
 
Την τοποθέτηση της προτομής του Αρχηγού του Μακεδονικού Αγώνα Γιώργου Τσόντου (καπετάν Βάρδα) στο Δ.Α. Δαμασκηνιάς Βοΐου Κοζάνης όπου είναι το μέρος που άρχισε τη δράση του ο Καπετάν Βάρδας όπως αναλυτικά φαίνεται στο συνημμένο (υπ αριθ. 1) σημείωμα μας.
 
Κυρία Δήμαρχε σας ενημερώνουμε ότι η δαπάνη για την φιλοτέχνιση του έργου της προτομής θα βαρύνει εξ ολοκλήρου την Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας, και για μια πρώτη γνωριμία μαζί σας, σας επισυνάπτουμε και ένα σημείωμα (υπ αριθ. 2) στο οποίο συνοπτικά σας παρουσιάζουμε τη δημιουργία και δράση της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας.
 
Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους σας παρακαλούμε:
1. Να μας παραχωρηθεί εγγράφως πλατεία Μακεδονομάχων προς ανέγερση της εν λόγω προτομής στην πλατεία Μακεδονομάχων Δαμασκηνιάς και σε σημείο που θα μας υποδείξετε εσείς.
2. Η Διαμόρφωση του χώρου (κατασκευή βάσης) να γίνει από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου.
3. Τα αποκαλυπτήρια να γίνουν από εσάς (πιθανή ημερομηνία η 2η Κυριακή του Οκτωβρίου).
4. Ο Δήμος Βοΐου να προσκαλέσει τις αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Μακεδονίας.
5. Ο Δήμος Βοΐου να παραθέσει δεξίωση προς τιμή των επισήμων και δη των εκ Κρήτης και διαφόρων πόλεων αφιχθησομένων Κρητών .
Με τη βεβαιότητα ότι θα ικανοποιήσετε τα ανωτέρω αιτήματα μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων θερμότατα.
Για τα Δ.Σ. των ανωτέρω Σωματείων
Ο Πρόεδρος της Παγκρήτριας Αδελφότητας Μακεδονίας – Πέτρος Ι. Πετρακάκης.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δαμασκηνιωτών Θεσσαλονίκης – Αλέξανδρος Σ. Μπακαΐμης
Ο Πρόεδρος Αμφικτιονίας Ελληνισμού Δημήτριος Γ. Μπουκόνης.

 
Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Δαμασκηνιάς ο οποίος είπε τα εξής:
Το τριμελές συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Δαμασκηνιάς δεν συμφωνεί με την ανέγερση της προτομής του Γεωργίου Τσόντου Καπετάν Βάρδα στην πλατεία Μακεδονομάχων.
Η πλατεία Μακεδονομάχων είναι αφιερωμένη στους πεσόντες Μακεδονομάχους στο Καστανόφυτο (Οσνίτσανη).
Ωστόσο όμως προτείνουμε η προτομή του Γεωργίου Τσόντου να στηθεί στην διασταύρωση Δαμασκηνιάς Κλεισώριας –Άργους Ορεστικού όπου είναι και το μνημείο του Παύλου Μελά μιας και ήταν ο συνεχιστής του στο Μακεδονικό Αγώνα.
Δεύτερη πρόταση μας είναι η άλλη πλατεία η οποία είναι αφιερωμένη στον Στέργιο Ζιάμπκα.
Στη πλατεία Μακεδονομάχων δεν δεχόμαστε και ποιοι είναι οι τρείς σύλλογοι οι οποίοι δρομολογούν την ανέγερση του μνημείου χωρίς να ρωτήσουν το Τοπικό Συμβούλιο.
Εάν θέλουν, να εκλεγούν στο Τοπικό Συμβούλιο και να κάνουν ότι θέλουν.
 
Ορφανίδου Παναγιώτα, Δήμαρχος: Ακούστηκε απόψε ότι δεν ενημέρωσαν και πήγαν ιεραρχικά στον Πρόεδρο του συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Δαμασκηνιάς, γιατί προφανώς ούτε καν τις αιτήσεις δεν είδαν κάποιοι από μας.Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι απλώς μας ευχαριστούν για τις ενέργειες που θα κάνουμε, ούτε μας υποδεικνύουν ούτε βρίσκονται κάτω από το πνεύμα της υπόδειξης και απαίτησης γιατί πρέπει να γίνει.Έγινε μία αλληλογραφία, ήμασταν σαν Δημοτική Αρχή σε επικοινωνία μαζί τους, δεν σημαίνει αυτό ότι είχαμε δεσμευτεί πριν γίνει ολοκληρωμένη πρόταση.Νομίζω η θέση που επιλέχθηκε τιμάει και το χωριό και στολίζει με ένα ακόμη άγαλμα την πλατεία Μακεδονομάχων. Θεωρώ ότι πρέπει να είναι σημείο ενότητας και όχι διχασμού στην Τοπική Κοινότητα Δαμασκηνιάς.
Μετά το τέλος της διαλογικής συζήτησης ο Πρόεδρος κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά.Κατά την ψηφοφορία μειοψήφησαν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ.: Δελημάνης Κωνσταντίνος, Ζευκλής Χρήστος, Καραμπατζιάς Μιχαήλ, Λαμπρόπουλος Δημήτριος, Στεργίου Χρήστος και Ώττας Βασίλειος οι οποίοι δήλωσαν ότι συμφωνούν με τις απόψεις του Προέδρου του Τ.Σ. Δαμασκηνιάς κ. Τζάνα Παύλου.Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ζευκλής Χρήστος επιπλέον δήλωσε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αναρμόδιο να αποφασίσει για το θέμα. 
Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού άκουσε την εισήγηση μετά από διαλογική συζήτηση, ενέκρινε κατά πλειοψηφία όπως αναφέρθηκε παραπάνω στην αίτηση ΠΑΓΚΡΗΤΡΙΑΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ,  ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΩΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και  ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ