Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Ανδρέας Λοβέρδος: Δίνουμε και θα κερδίσουμε τη μάχη για να ανοίξουν τα σχολεία στις 11/9


Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δίνει τη μάχη και θα την κερδίσει για να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς προβλήματα στις 11 Σεπτεμβρίου, τόνισε ο Υ.ΠΑΙ.Θ., Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ FM», στους δημοσιογράφους Α. Παπαστάθη και Α. Ραβανό.

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων απάντησε σε ερωτήσεις για:
Τις εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς: «Από τις αρχές Σεπτεμβρίου όλα θα είναι στην κίνηση. Έχουμε εμείς ως ΠΑΣΟΚ κι ως πολιτικός χώρος της δημοκρατικής παράταξης την 3η Σεπτεμβρίου, που είναι η γενέθλια ημέρα για το ΠΑΣΟΚ και θα γίνουν σχετικές εκδηλώσεις όπως έχει ήδη προγραμματιστεί. Το ΠΑΣΟΚ κλείνει 40 χρόνια και επίσης η ΔΗΜΑΡ που είναι ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς, μαχητικό και αξιόμαχο για τον επόμενο καιρό, έχει το δικό της συνέδριο μετά από μια πολύ μεγάλη εκλογική ήττα που είχε στις ευρωεκλογές.
Επίσης με διάφορες κινήσεις και προσωπικότητες του χώρου, οι οποίες έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση που έκανε το ΠΑΣΟΚ για το συνέδριο της δημοκρατικής παράταξης τον Οκτώβριο θα έχουμε δύο συνεχόμενους φθινοπωρινούς μήνες, τους πρώτους που βρίσκουν την Κεντροαριστερά σε κίνηση.
Η εκτίμησή μου είναι ότι από αυτό κάτι θα προκύψει, δηλαδή δε θα γίνουν χωριστές διαδικασίες που δε θα καταλήξουν πουθενά. Ήδη έχουμε ανταποκριθεί στην πρόσκληση της ΔΗΜΑΡ κι έχουμε κάνει πρώτες συζητήσεις και το ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι που συμμετείχαμε στην Ελιά Δημοκρατική Παράταξη από τις συζητήσεις που κάνουμε και με στελέχη της ΔΗΜΑΡ και δεν κάνουμε τέτοιες συζητήσεις μόνο οργανωμένα, κάνουμε τέτοιες συζητήσεις και καθημερινά στο πλαίσιο θεμάτων που προκύπτουν ή συναντήσεων που έχουμε.
Εκτιμώ ότι από αυτό όλο κάτι θα προκύψει και το συνέδριο της δημοκρατικής παράταξης όπως το έχουμε οραματιστεί τον Οκτώβριο δε θα είναι μία συγκέντρωση των ιδίων και των ιδίων, αλλά θα είναι ένα συνέδριο που θα εμπλουτίσει το χώρο με συνεργασίες που θα καταλήξουν σε σχήμα που θα κατέβει στις εκλογές. Δε θα κάνω καθόλου την οποιαδήποτε νύξη σχετικά με το ερώτημα της ηγεσίας. Όλα αυτά είναι ζητήματα που είναι λάθος να τα συζητάει κάποιος, κυρίως όταν αυτός είμαι εγώ. Γιατί αυτομάτως θα μετατραπεί μία πολιτική συζήτηση που αφορά κρίσιμες και αναγκαίες για τη σταθερότητα του χώρου αλλά και της χώρας πολιτικές διεργασίες, σε προσωπική αντιδικία ή ζήτημα ματαιοδοξίας προσωπικής. Αυτά πρέπει να φύγουν από το προσκήνιο, γιατί μόνο αν φύγουν από το προσκήνιο ο πολίτης θα δώσει σημασία σε όσα σκεφτόμαστε και όσα λέμε.
Το ΠΑΣΟΚ θα είναι εκ των πραγμάτων ο κεντρικός άξονας αυτής της πορείας, όπως με ρωτάτε και θα είναι για λόγους επιλογής του κόσμου. Οι πολίτες έκριναν και στη φάση των ευρωεκλογών, αλλά και σταδιακά νομίζω ότι έτσι αποτυπώνεται η βούλησή τους και στις έρευνες, ότι στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης μεγαλύτερο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ. Αυτό το οποίο υπάρχει στο μυαλό των πολιτών και στα πράγματα δεν μπορεί να αναιρείται για λόγους μιας εξισωτικής πολιτικής, που είναι άδικη.
Νομίζω ότι το δίκιο είναι να λέμε και το έζησα αυτό στην προεκλογική περίοδο πάρα πολύ καλά, ότι όταν δημιουργήθηκε η Ελιά Δημοκρατική Παράταξη κι όταν έθεσε τα διλήμματα που έθεσε στο εκλογικό Σώμα από ένα ποσοστό πολύ χαμηλό που ήταν πήρε ένα φιλί ζωής και είναι επίσης αλήθεια ότι τις τελευταίες τρεις προεκλογικές μέρες πριν πάμε στην κάλπη της 25ης Μαΐου συσπειρώθηκαν πολίτες που ψήφιζαν παραδοσιακά το ΠΑΣΟΚ.
Ζήσαμε και τη συσπείρωση αυτών των πολιτών, όπως επίσης και τη συσπείρωση των πολιτών που θέλουν να έρθουν στο χώρο, αλλά όχι στο ΠΑΣΟΚ. Τα ζήσαμε και τα δύο».
Για την εκδήλωση του Ιδρύματος Παπανδρέου στις 3 Σεπτεμβρίου: «Νομίζω ότι δε δημιουργεί προβλήματα μία εκδήλωση του Ιδρύματος Παπανδρέου, δε νομίζω ότι είναι κίνηση αντίπραξης όπως από κάποιους έχει εκτιμηθεί. Νομίζω ότι θα είναι ένα γεγονός μέσα στα υπόλοιπα γεγονότα εκείνων των σπουδαίων για το δικό μας χώρο ημερών και δε θα έχουμε προβλήματα από αυτά.
Δηλαδή δεν είμαστε στην περίοδο προ των ευρωεκλογών, που κάθε κίνηση ενός στελέχους του χώρου δημιουργούσε απόνερα, όσο ιστορικό κι αν είναι αυτό. Είμαστε σε φάση που ο κόσμος από μας απαιτεί υπομονή, δουλειά πολλή, μέριμνα για το κοινωνικό κράτος, για τους πολίτες και αλληλεγγύη και οπωσδήποτε όχι ματαιόδοξες κινήσεις. Αυτό μας το απαιτούν όλοι και ή μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτό ή δεν έχουμε ρόλο στην Κεντροαριστερά».
Για το ενδεχόμενο εξόδου του ΠΑΣΟΚ από την Κυβέρνηση προκειμένου να στηριχθεί μία άλλη Κυβέρνηση μέσα από το σημερινό Κοινοβούλιο: «Όχι αυτή τη στιγμή τα πράγματα πηγαίνουν με μια κανονικότητα, υπάρχει η διαπραγμάτευση που γίνεται σε επίπεδο κορυφής της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόγραμμα που τώρα εφαρμόζουμε, όπου έχουμε ζητήματα που θέτουμε ως ελληνική πλευρά και που αποσκοπούν να κάνουν ηπιότερο το πρόγραμμα για τους επόμενους μήνες.
Έχουμε με βάση αυτή την πορεία τη μεγάλη πορεία για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους και έχουμε ταυτόχρονα και τις πολιτικές εξελίξεις του νέου έτους, αρχές του νέου έτους, που αφορούν στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Έχουμε λοιπόν τόσα πολλά πράγματα μπροστά μας, είναι παρόντα και του αμέσου μέλλοντος, που δε νομίζω ότι μία συζήτηση για το τι θα γίνει μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές που εμείς δεν τις θέλουμε να γίνονται τώρα, είναι σκόπιμο να αρχίσουν να συζητούνται από τώρα ή να βάζουμε στην ημερήσια διάταξη συγκεκριμένα ερωτήματα επί αφηρημένων εξελίξεων».
            Για την επανένταξή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ: «Θα γίνει αυτές τις μέρες μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Όπως ξέρετε προ των εκλογών της 25ης Μαΐου στην προεκλογική ομιλία του ΠΑΣΟΚ την κεντρική της Ελιάς Δημοκρατικής Παράταξης το είχε αναφέρει στην ένταξή μας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αναζητήσαμε τον καταλληλότερο χρόνο και τον τρόπο που θα γίνει αυτό, είμαστε σε συζήτηση αυτές τις μέρες και νομίζω ότι αυτές τις μέρες θα λήξει το θέμα αυτό».
Για τον ΕΝΦΙΑ: «Ο ΕΝΦΙΑ χρειάζεται παρεμβάσεις, το είχα υποστηρίξει και στη Βουλή κι όταν ο ΕΝΦΙΑ ψηφίστηκε δεν τον είχα ψηφίσει.
            Θέλω να υπογραμμίσω ότι πέρα από τα διάφορα τεχνικά που είχαν δραματικές συνέπειες και όχι απλώς ενόχλησαν αλλά εξόργισαν πάρα πολλούς πολίτες και τα οποία διορθώνονται τώρα, εγώ είχα θέσει κι ένα ζήτημα έκτασης του ΕΝΦΙΑ, αλλά αυτά αφορούν στο Δεκέμβριο του 2013.
Για την ιστορία θέλω να λέω ότι ο φόρος το ΕΕΤΗΔΕΚ του Σεπτεμβρίου του 2011 ήταν 1 δις 900 και ο ΕΝΦΙΑ 3 δις 300. Για εκείνο το φόρο που αποκλήθηκε "χαράτσι" οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές δε σταμάτησαν ποτέ, για το φόρο των 3 δις 300 εκατομμυρίων ευρώ του Δεκεμβρίου του 2013 η συζήτηση δεν πρόλαβε να κάνει Χριστούγεννα.
Ξανάνοιξε τώρα και ξανάνοιξε τώρα για τις τεχνικές λεπτομέρειες εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ, που ήταν σε ορισμένα σημεία τους πάρα πολύ προβληματικές και προκάλεσαν οργή στον κόσμο. Ξέρω ότι αυτά διορθώνονται και σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ υπάρχει η καθολική συμφωνία ότι θα πρέπει να εξομαλυνθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της εφαρμογής, που τον έκαναν απαράδεκτο και έξω από τα όρια του νόμου και αυτό το πράγμα ήδη συντελείται.
            Και ως προς τον ίδιο τον ΕΝΦΙΑ εγώ θα τον εντάξω στη συνολική επανεξέταση της φορολογικής πολιτικής που κάνει ο κ. Χαρδούβελης, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, επί τω σκοπώ για τον προϋπολογισμό του 2015 να κάνει παρεμβάσεις».
            Για την έναρξη χωρίς προβλήματα των σχολείων στις 11/9: «Τα βιβλία είναι στα σχολεία, αλλά δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την τοποθέτηση του προσωπικού.
            Είμαστε σήμερα επί ποδός πολέμου να πω, κάπως έτσι είναι, τους είπα ότι σήμερα δε θα φύγει κανείς από το Υπουργείο, μέχρι να ολοκληρώσουμε τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο τις σχετικές διαδικασίες, τους είπα να αφήσουν στην άκρη όλα τα ημερήσια προγράμματά τους με τις οικογένειές τους ο καθένας.
            Δε θα φύγουμε σήμερα από δω αν δεν έχουμε ολοκληρώσει τις τεχνικές λεπτομέρειες αυτής της διαδικασίας, γιατί ο στόχος κύριοι δεν είναι απλώς να είμαστε στις 11/9 με το εκπαιδευτικό μας προσωπικό στα σχολεία. Δίνουμε και θα κερδίσουμε τη μάχη για να ανοίξουν τα σχολεία στις 11/9. Πέμπτη 11 του μηνός ανοίγουν τα σχολεία και πρέπει την προηγούμενη Παρασκευή στις 5 αν δεν κάνω λάθος Σεπτεμβρίου να είναι όλοι οι Καθηγητές με την απόλυτη ενημέρωση για τα σχολεία που θα πάνε.
Αυτό γιατί και από τη στιγμή που θα ενημερωθούν ότι θα τοποθετηθούν στο άλφα ή στο βήτα σχολείο της τάδε περιοχής, θα πρέπει οι άνθρωποι και να ταξιδέψουν και ορισμένες φορές τα ταξίδια είναι μακρινά και κατά δεύτερο λόγο θα πρέπει εκεί που θα πάνε.
Είχαμε σε ορισμένες περιπτώσεις πάρα πολλά προβλήματα και τον απόλυτο εξευτελισμό της Ελληνικής Πολιτείας. Πλην και οφείλω να το πω αυτό γιατί είναι μια δίκαιη ιστορία η αναφορά, πλην της περίπτωσης του κ. Νίκου Γκεσούλη, με τον Πέτρο Ευθυμίου, που το 2003 είχαν κάνει τα πράγματα τόσο καλά που όλα είχαν λειτουργήσει στην εντέλει και στη συνέχεια η επόμενη χρονιά η κα Γιαννάκου κρατώντας τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες πήγε καλά.
Από τότε και μετά με διακυμάνσεις έχουμε προβλήματα, είτε στα βιβλία, είτε στους Καθηγητές και νομίζω ότι ένας Υπουργός που κάνει καλά τη δουλειά του εδώ κι ένα Υπουργείο που κάνει καλά τη δουλειά του κι αρχίζει καλά η σχολική χρονιά δεν πρόκειται να επαινεθεί, ότι κάνει κάτι το αυτονόητο, ενώ αν δεν κάνει καλά τη δουλειά του θα εξευτελιστεί διότι ειδικά στα δημοτικά σχολεία είναι τραγικό να βλέπουν οι γονείς τα παιδιά τους να μην έχουν και που να πάνε έτσι; Σε ορισμένα σχολεία δηλαδή που δε θα πάει Δάσκαλος τα παιδιά είναι στο δρόμο.
Για την ανατροπή του 1 προς 10 στον χώρο της παιδείας: «Υπολογίσαμε με τις επιπλέον φετινές συνταξιοδοτήσεις ότι χρειάζεται 22.500 αναπληρωτές Καθηγητές και Δασκάλους. Τελικά μέσα από πολύ μεγάλη προσπάθεια τα Υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και θέλω να ευχαριστήσω και τον κ. Σταϊκούρα και τον κ. Μητσοτάκη και το Υπουργείο Ανάπτυξης γιατί ως πηγή χρηματοδότησης χρησιμοποιήσαμε και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων δυστυχώς, οπότε ευχαριστώ και τον κ. Κωνσταντινόπουλο για να είμαι δίκαιος, κατάφεραν να μας εξασφαλίσουν να έχουμε 19.500 χιλιάδες αναπληρωτές, όχι 22.500 άρα έχουμε ήδη ένα κενό 3.000 καθηγητών και δασκάλων που θα φροντίσουμε να το καλύψουμε με τις παράλληλες αναθέσεις.
Θεωρώ ότι δε θα είναι τραγικές οι ελλείψεις, αλλά πιστεύω ότι με τις επιπλέον συνταξιοδοτήσεις για την επόμενη χρονιά τα σχολεία με αυτές τις συνθήκες δύσκολα θα ανοίξουν το 2015. Θα πρέπει λοιπόν να καταργήσουμε και αυτό δεν αφορά το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφορά το Υπουργείο Παιδείας και τη συζήτηση που έχει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 1 προς 10 να μην ισχύσει για την παιδεία, να αλλάξει αυτός ο λόγος.
Δε θα φτάνουν οι Δάσκαλοι και οι Καθηγητές, γι΄ αυτό θα πρέπει η αντιστοιχία 1 προς 10 να αλλάξει. Αυτή δεν είναι μετάθεση ευθύνης, είναι δική μας ευθύνη, εμείς πρέπει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -η Κυβέρνηση δε θα έχει καμία αντίρρηση, κανένας Υφυπουργός άλλος δε θα έχει αντίρρηση ως προς αυτό- και έτσι να κάνουμε διαγωνισμό κύριοι. ΑΣΕΠ έχει να γίνει από το 2008 και είναι ντροπή αυτό, πρέπει να κάνουμε ΑΣΕΠ, αλλά το ΑΣΕΠ δεν μπορεί να γίνει για να προσλάβουμε 200 καθηγητές. Αν το ένα προς δέκα γίνει ας πούμε καλύτερο, θα έχουμε περισσότερες θέσεις, διότι με τα σημερινά δεδομένα και με κριτήριο την εμπειρία μας αν μας δώσει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με βάση το ένα προς δέκα 850 άτομα για προσλήψεις την επόμενη χρονιά 2015-2016 τότε αντιλαμβάνεστε ότι για τη δευτεροβάθμια και την πρωτοβάθμια θα αντιστοιχεί από αυτόν τον αριθμό περίπου ένας αριθμός 450, άντε 500 δασκάλων και Καθηγητών.
            Έχουμε και κάποιους 439 που περιμένουν το διορισμό τους από το διαγωνισμό του 2008, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να γίνει διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για να προσλάβεις 200 άτομα. Θα είναι διοριστέοι μετά χιλιάδες εκπαιδευτικοί για πάρα πολλά χρόνια και δε θα διοριστούν ποτέ.
Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή η αλλαγή του 1 προς 10 είναι επιβεβλημένη, εξορθολογίζει όλη τη διαδικασία, πάμε σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, αυτός ο διαγωνισμός εξορθολογίζει και τις προσλήψεις των αναπληρωτών και το σύστημα αποκτά μια ευταξία.
Για τους λιμνάζοντες φοιτητές: «Σας εξηγώ τι ορίζει ο νόμος. Ο νόμος ψηφίστηκε το 2011, η προειδοποίηση είχε γίνει από το 2007, όλοι όσοι ήταν στα πανεπιστήμια και δεν έπαιρναν τα πτυχία τους ήξεραν από το 2007, δηλαδή εδώ και 7 χρόνια, ότι κάτι θα γίνει.
            Ο νόμος το 2011 όρισε τι θα γίνει, 31/8/2014 φεύγετε εσείς οι παλιοί, όχι αυτοί που είναι τώρα, γι΄ αυτούς που είναι τώρα έχει άλλη ρύθμιση. Οι παλιοί και τι είναι παλιός; Όποιος έχει σε σχολές 4ετούς κύκλου από το 2003, 5ετούς κύκλου από το 2001 και 6ετούς κύκλου όπως η ιατρική από το 1999 και πριν, έτσι; Μιλάμε για πραγματικά «λιμνάζοντες φοιτητές», τα όρισε αυτά ο νόμος και είπε ότι 31/8ου φεύγετε.
Εάν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, λέει ο νόμος, μετά τις 31/8ου όλα αυτά τα ρυθμίζουν οι οργανισμοί των πανεπιστημίων, γιατί θεώρησε τότε ο Νομοθέτης ότι τα τρία επόμενα χρόνια θα υπάρχουν οργανισμοί, μα δεν υπάρχουν οργανισμοί, άρα εδώ υπάρχει ένα πραγματικό κενό.
Οργανισμοί δεν υπάρχουν, θα υπάρξουν, ελπίζουμε, θα κατατεθούν στο Συμβούλιο Επικρατείας δηλαδή το Νοέμβριο του 2014, αλλά πάντως τώρα 31/8ου δεν υπάρχουν οργανισμοί που να ρυθμίζουν με τον άλφα ή το βήτα τρόπο και δεν είναι το Υπουργείο Παιδείας και οι Υπουργοί που ήταν εδώ που ευθύνονται, τα ιδρύματα ευθύνονται που δεν ολοκλήρωσαν αυτή την υποχρέωσή τους. Άρα εμείς δεν έχουμε νομοθετικά καμία δυνατότητα, πηγαίνουμε με την 31/8 καταληκτική ημερομηνία του νόμου, δεν έχω καμία λεγκαλιστική διάθεση, δεν είμαι νομικιστής να λέω αφού ο νόμος έτσι το λέει έτσι πρέπει να κάνουμε, ας εφαρμοστεί ο νόμος κι ας καταστραφεί ο κόσμος, δεν έχω τέτοια προσέγγιση.
Αλλά πρέπει 31/8 τα πανεπιστήμια να αποκτήσουν πραγματική εικόνα του αριθμού του φοιτητικού τους δυναμικού, να καταλάβουν δηλαδή και να το ξέρουν αυτό και οι διεθνείς παρατηρητές των πανεπιστημίων, γιατί τα πανεπιστήμια αξιολογούνται κι απέξω, έτσι; Δεν αξιολογούνται μόνο με τις δικές μας διαδικασίες. Δεν είμαστε μόνοι μας στον πλανήτη. Άρα λοιπόν μέχρι στιγμής πάμε έτσι, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση για κάτι άλλο, αλλά οφείλω να σας πω ότι στην εβδομαδιαία συνάντηση που έχουμε με τους Πρυτάνεις και τους Προέδρους των ΤΕΙ μου έχουν θέσει κάποια τέτοια προβλήματα, κάποιες προτάσεις περίπου σαν κι αυτές που μου λέτε, αλλά χωρίς ακόμα αυτές από την πλευρά τους να έχουν πάρει συγκεκριμένη μορφή, περιμένω αυτή την εβδομάδα. Επειδή με ρωτάτε αν ανοίγω παράθυρο για κάποιες περιπτώσεις, η απάντηση είναι ότι δεν μπορώ να ανοίξω κανένα παράθυρο αν δεν έχουν διαγραφεί οι λιμνάζοντες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ