Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Η ακούραστη προσπάθεια της Γεωργίας Καραμήτρου-Μεντεσίδη να σώσει τα ευρήματα στην κοιλάδα του Αλιάκμονα έγινε ταινία

Με φόντο την κοιλάδα του Αλιάκμονα και τα αχανή τοπία της, το ντοκιμαντέρ «Η αρχαιολόγος» του karamitrouΚίμωνα Τσακίρη που κάνει πρεμιέρα στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (άνοιξε την Παρασκευή), περιστρέφεται γύρω από την προσπάθεια της αρχαιολόγου Γεωργίας Καραμήτρου-Μεντεσίδη να σώσει ό,τι μπορεί πριν χαθεί για πάντα στον βυθό μιας τεχνητής λίμνης στη Δυτική Μακεδονία.

Ως γνωστόν στις κοιλάδες και τις πεδινές ζώνες του Αλιάκμονα υπάρχουν εξαιρετικά σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται από τα προϊστορικά χρόνια.
Για την Προϊσταμένη της Λ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, ο χρόνος, δυστυχώς βλέπουμε ότι  κυλά αντίστροφα: ο χώρος αρχαιολογικού  ενδιαφέροντος πρόκειται να  μετατραπεί σε λίμνη από το υπό κατασκευή φράγμα Ιλαρίωνα της ΔΕΗ και η Καραμήτρου- Μεντεσίδη θα πρέπει να καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες ώστε να ολοκληρωθεί το σωστικό της έργο (με χρηματοδότηση της ΔΕΗ Α. Ε.), το οποίο δύο τρεις μήνες πριν το τέλος του, βρίσκεται στην πιο αποδοτική του φάση.

«Η απόφαση να γυρίσω την «Αρχαιολόγο»
 προέκυψε μετά τη συνάντηση που είχα με την κα Καραμήτρου-Μεντεσίδη, έφορο αρχαιοτήτων των νομών Κοζάνης-Γρεβενών, πριν από δυο περίπου χρόνια» λέει ο Κίμων Τσακίρης, γνωστός από τα ντοκιμαντέρ «Sugartown – Οι Γαμπροί» και «Sugartown – H επόμενη μέρα». «Η προσωπικότητα της, αλλά και η ιστορία που μου περιέγραψε, την οποία είδα να εκτυλίσσεται μπροστά μου, κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον μου. Ηθελα να αφηγηθώ  μια ιστορία που έχει πολλά επίπεδα και που πιστεύω ότι μας αφορά όλους, ιδιαίτερα αυτή τη χρονική στιγμή.»
Ενας άλλος λόγος που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην δημιουργία της ταινίας βέβαια, είναι οι επιπτώσεις που θα είχε η δημιουργία του φράγματος στο φυσικό, πολιτισμικό αλλά και στο κοινωνικό περιβάλλον. Για τον Τσακίρη πρόκειται για μια ιστορία που «άπτεται άμεσα της παγκόσμιας συζήτησης περί ανάπτυξης και του κόστους που έχει σε τομείς που συνήθως δεν συνυπολογίζονται στις μαθηματικές εξισώσεις των οικονομικών μοντέλων.» Το πιο σημαντικό ερώτημα που τθέτει η ταινίας είναι: «Τι συμβαίνει όταν η «ανάπτυξη» γίνεται κοντόφθαλμα και σπασμωδικά χωρίς να λαμβάνει υπόψη το πραγματικό κόστος για την κοινωνία, τον πλανήτη αλλά και τις επόμενες γενιές;
Η «Αρχαιολόγος» θα  διανεμηθεί στις αίθουσες την Πέμπη 19 ΜΑΡΤΙΟΥ σε διανομή Feelgood Entertainment
Η ανασκαφή στο Λογκά Ελάτης Πηγή: www.lifo.gr

πηγη:kozan.gr/post/200352#sthash.ALISTKu4.dpuf
http://www.lifo.gr/team/u46465/51831

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ