Της Ελευθερίας Αρλαπάνου(imerisia.gr)
Στην επίτευξη συμφωνίας για μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020 με τη λήψη έκτακτων μέτρων, τα οποία αθροίζουν στο 20% του ΑΕΠ ή περίπου 40 δισ. ευρώ κατέληξαν Ευρωζώνη και ΔΝΤ.
Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν πως το επιτόκιο στα διμερή δάνεια προς την Ελλάδα θα μειωθεί στις 90 μονάδες βάσης + Euribor 3μηνου άμεσα, από +150 μ.β. που ισχύει σήμερα και στις 50 μ.β. + Euribor 3μήνου όταν όμως η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ. Από τις επιστροφές κερδών από ομόλογα της ΕΚΤ η θετική επίπτωση στο χρέος υπολογιζόταν στα 11 δισ. ευρώ.
Τηλεγράφημα του Reuters ανέφερε χθες το βράδυ πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμφώνησαν πως το χρέος πρέπει να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020 με μέτρα της τάξης του 20% του ΑΕΠ. «Πηγαίνει πολύ αργά, αλλά έχουμε ανάλυση χρηματοδότησης και βιωσιμότητας του χρέους, έχουμε καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας έως το 2014. Η ανάλυση βιωσιμότητας είναι για χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020», υποστήριζε η πηγή που επικαλείται το πρακτορείο.
Σύμφωνα με μεταγενέστερες πληροφορίες τα επιτόκια στα διμερή δάνεια θα μειωθούν κατά 100 μονάδες βάσης όταν όμως η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ, κάτι που με το μεσοπρόθεσμο αναμένεται όχι νωρίτερα από το 2016. Παράλληλα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σχεδιάζεται επιστροφή κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχει η ΕΚΤ στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο με όφελος 11 δισ. στο ελληνικό χρέος. Στο συνδυασμό των λύσεων που είχαν συζητηθεί τις τελευταίες μέρες ήταν και οι επαναγορές ελληνικών ομολόγων με εγγυήσεις του EFSF και η χρονική επέκταση των λήξεων στα δάνεια. Πρέπει να σημειωθεί ότι το Bloomberg, πριν καταστεί γνωστό ότι οδεύουμε σε συμφωνία, υποστήριζε ότι η ΕΚΤ φερόταν να εξετάζει επιλογές όπως η χρονική μετακύλιση ομολόγων που έχει στην κατοχή της ή να επιτραπεί στην ελληνική κυβέρνηση να επαναγοράσει ομόλογα που διαθέτει η Κεντρική Τράπεζα.
Η κατάσταση στο Eurogroup περιπλέχθηκε χθες από την απαίτηση του ΔΝΤ να ληφθούν μέτρα, άμεσα, ώστε να διασφαλιστεί η μείωση του ελληνικού χρέους κατά 20% του ΑΕΠ ή περίπου 40 δισ. ευρώ το 2020, αλλά και να υπάρξει σαφής δέσμευση από την πλευρά της Ευρωζώνης ότι μελλοντικά θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για να μειωθεί περαιτέρω το χρέος και να τεθούν τα δημόσια οικονομικά της χώρας σε βιώσιμη τροχιά.
Βασικό σενάριο
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της τρόικας και την πρόταση με την οποία είχαν αποχωρήσει οι υπουργοί Οικονομικών από το Eurogroup της προηγούμενης Τρίτης, το χρέος χωρίς τη λήψη έκτακτων μέτρων θα υποχωρούσε στο 144% του ΑΕΠ το 2020. Με τα μέτρα που είχαν προταθεί έως τα ξημερώματα της προηγούμενης Τρίτης που έληξε το προηγούμενο Eurogroup, το χρέος περιοριζόταν το 2020 στο 128,3% του ΑΕΠ. Έτσι, με δεδομένο ότι το ΔΝΤ φερόταν διατεθειμένο να δεχθεί ως νέο όριο βιωσιμότητας χρέος στο 124% το 2020, αντί για 120% που ήταν η αρχική εκτίμηση, έμενε να καλυφθεί ένα κενό της τάξης του 4% του ΑΕΠ ή περίπου 10 δισ. στο χθεσινό Eurogroup.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της τρόικας και την πρόταση με την οποία είχαν αποχωρήσει οι υπουργοί Οικονομικών από το Eurogroup της προηγούμενης Τρίτης, το χρέος χωρίς τη λήψη έκτακτων μέτρων θα υποχωρούσε στο 144% του ΑΕΠ το 2020. Με τα μέτρα που είχαν προταθεί έως τα ξημερώματα της προηγούμενης Τρίτης που έληξε το προηγούμενο Eurogroup, το χρέος περιοριζόταν το 2020 στο 128,3% του ΑΕΠ. Έτσι, με δεδομένο ότι το ΔΝΤ φερόταν διατεθειμένο να δεχθεί ως νέο όριο βιωσιμότητας χρέος στο 124% το 2020, αντί για 120% που ήταν η αρχική εκτίμηση, έμενε να καλυφθεί ένα κενό της τάξης του 4% του ΑΕΠ ή περίπου 10 δισ. στο χθεσινό Eurogroup.
Πριν από την εξέλιξη ότι τείνουμε σε συμφωνία, το Reuters είχε μεταδόσει πως το ΔΝΤ ζήτησε χθες να μειωθεί το χρέος κατά 20% του ΑΕΠ άμεσα και να υπάρξει δέσμευση για πρόσθετα μέτρα σε δεύτερο χρόνο. Πηγή που επικαλούνταν υποστήριξε πως η μείωση του 20% θα μπορούσε να προέλθει κυρίως από αποκλιμάκωση των επιτοκίων και τη χρονική επέκταση των λήξεων των δανείων προς την Ελλάδα. Το ίδιο στέλεχος υπογράμμιζε πως το ΔΝΤ επιχειρηματολογεί ότι εάν δεν υπάρξει τώρα μια εμπροσθοβαρής μείωση του χρέους, η ελληνική οικονομία δεν θα αναπτυχθεί, κανείς δεν θα επενδύσει στη χώρα και οι Έλληνες δεν θα ξεκινήσουν να καταναλώνουν, με αποτέλεσμα να πέσουν έξω οι μακροοικονομικές υποθέσεις που γίνονται για το ελληνικό πρόγραμμα. Παράλληλα όμως ανάμενε από την Ευρωζώνη μια υπόσχεση ότι το ελληνικό χρέος θα μειωθεί περαιτέρω σε ένα επίπεδο αρκετά χαμηλότερο του 120% του ΑΕΠ κάποια στιγμή στο μέλλον, ως «ανταμοιβή» στην Ελλάδα ότι κρατά το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων εντός τροχιάς.
Αυτό θα έπρεπε να περιλάβει διαγραφή του χρέους αναφέρει το πρακτορείο. Σε άλλο δημοσίευμα η Wall Street Journal λίγο αργότερα υποστήριζε πως για το ΔΝΤ ακόμη και το χρέος στο 120% του ΑΕΠ είναι υψηλό για την Ελλάδα, σύμφωνα με πηγή που επικαλούνταν, η οποία τόνιζε πως αναζητούνται λύσεις άμεσα και αξιόπιστες υποσχέσεις για μετά.
BDB: Υστατη λύση Ενα «κούρεμα» στα δάνεια του επίσημου τομέα προς την Ελλάδα θα συνιστούσε μόνο ύστατη λύση, υποστήριξε, χθες, ο επικεφαλής της Γερμανικής Ενωσης Τραπεζών A. Schmitz, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους πολιτικούς να σταματήσουν να καθυστερούν μία απόφαση για την Ελλάδα.
JP Morgan: Το ερώτημα
Το μεγάλο ερώτημα της αναδιάρθρωσης των δανείων από τον επίσημο τομέα θα πρέπει να απαντηθεί σε κάποιο χρονικό σημείο στο μέλλον, εκτιμά η JP Morgan, που υποστηρίζει πως η ανάγκη συμφωνίας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα αντιμετωπισθεί για να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και όχι στη λογική του να επιλυθεί το πρόβλημα μια και καλή. Σύμφωνα με τον οίκο, οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες της χώρας λογικά θα καλυφθούν με περισσότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων, ενώ το χρέος χωρίς να αναληφθούν πρόσθετες δράσεις θα ανέλθει στο 147,9% του ΑΕΠ το 2020 και στο 135,2% το 2022. Εάν, ωστόσο, μειωθούν τα επιτόκια των δανείων προς την Ελλάδα κατά 90 μονάδες βάσης, δοθεί δάνειο 14 δισ. ευρώ από τον EFSF για την επαναγορά χρέους ύψους 35 δισ. και επιστραφούν τα κέρδη από τα ομόλογα της ΕΚΤ στην Ελλάδα, το ελληνικό χρέος μπορεί να υποχωρήσει στο 130,6% του ΑΕΠ το 2020 και στο 115,4% το 2022.
Citigroup: Πιθανή η έξοδος
Πιθανότητα 60% για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη τους επόμενους 12 - 18 μήνες δίνει η Citigroup. Οπως υποστηρίζει, ακόμη και εάν εισρεύσουν στη χώρα τα 44,6 δισ. ευρώ από την τρόικα και υπάρξει συμφωνία με στοιχεία που θα δείχνουν ότι το ελληνικό χρέος καθίσταται διαχειρίσιμο, είναι αμφίβολο εάν αυτή η συμφωνία θα επιλύσει οριστικά το ελληνικό πρόβλημα. Σύμφωνα με τον οίκο, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στις οποίες στηρίζεται η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους είναι πολύ αισιόδοξες και έτσι τα κενά χρηματοδότησης θα αποδειχθούν πιθανότατα πολύ μεγαλύτερα και τελικά θα απαιτηθούν περισσότερα χρήματα από τους πιστωτές. «Παρά το ότι οι χώρες της Ευρωζώνης, και ειδικότερα η Γερμανία, δεσμεύονται τώρα για την πρόληψη νέων προβλημάτων κρίσης στην Ευρωζώνη, η στάση αυτή μπορεί να αλλάξει γρήγορα στα επόμενα τρίμηνα και ειδικά μετά το τέλος των γερμανικών εκλογών», προειδοποιεί ο οίκος και διατυπώνει την ανησυχία ότι η υπομονή τόσο από την πλευρά της Αθήνας αλλά και από τους πιστωτές θα εξαντληθεί σύντομα.
Γερμανικός Τύπος
Με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «έκκληση για δραστικό κούρεμα» η Suedeutsche Zeitung υποστηρίζει πως υπάρχουν εκτεταμένα σχέδια για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να προσπαθούν να πείσουν τους δανειστές να περικόψουν το ελληνικό χρέος στο μισό. Επικαλούμενη κύκλους που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, επιβεβαίωσαν στην εφημερίδα ότι υπάρχουν αυτές οι σκέψεις, ωστόσο θεωρείται σχεδόν απίθανο να υπάρξει συμφωνία Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ για κάτι τέτοιο στο άμεσο διάστημα. «Βοήθεια στους Ελληνες... α λα καρτ» είναι ο τίτλος των Financial Times Deutschland, που υποστηρίζουν πως από έναν κατάλογο μέτρων η κάθε χώρα-μέλος της Ευρωζώνης θα επιλέξει τα μέτρα τα οποία μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα στο εσωτερικό της. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να πει την αλήθεια στους Γερμανούς, ότι δηλαδή δεν γίνεται χωρίς ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και γι' αυτό επιδιώκει πάλι την ελάχιστη δυνατή συναίνεση. Για εθνικές εξειδικευμένες δράσεις κάνει λόγο και το Spiegel, τονίζοντας πως το Βερολίνο επικεντρώνεται στη μείωση των επιτοκίων στο πρώτο πακέτο στήριξης, όχι όμως σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα που δανείζεται η KfW. Η γερμανική κυβέρνηση είναι κατά του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, γιατί κάτι τέτοιο θα κόστιζε δισεκατομμύρια ευρώ στη Γερμανία και αντ΄αυτού τάσσεται υπέρ της μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια προς την Αθήνα, υποστηρίζει από την πλευρά της η Taggerspiegel.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ