Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

“Έφυγε” ξαφνικά από τη ζωή, σε ηλικία 80 ετών, ο συντοπίτης μας Άλκης Νέττας

   Η είδηση της απώλειας του αγαπητού μας συντοπίτη Άλκη Νέττα μας γεμίζει με βαθιά θλίψη. Είναι βέβαιο ότι θα καταλάβει και μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του τόπου μας.
   Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Μαρτίου 2011 στις 4:00 το απόγευμα στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως Του Κυρίου (Νέο Νεκροταφείο)  στην Θεσσαλονίκη.
  Σ' αυτούς που τον αγάπησαν, στους δικούς του ανθρώπους εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.
Παρουσίαση βιβλίου στο Τσοτύλι

Η ζωή του Άλκη Νέττα

Γεννήθηκε στο Αηδονοχώρι Βοΐου την 18.07.1930. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Αηδονοχωρίου και Νεάπολης. Εισήχθη το 1943 στο ξακουστό  Γυμνάσιο Τσοτυλίου μέχρι και το Α' εξάμηνο της τελευταίας τάξης και αποφοίτησε από το Β' νυκτερινό Γυμνάσιο Θεσσαλoνίκηςτο 1950 .
  

Τον Σεπτέμβριο του 1950 κατατάχθηκε ως εθελοντής στη Χωροφυλακή και αποφοίτησε από τη Σχολή Ρόδου το Μάρτιο του 1951.  Εισάγεται  το ίδιο έτος στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αποφοιτά το 1957. Το 1951 εισάγεται και στη Σχολή Υπενωμοταρχών Αθηνών. Το Σεπτέμβριο του 1957 κατατάσσεται στο σώμα της  Στρατιωτικής Δικαιοσύνης.

Παντρεύτηκε το 1958 και απόκτησε δύο κόρες, τη Σμαρώ πλαστική χειρούργο και τη Θωμαή Ιατρική Αισθητικό.

Το 1963 ονομάσθηκε Στρατιωτικός Δικαστικός Σύμβουλος Δ' Τάξεως. Υπηρέτησε διαδοχικά στα Στρατοδικεία Ιωαννίνων, Κοζάνης και Αθηνών ως Ανακριτής.


Το 1966 μετατέθηκε στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών, όπου ανέλαβε το Δ΄Ανακριτικό Γραφείο και  την ανάκριση για το περιβόητο σχέδιο ΕΛΙΚΩΝ. 
Λόγω αντίθεσής του προς το Δικτατορικό καθεστώς , συνελήφθη,βασανίσθηκε και καταδικάσθηκε από Έκτακτο Στρατοδικείο σε βαριά ποινή φυλάκισης Αποφυλακίσθηκε το Μάϊο του 1971..

 Το Νοέμβριο του 1971 δραπετεύει στη Γερμανία και εγκαθίσταται στο Αμβούργο. Μαθαίνει τη γερμανική γλώσσα και σπουδάζει επί 2 χρόνια Νομικά. 



Από το 1980 έως το 1998 δίδαξε ως Καθηγητής στην Ανώτατη Στρατιωτική Ακαδημία Γερμανίας και ΝΑΤΟ στο Αμβούργο, Στρατιωτικό Ποινικό Δίκαιο, Συνταγματικό Δίκαιο των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και Συγκριτικό Στρατιωτικό Πειθαρχικό Δίκαιο.



Το 1991-1993 μετά από νέες σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κιέλου λαμβάνει τον τίτλο Magister. 


Κατά τα έτη 1994 και 1995 διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Σχολής Προστασίας Περιβάλλοντος της πόλης Neustadt Ανατολικού Χολστάϊν.  


Καθηγητής στο Διεθνές Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο MaIente/Ost HoIstein όπου δίδαξε Ποινικό Δίκαιο Προστασίας του Περιβάλλοντος από το 1998 έως το 2001.


1991-1998 περιλαμβάνεται στο διδακτικό προσωπικό του Ιδιωτικού Διεθνούς Πανεπιστημίου της πόλης Μαλέντε, ως καθηγητής στο Ποινικό Δίκαιο Προστασίας Περιβάλλοντος και Ελληνικής Γλώσσας.

Από το 1994 μέχρι και το 2007 δίδαξε ανελλιπώς την Ελληνική γλώσσα στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο της πόλης Neustadt Ost HoIstein, με πληθώρα μαθητών.


Ήταν μέλος του Επιστημονικού Φόρουμ Ειρήνης με έδρα το Αμβούργο και μέλος του Ελληνο Γερμανικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Νίκος Καζαντζάκης» , με έδρα το Κίελο.



Ο συντελεστής και η  ψυχή της αδελφοποίησης πόλεων Νεάπολης και Groemitz . Αγαπούσε βαθιά και τις δύο πόλεις όπου έζησε.


Συμμετείχε ενεργά τα τελευταία χρόνια, όπου ζούσε μόνιμα στο Αηδοχώρι, στα κοινά και τα δρώμενα του τόπου μας.


Το συγγραφικό του έργο εξαιρετικά μεγάλο και πολυσχιδές,  (βλ παρακάτω λίστα) 

Δημοσίευσε επίσης πολλά άρθρα στον Τύπο.



Συγγραφική δραστηριότητα του Αλκιβιάδη Νέττα

• Die Strafrechtlίche Haftung des Amtstragers = Η Ποινική Ευθύνη του Δημοσίου Υπαλλήλου στη σφαίρα του Ποινικού Δικαίου Προστασίας του Περιβάλλοντος, Κίελο 1993

Die Balkankrise und die Folgen fυg Griechanland = Η κρίση στα Βαλκάνια και οι συνέπειες για την Ελλάδα, Αμβούργο 1994.

• Die Integrationspolίtik Griechenlands ίn die Europaische Union = Η πολιτική ένταξης της Ελλάδος στην Ευρωπαίκή Ένωση, Αμβούργο 1985.

• Der Agais Konflikt zwischen Griechenland und der Turkei = Η Διένεξη για το Αιγαίο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, Αμβούργο 1986.

• Εγχειρίδιο Μελέτη Η διαπαιδαγώγηση τωv Παιδιώv και οι Κίvδυvοι που τα απειλούv, Θεσσαλονίκη 1993. Εκδ. Επιμέλεια Αλεξάνδρου Κων. Αδαμίδη.

• Κωvσταvτίvος ο Μέγας και ο Χριστιαvισμός, Θεσσαλονίκη 1999, εκδ. Οίκος Μαίανδρος.

• Το Κοσσυφοπέδιο και η Λασπωμένη Δύση, Θεσσαλονίκη 2000, εκδ. Μαίανδρος.


  •   Χρονικά της Νεάπολης Βοϊου Κοζάνης, Αθήναι 2002, Εκδόσεις Δελφοί.
  • Αίμα για πετρέλαιο (ο Β΄Πόλεμος του Ιράκ), Νεάπολη Κοζάνης 2004, Εκδόσεις Art Graphic.
  • Αθανάσιος ο Μέγας (η ζωή και οι αγώνες του Αγίου κατά του Αρειανισμού), Νεάπολη Κοζάνης 2006, Εκδόσεις Art Graphic.
  • Η Παλιά και η Νέα Ευρώπη, Νεάπολη 2009, Εκδόσεις Art Graphic
(Τα στοιχεία από τα παραπάνω βιβλία του Άλκη Νέττα Και το Νεαπολίτικο Βήμα)

"ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ