Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και μετά στο Μαξίμου ο Τσίπρας - απών ο Σαμαράς


Απών ήταν ο Αντώνης Σαμαράς από την τελετή παράδοσης - παραλαβής της Πρωθυπουργίας στο Μέγαρο Μαξίμου όπου μετέβη λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα ο νέος Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η τελετή παράδοσης - παραλαβής έγινε σε επίπεδο διευθυντών. Ο διευθυντής του γραφείου του απελθόντα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Κώστας Μπούρας, ενημέρωσε τον διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα.

Ως εκ τούτου, απελθών και νέος Πρωθυπουργός δεν συναντήθηκαν.

«Είναι πρωτόγνωρο ότι δεν υπήρχε κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου για την παράδοση - παραλαβή», ανέφεραν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ίδιοι κύκλοι επισήμαναν ότι η συμπεριφορά αυτή χαρακτηρίζει τον πολιτικό πολιτισμό της απερχόμενης κυβέρνησης.

Από την πλευρά της ΝΔ υποστήριζαν ότι ο Κώστας Μπούρας δέχθηκε τηλεφώνημα από τον συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Παππά, ο οποίος τον παρακάλεσε να ενημερώσει τον γραμματέα του νέου Πρωθυπουργού Δημήτρη Τζανακόπουλο για τις λειτουργίες του Μεγάρου Μαξίμου και να προχωρήσει στην παράδοση υλικού.

Έτσι, η παράδοση στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε μεταξύ γραμματέων του απερχόμενου και του νέου Πρωθυπουργού. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε κατηγορηματικά την εκδοχή της ΝΔ.

Η ορκωμοσία

Λίγο νωρίτερα, με πολιτικό όρκο, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ορκίστηκε Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσιπρας.

«Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας διαβεβαίωσω στην τιμή και τη συνειδήσή μου ότι θα τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους», είπε ο κ. Τσίπρας κατά την ορκωμοσία του.

Παρόντες στην ορκωμοσία ήταν οι στενοί του συνεργάτες Νίκος Παππάς και Πάνος Σκουρλέτης, καθώς και ο νέος γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς.

Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για την τελετή ήταν μεγάλο και δεκάδες δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία κατέγραψαν την πρώτη ορκωμοσία με πολιτικό όρκο έλληνα Πρωθυπουργού. 

Στην Καισαριανή

Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός μετέβη στο μνημείο πεσόντων στην Καισαριανή όπου κατέθεσε λουλούδια ως φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες του Σκοπευτηρίου, σε μια συμβολική κίνηση, την πρώτη του ως Πρωθυπουργός.

Τον κ. Τσίπρα υποδέχτηκαν στο Σκοπευτήριο πολίτες οι οποίοι τον χειροκρότησαν θερμά και φώναξαν συνθήματα για τον ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν οι κύριοι Νίκος Παππάς και Πάνος Σκουρλέτης.

Μετά την επίσκεψη στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής ο κ. Τσίπρας μετέβη στο (άδειο) Μέγαρο Μαξίμου.

Η εντολή σχηματισμού

Λίγο μετά τις 3.30 μ.μ. ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο και λίγο πριν από τις 4 μ.μ. έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Κάρολο Παπούλια.

Ο κ. Τσίπρας, αφού δέχθηκε τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, του είπε: «Σας ενημερώνω ότι μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών συναντήθηκα με τον κ. Καμμένο, ο οποίος δήλωσε ότι θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση. Υπάρχει λοιπόν η δεδηλωμένη, που απαιτεί το Σύνταγμα και ελπίζω ότι η υπάρχουσα πλειοψηφία των 162 βουλευτών μπορεί να γίνει μεγαλύτερη».

Ο κ. Παπούλιας απάντησε: «Δεν έχω να κάνω τίποτα περισσότερο, παρά να σας αναθέσω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αφού πρώτα σας ορκίσω».

Οι δύο συμφώνησαν ότι πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες, όπως είπε ο κ. Τσίπρας αποχωρώντας από το γραφείο του ΠτΔ, γιατί υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν.

Στις 7 το απόγευμα ο κ. Τσίπρας έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Η συμφωνία με τον Καμμένο

Είχαν προηγηθεί η πρωινή επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στην Κουμουνδούρου και η συμφωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα για σχηματισμό κυβέρνησης με μια πλειοψηφία 162 βουλευτών.

Ο Πάνος Καμμένος επισκέφθηκε τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από σχετική πρόσκληση που έλαβε τη νύχτα από τον νικητή των εκλογών Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκεσε περί τα 50 λεπτά.

Εξερχόμενος των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ ο Πάνος Καμμένος δήλωσε: «Θέλω να σας ανακοινώσω ότι από αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα. Οι ΑΝΕΛ δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο Πρωθυπουργός πρόκειται να μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης». 

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν αποκάλυψε ποια χαρτοφυλάκια θα λάβει το κόμμα του και είπε ότι η σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος «θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό».

Ωστόσο κύκλοι των ΑΝΕΛ σημείωσαν ότι ο Πάνος Καμμένος θα συμμετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα σε υπουργική θέση χωρίς να διεκδικεί θέση αντιπροέδρου.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM 99,5 είπε ότι «η κυβέρνηση που θα ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει και πρόσωπα πέρα από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί να είναι δεσμευμένοι με εντιμότητα, ικανότητα, να δουλέψουμε το πρόγραμμά μας, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι οι στόχοι που έχουμε θέσει τόσο με την διαπραγμάτευση με τους έξω, με τους εταίρους μας, όσο και για τις αλλαγές μέσα στη χώρα μας απαιτούν όχι απλώς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά αν είναι δυνατόν και λαϊκή πλειοψηφία».

Την Τρίτη η σύνθεση της νέας κυβέρνησης
Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί την Τρίτη, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου. 

Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι μικρό και θα υπάρξει μια ομογενοποίηση σε ό,τι αφορά τα παλιά υπουργεία (ανάλογα με το αντικείμενό τους), ενώ στα υπουργεία αυτά (της νέας κυβέρνησης) θα υπάρχει ένας προϊστάμενος υπουργός και πιθανότατα κάποιοι αναπληρωτές υπουργοί. 


Να σημειωθεί τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Γιάννη Δραγασάκη με τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, κατά την οποία του επισήμανε ότι η συζήτηση στο σημερινό Eurogroup (στο οποίο την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο κ. Χαρδούβελης) δεν μπορεί να αφορά ουσιαστικά ζητήματα.

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Μεϊμαράκης

Αφού επισημοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών με τη σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα. 

Στη συνέχεια, ο ίδιος μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ενημέρωσε τον Κάρολο Παπούλια για το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Οι εκλογές έγιναν ομαλά και δεν υπήρξαν προβλήματα και από ό,τι βλέπω δεν θα χρειαστεί να δώσετε δεύτερη και τρίτη εντολή» είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στον Κάρολο Παπούλια.



«Όχι. Πράγματι, ο κ. Τσίπρας έχει στήριξη από τον κ. Καμμένο. Το απόγευμα θα τον ορκίσω ως πρωθυπουργό» απάντησε ο Κάρολος Παπούλιας.

Όπως έγινε γνωστό ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να δώσει διαβεβαίωση -πολιτικό όρκο- η οποία προβλέπεται από τον νόμο περί κυβερνήσεως και υπουργικού συμβουλίου.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ευχήθηκε να πάει μπροστά η χώρα, «παρότι ανησυχούμε», όπως είπε και συνέχισε: «Έτσι πρέπει, εμείς θα συμβάλουμε». 

Δέχτηκε τα συγχαρητήρια του κ. Παπούλια ο οποίος μάλιστα τον ρώτησε πώς πήγε το ξενύχτι και εκείνος απάντησε ότι οι εκλογές είναι γιορτή και χαρά, δεν είναι το ζήτημα των αποτελεσμάτων που τώρα πια τρέχουν γρήγορα αλλά η συζήτηση, η ανάλυσή τους, το αλατοπίπερο των εκλογών.

Ο Τσίπρας στον Παπούλια
Στις 3.30 το μεσημέρι, ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη κι αυτός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας και λαμβάνοντας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης -κομίζοντας τη σχετική στήριξη από τους ΑΝΕΛ που θα προστεθούν στους 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: συνολικά μια κυβερνητική πλειοψηφία 162 εδρών.

Νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο με σκοπό να τονίσει την ανάγκη συνεργασίας κράτους εκκλησίας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.




Οι επαφές με Καμμένο

Το τηλεφώνημα προς τον Πάνο Καμμένο για να συζητηθεί η κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ έγινε όταν, μετά τα μεσάνυχτα, κατέστη σαφές ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δεν πρόκειται να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία παρά την ευρεία νίκη του. Οντως ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε στις 149 έδρες έχοντας λάβει το 36,34% των ψήφων, έναντι ενός ποσοστού 27,81 της ΝΔ που καταλαμβάνει 76 έδρες.
 
Μετά τα μεσάνυχτα - και ενώ το θρίλερ για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατάφερνε να εξασφαλίσει τελικά την αυτοδυναμία έβαινε προς το τέλος του - έγινε γνωστό πως ο Αλέξης Τσίπρας θα δεχθεί το πρωί της Δευτέρας στα γραφεία του στην Κουμουνδούρου τον Πάνο Καμμένο για να συζητήσουν τους όρους της μεταξύ τους συνεργασίας σε κυβερνητικό σχήμα που είναι θα είναι έτοιμο το ίδιο απόγευμα - με τον Αλ. Τσίπρα να ορκίζεται αυθημερόν νέος Πρωθυπουργός. 

Βέβαια ο Αλ. Τσίπρας έχει δεσμευθεί στην αναζήτηση ευρύτερης συναίνεσης και θα συναντηθεί με τον Σταύρο Θεοδωράκη του Ποταμιού ενώ θα απευθύνει πρόσκληση για συνάντηση και προς τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, επί τη βάσει της δήλωσης του Δημ. Κουτσούμπα, ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει προς ψήφιση φιλολαϊκά μέτρα, το ΚΚΕ θα τα ψηφίσει. Ωστόσο ήδη το ΚΚΕ έσπευσε από το μεσημέρι της Δευτέρας να απορρίψει το ενδεχόμενο συνάντησης του Δημ. Κουτσούμπα με τον Αλ. Τσίπρα σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει «αντικείμενο» για αυτό το ραντεβού.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ήταν από τους πρώτους που το βράδυ της Κυριακής επικοινώνησαν με τον Αλέξη Τσίπρα για να τον συγχαρεί για τη νίκη του. Αρχικά μάλιστα, είπε πως τη Δευτέρα θα συνομιλήσει εκ νέου με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο από την Κουμουνδούρου έγινε, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, γνωστό πως τη Δευτέρα το πρωί θα υπάρξει κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών, ενώ λίγο αργότερα το Mega ανέφερε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα συνεργαστούν σε ένα κυβερνητικό σχήμα που θα δίνει στο κόμμα του Πάνου Καμμένου τουλάχιστον ένα χαρτοφυλάκιο, κατά πάσα πιθανότητα το υπουργείο Ναυτιλίας.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ