Στη Γερμανία, τα σχόλια των περισσότερων ΜΜΕ και πολιτικών όχι απλώς δεν αποτυπώνουν έκπληξη και δυσφορία αλλά, αντιθέτως, επικροτούν τη «γενναία στάση» του Γ. Παπανδρέου.
Μάλιστα, προκαλεί εντύπωση ότι μέχρι αργά χθες το βράδυ, ούτε η καγκελαρία ούτε το υπουργείο Οικονομικών είχαν σχολιάσει επισήμως την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού.
Η μόνη επίσημη αντίδραση ήταν η δημοσιοποίηση (από τους Γάλλους) του περιεχομένου της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν Μέρκελ και Σαρκοζί, στην οποία φέρονται να συμφώνησαν ότι θα πάρουν «όλα τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν την 27η Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες».
Θάρρος Το γεγονός αυτό οδηγεί αρκετούς στην εικασία ότι Μέρκελ και Σόιμπλε είχαν, αν μη τι άλλο, προϊδεαστεί για τις χθεσινές εξελίξεις. Και όχι μόνο αυτοί, αλλά και αρκετοί άλλοι παράγοντες της γερμανικής πολιτικής ζωής, όπως αποδεικνύουν δηλώσεις που έγιναν χθες.
«Ένας επικίνδυνος, αλλά θαρραλέος δρόμος» είναι αυτός που διάλεξε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα όσα είπε στη Βουλή ο εκ των ηγετών του SPD, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ - ο οποίος, παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση Μέρκελ να ασκήσει πιέσεις προς την όμορη «συντηρητική αντιπολίτευση στην Ελλάδα».
«Εκτιμώ ότι είναι κάτι καλό, επειδή κανείς δεν μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζει πολιτικές οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τη θέληση των πολιτών. Κάτι τέτοιο δεν φέρνει αποτέλεσμα», ήταν το σχόλιο του βουλευτή των συγκυβερνώντων Φιλελευθέρων, Φρανκ Σέφλερ, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τους επιθετικούς τόνους που είχε αρχικά υιοθετήσει ο (προερχόμενος από το ίδιο κόμμα) υπουργός Οικονομίας, Ράινερ Μπρίντερλε.
«Ένα εξαιρετικά παρακινδυνευμένο δημοψήφισμα - το οποίο, παρ' όλα αυτά, είναι σωστό», ήταν το σχόλιο της γερμανικής έκδοσης των Financial Times, στην οποία γίνεται αναφορά στη «μεγαλειώδη δημοκρατική παράδοση της Ελλάδας που μένει ζωντανή».
«Ο Παπανδρέου δεν πράττει μόνο το ορθό, δίνοντας την ευθύνη στον λαό του, αλλά δείχνει ένα δρόμο σε όλη την Ευρώπη. Και σε αυτή τη νέα κατάσταση, η Ευρώπη οφείλει να κάνει τα πάντα ώστε να πείσει τους Έλληνες ότι ο δρόμος τον οποίο υποδεικνύει είναι ο σωστός», σημειώνει από την πλευρά της η φιλοκυβερνητική FAZ, κατακεραυνώνοντας παράλληλα τις αγορές που αμφισβητούν τις αρχές της δημοκρατίας.
Πιο τολμηρό από όλα ήταν, όμως, το πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση του Der Spiegel, που τιτλοφορούνταν: «Μπράβο, κύριε Παπανδρέου!».
ΠΗΓΗ:imerisia.gr, spiegel.de
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ