Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Σύλλογος Τσοτυλιωτών και Φίλων Τσοτυλίου Θεσσαλονίκης : Πρόσκληση εορτής Αγ. Αθανασίου

 Ο Σύλλογος Τσοτυλιωτών και Φίλων Τσοτυλίου Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 5.30΄μμ στην Αρτοκλασία που θα γίνει στον Ι.Ν Αγ. Μηνά (Ίωνος Δραγούμη).
 Θ' ακολουθήσει η καθιερωμένη γιορτή του Αγίου (Αγ. Αθανασίου), στην αίθουσα τελετών της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων  ΔΣΘ (Βενιζέλου 30).
Πρόεδρος των Τσοτυλιωτών Θεσσαλονίκης Ισιδώρα Δούβαλη-Τσανίδου

Ο Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου στο Τσοτύλι
είναι τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική
που χρονολογείται το 1858.
"..Μια καθιερωμένη ετησίως αφιερωματική τιμητική εορτή προς το Μέγα Αθανάσιο, τον πολιούχο του Τσοτυλίου ως το 1958. Οι Τσοτυλιώτες, δεν παύουν να τιμούν τον ΄Αγιό τους (τον ‘Αγιο Αθανάσιο) όπου γης. 
Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και μετέπειτα, υπήρξε και είναι φύλακας, προστάτης, φρουρός και «Στύλος» των ορθόδοξων Τσοτυλιωτών. Στην πιο δύσκολη εποχή του εξισλαμισμού της λεκάνης του Αλιάκμονα στάθηκε βράχος και κρηπίδωμα των αυτοχθόνων της κωμόπολης που κατοικούσαν γύρω από το Ναό του και δεν επέτρεψε την καθολική αποχριστιανοποίηση, τον πλήρη εξισλαμισμό του Τσοτυλίου. 
Ο Ιερός Ναός του αποτελεί μέρος της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Επαρχίας Βοΐου και είναι το ιστορικότερο μνημείο του τόπου, άρρηκτα συνδεδεμένο με το ιστορικό Γυμνάσιο Τσοτυλίου. .."
Ε.Ρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ