Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Προγράμματα καπνού


Image
Ολοκληρωμένη διαχείριση με 93,5 ευρώ το στρέμμα για όσους καπνοπαραγωγούς επιμένουν, 60 ευρώ το στρέμμα για όσους έχουν εγκαταλείψει, αλλά θέλουν να εφαρμόσουν αμειψισπορά και 5.000 ευρώ τον χρόνο για όσους θέλουν να βγουν στη σύνταξη, προβλέπουν τρία νέα κοινοτικά προγράμματα, που προκηρύσσονται μέχρι το τέλος Απριλίου.
 Ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα που επιστρέφει έως 9.000 ευρώ (Μέτρο 144) σε όποιον πρώην και νυν καπνοπαραγωγό έχει υποστεί μείωση άνω του 25% των άμεσων ενισχύσεών του. Η ανταπόκριση ήταν μαζική, ενώ βοήθησαν και οι Ενώσεις, που έτρεξαν -με το αζημίωτο- να συμμετέχουν στη σύνταξη των αιτήσεων. Από δω και πέρα, όμως, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζει την προκήρυξη άλλων τριών προγραμμάτων, τα οποία έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με την τεχνική επεξεργασία των μέτρων, που παρουσιάζει η Agrenda, οι μεν καπνοπαραγωγοί που συνεχίζουν στον τομέα μπορούν να επιδοτηθούν με 93,5 ευρώ ανά στρέμμα, ετησίως, εφόσον εφαρμόσουν τη μέθοδο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (πιστοποίηση κατά Agro) παράλληλα με: α) Αμειψισπορά με ψυχανθή, τουλάχιστον στο 20% της επιλέξιμης έκτασης, για χλωρά λίπανση, β) χειρωνακτική απομάκρυνση ζιζανίων και γ) ακαλλιέργητο περιθώριο τουλάχιστον στο 5% της επιλέξιμης έκτασης.
Οι πρώην καπνοπαραγωγοί που έχουν στραφεί σε ποτιστικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις παραγωγής καλαμποκιού, βαμβακιού ή μηδικής, μπορούν να επιδοτηθούν με 60 ευρώ το στρέμμα, ετησίως, εφόσον σπείρουν σε συγκεκριμένο ποσοστό των χωραφιών τους ένα προϊόν που δεν χρειάζεται πότισμα (ξηρικό), όπως βίκο ή σιτάρι.
Τέλος, για τους αγρότες ηλικίας 55-63 ετών θα εφαρμοστεί το μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης με την προϋπόθεση ότι έχουν εγκαταλείψει την καπνοκαλλιέργεια και ότι μεταβιβάζουν τα χωράφια τους σε νεότερο αγρότη κάτω των 40 ετών. Η ετήσια ενίσχυση, που έχουν να λαμβάνουν οι δικαιούχοι, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 5.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι όλα τα παραπάνω μέτρα εντάσσονται στο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013 και μπορούν να ενταχθούν σε αυτά μόνο όσοι γεωργοί ενεργοποίησαν δικαιώματα καπνού το 2009.

Ετήσια στρεμματική ενίσχυση, προκειμένου να εφαρμόζονται φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές
Ολοκληρωμένη Διαχείριση  με 93,5 ευρώ
Δικαιούχοι είναι μόνο οι καπνοπαραγωγοί που συνεχίζουν
ImageΗ δράση για το «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στον καπνό» θα εφαρμοστεί στις καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας και δικαιούχοι μπορούν να κριθούν γεωργοί που έχουν ενεργοποιήσει δικαιώματα καπνού το 2009 και συνεχίζουν να καλλιεργούν καπνό, εφόσον εντάξουν την εν λόγω καλλιέργεια στο σύστημα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, με βάση τις κατευθύνσεις και προδιαγραφές του προτύπου AGRO 2.1, τουλάχιστον για μια 5ετία. Επιπλέον, θα πρέπει να αναληφθούν και οι παρακάτω πρόσθετες υποχρεώσεις:
● Αμειψισπορά με ψυχανθή, τουλάχιστον στο 20% της επιλέξιμης έκτασης, για χλωρά λίπανση (το ψυχανθές κόβεται και μένει στο χωράφι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους).
● Χειρωνακτική απομάκρυνση ζιζανίων (στην έκταση που είναι καλυμμένη με καπνό).
● Ακαλλιέργητο περιθώριο τουλάχιστον στο 5% της επιλέξιμης έκτασης.
Το ύψος της ενίσχυσης ορίζεται περίπου σε 93,5 ευρώ ανά στρέμμα ετησίως, σκοπεύει να καλύψει περί τα 128.000 στρέμματα και η πρόσκληση της δράσης αναμένεται την άνοιξη.
 
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
1. Πολλαπλασιαστικό υλικό
ImageΗ εκμετάλλευση θα πρέπει να χρησιμοποιεί πιστοποιημένο σπόρο ποικιλιών που είναι καταχωρημένες στους κοινοτικούς καταλόγους ή εισάγεται νομίμως ως προς την ισοδυναμία της χώρας προέλευσης, ενώ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται τα απαραίτητα στοιχεία για έλεγχο (αριθμός παρτίδας, όνομα της παραγωγού εταιρείας, όνομα ποικιλίας κατά αγροτεμάχιο, παραστατικά αγοράς και πιστοποιητικό ποιότητας).

2. Διαχείριση εδάφους
Η διαχείριση εδάφους γίνεται βάσει σχεδίου, λαμβάνοντας υπόψη τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, τη μηχανική του σύσταση, την οργανική ουσία, και την κλίση προκειμένου να αποφευχθούν:
● Η μείωση της οργανικής ουσίας,
● η αλλοίωση της μηχανικής σύστασης και δομής και
● η διάβρωση.

3. Θρέψη φυτών
Η εφαρμογή των λιπασμάτων βάσει σχεδίου βασίζεται στον υπολογισμό των απαιτήσεων των φυτών μετά από αναλύσεις του εδάφους, νερού και, όπου απαιτείται, της φυλλοδιαγνωστικής.
Ειδικά σημεία που αφορούν τη λίπανση:
● Σχεδιασμός εναλλαγής καλλιεργειών και διαχείρισης του εδάφους για τη μείωση της απώλειας οργανικής ουσίας και θρεπτικών ουσιών.
● Γραμμική εφαρμογή του λιπάσματος και εφαρμογή του μέσω του αρδευτικού.
● Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καταγράφονται ανά αγροτεμάχιο η ημερομηνία εφαρμογής, ο τύπος του λιπάσματος, ο τρόπος και η ποσότητα εφαρμογής και οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το χρόνο εφαρμογής.
● Η επιφανειακή λίπανση χορηγείται σε δόσεις, ενώ στην περίπτωση που η ποσότητα της δόσης υπερβαίνει τα 5 κιλά ανά στρέμμα, θα πρέπει να χρησιμοποιείται άζωτο αργής αποδέσμευσης.
● Για να μειωθεί ο κίνδυνος έκπλυσης νιτρικών και φωσφορικών, το σχέδιο λίπανσης θα λαμβάνει κάθε φορά το ρυθμό ανοργανοποίησης των οργανικών λιπασμάτων, της οργανικής ουσίας και των επιφανειακών απορροών, ενώ συνιστάται η φυτοκάλυψη των επιφανειών μετά τη συλλογή των εαρινών φυτών και δημιουργία ζωνών ανάσχεσης τους χειμερινούς μήνες.
● Ο λιπασματοδιανομέας θα πρέπει να είναι κατάλληλος για τη συγκεκριμένη χρήση και να διατηρείται σε καλή κατάσταση για να επιτυγχάνεται ομοιόμορφη εφαρμογή.
● Η αποθήκευση των λιπασμάτων θα πρέπει να γίνεται σε χώρους καθαρούς και ξηρούς, μακριά από αποδέκτες επιφανειακών νερών ή πηγές, ενώ στον ίδιο χώρο δεν μπορούν να αποθηκευτούν φυτοφάρμακα τρόφιμα και πολλαπλασιαστικό υλικό.
● Δεν επιτρέπεται η χρήση λυμάτων ή υγρών αποβλήτων, ενώ σε περίπτωση χρήσης κοπριάς αυτή θα πρέπει να είναι χωνεμένη, απαλλαγμένη, παθογόνων και να ενσωματωθεί άμεσα στο έδαφος.

4. Άρδευση
ImageΗ άρδευση γίνεται βάσει σχεδίου. Το σχέδιο λαμβάνει υπόψη του:
● Τις νόμιμες και ρυθμιστικές διαδικασίες για την άντληση νερού και τη χρήση του
● Τις επιτρεπόμενες ποσότητες νερού, όπως προκύπτουν από τα προγράμματα δράσης των ευπρόσβλητων περιοχών και για τις λοιπές περιοχές τα πρακτικά άρδευσης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων
● Τις απαιτήσεις των φυτών όπως αυτές προσδιορίζονται κάθε φορά με βάση τον τύπο του εδάφους, την κλίση, τις καιρικές συνθήκες
● Συνιστάται η στάγδην άρδευση ως πρώτη επιλογή (επιτυγχάνεται οικονομία νερού 25-30%), ενώ στην περίπτωση γεωτρήσεων συνιστάται η χρήση υδρομέτρων.

5. Φυτοπροστασία
● Η φυτοπροστασία γίνεται βάσει σχεδίου το οποίο στηρίζεται στη συνδυασμένη εφαρμογή μεθόδων με προτεραιότητα στην εφαρμογή μεθόδων καλλιεργητικών, μηχανικών και βιολογικών.
Τα χρησιμοποιούμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα  θα πρέπει να πληρούν την κείμενη νομοθεσία όσον αφορά τη μεταφορά, αποθήκευση, εφαρμογή, διαχείριση των μη χρησιμοποιηθέντων και καταστροφή των μέσων συσκευασίας.
Η προστασία των καλλιεργειών και η καταπολέμηση των ζιζανίων θα πρέπει να γίνονται με την ελάχιστη χρήση χημικών.
  
Προβλέπεται ενίσχυση 60 ευρώ ανά στρέμμα τον χρόνο για όσους στράφηκαν σε ποτιστικές καλλιέργειες
Εφαρμόστε αμειψισπορά με ξηρικά
ImageΕτήσια ενίσχυση που φθάνει τα 60 ευρώ το στρέμμα θα μπορούν να λαμβάνουν όσοι γεωργοί είχαν ενεργοποιήσει δικαιώματα καπνού το 2009, αλλά σταμάτησαν την καλλιέργεια προκειμένου να στραφούν στην παραγωγή καλαμποκιού, βαμβακιού ή μηδικής. Οι παραγωγοί αυτοί μπορούν να ενταχθούν στο μέτρο «Αμειψισπορά με ξηρικές καλλιέργειες», ως εξής:
● Σε ποσοστό 80% της επιλέξιμης έκτασης εάν η ποτιστική καλλιέργεια είναι αραβόσιτος,
● σε ποσοστό 65% της επιλέξιμης έκτασης εάν η ποτιστική καλλιέργεια είναι βαμβάκι,
● σε ποσοστό 70% της επιλέξιμης έκτασης εάν η ποτιστική καλλιέργεια είναι μηδική.
Η δράση θα εφαρμοστεί στις καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων (έδαφος, νερό, αέρα). Η μετατροπή από ποτιστικές σε ξηρικές καλλιέργειες θα συμβάλλει:
α) στη μείωση των εισροών διαφόρων χημικών ενώσεων στα ύδατα
β) στη μείωση του οξειδίου του αζώτου
γ) στη δέσμευση του άνθρακα (άμβλυνση κλιματικής αλλαγής).
Η Πρόσκληση της δράσης αναμένεται την άνοιξη και το ύψος ενίσχυσης ανέρχεται σε 60 ευρώ ανά στρέμμα ετησίως.

Λογική της παρέμβασης
Μεγάλο μέρος των εκτάσεων, που το 2005 καλλιεργούνταν με ποτιστικές ποικιλίες καπνού, μετά τη μεταρρύθμιση της ΚΟΑ καπνού το 2006, στράφηκαν σε αρδευόμενες καλλιέργειες (αραβόσιτο, βαμβάκι, μηδική), εφόσον αυτές προσέφεραν αυξημένο γεωργικό εισόδημα στους παραγωγούς σε σχέση με τις ξηρικές καλλιέργειες.
Με την παρούσα δράση παρέχεται η δυνατότητα στους πρώην καπνοπαραγωγούς που εγκατέλειψαν την καλλιέργεια του καπνού και στράφηκαν σε αρδευόμενες καλλιέργειες να καλλιεργήσουν ξηρικά σε συγκεκριμένο ποσοστό της επιλέξιμης έκτασης.
Στόχος της δράσης είναι η προστασία του περιβάλλοντος με τη μείωση της κατανάλωσης αρδευτικού νερού, τη μείωση της χρήσης χημικών εισροών και τον περιορισμό των έκλυσης αερίων του θερμοκηπίου (οξείδιο του αζώτου και διοξείδιο του άνθρακα).
Σύμφωνα με έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η αντικατάσταση αρδευόμενων καλλιεργειών με ξηρικές επιφέρει μικρότερη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με επιβλαβή αέρια θερμοκηπίου (μείωση κατά 1,133 κιλά διοξείδιο του άνθρακα ανά στρέμμα, όπως υπολογίστηκε μετά τη μετατροπή του οξειδίου του αζώτου σε ισοδύναμα διοξείδιο του άνθρακα).

ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΙΨΙΣΠΟΡΑ
Γραμμή βάσης
ImageΕντατική καλλιέργεια με την υποχρέωση τήρησης της πολλαπλής συμμόρφωσης και ειδικότερα της εφαρμογής αμειψισποράς με έναν από τους παρακάτω τρόπους:
● Καλλιέργεια και ενσωμάτωση στο έδαφος χειμερινών ψυχανθών, συμπληρωματικά προς την εαρινή καλλιέργεια, στο 20% της αρόσιμης έκτασης της εκμετάλλευσης, κατ’ έτος*, ή
● Καλλιέργεια ετησίως, τουλάχιστον τριών διαφορετικών (ομάδων) καλλιεργειών στην εκμετάλλευσή του, ή  
● Απαλλαγή από την υποχρέωση της αμειψισποράς εφόσον αποδεδειγμένα το έδαφος του αγροτεμαχίου περιέχει 3% κατ’ ελάχιστο οργανική ουσία.   
        
Επιπλέον δεσμεύσεις που δημιουργούν  προϋποθέσεις ενίσχυσης
Καλλιέργεια ξηρικής αμειψισποράς** σε ποσοστό:
● 80% της επιλέξιμης έκτασης, στην περίπτωση που η ποτιστική καλλιέργεια ήταν αραβόσιτος
● 65% της επιλέξιμης έκτασης, στην περίπτωση που η ποτιστική καλλιέργεια ήταν βαμβάκι
● 70% της επιλέξιμης έκτασης, στην περίπτωση που η ποτιστική καλλιέργεια ήταν μηδική

Συμβολή της δράσης στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων - προτεραιοτήτων
Η αμειψισπορά των ποτιστικών καλλιεργειών με ξηρικές καλλιέργειες  θα συμβάλλει:
● Στη μείωση της κατανάλωσης αρδευτικού νερού
● Στην ελαχιστοποίηση των εισροών (χημικά) σε νερό και έδαφος
● Στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (κλιματική αλλαγή)

*Η παρούσα δέσμευση της πολλαπλής συμμόρφωσης θα υλοποιείται στο 20% της επιλέξιμης έκτασης. Στην έκταση αυτή, μετά την ενσωμάτωση των χειμερινών ψυχανθών, καλλιεργείται η ποτιστική – ανοιξιάτικη καλλιέργεια. Στην περίπτωση που η ποτιστική, κύρια καλλιέργεια είναι η μηδική (ψυχανθές), δεν απαιτείται συμπληρωματικά με αυτή να καλλιεργηθεί χειμερινό ψυχανθές, σε απαίτηση της πολλαπλής συμμόρφωσης.
**Ενδεικτικά αναφέρονται: σιτηρά, βίκος

ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Γραμμή βάσης
ImageΗ πρακτική καλλιέργεια της συμβατικής παραγωγής με βάση τις απαιτήσεις  της πολλαπλής συμμόρφωσης και ειδικότερα:
1. Να εφαρμόζει αμειψισπορά με έναν από τους παρακάτω τρόπους:
α) Καλλιέργεια και ενσωμάτωση στο έδαφος χειμερινών ψυχανθών, συμπληρωματικά προς την εαρινή καλλιέργεια, στο 20% της αρόσιμης έκτασης της εκμετάλλευσης, κατ’ έτος, ή
β) Καλλιέργεια ετησίως, τουλάχιστον τριών διαφορετικών (ομάδων) καλλιεργειών
στην εκμετάλλευσή του, ή  
γ) Απαλλαγή από την υποχρέωση της αμειψισποράς εφόσον αποδεδειγμένα
το έδαφος του αγροτεμαχίου περιέχει 3% κατ’ ελάχιστο οργανική ουσία.
2. Για τα αγροτεμάχια που γειτνιάζουν με υδάτινους όγκους, από 1-1-2012, δεν επιτρέπεται η καλλιέργεια σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου από τις όχθες τους.

Επιπλέον δεσμεύσεις που δημιουργούν προϋποθέσεις ενίσχυσης
Μετάβαση από το σύστημα της συμβατικής παραγωγής καπνού στο σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης μέσω του προτύπου AGRO 2 και
● Αμειψισπορά με ψυχανθή, τουλάχιστον στο 20% της επιλέξιμης έκτασης για χλωρά λίπανση,
● Χειρωνακτική απομάκρυνση ζιζανίων.
● Ακαλλιέργητο περιθώριο τουλάχιστον στο 5% της επιλέξιμης έκτασης

Συμβολή της δράσης στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων - προτεραιοτήτων
1. Λόγω της ελεγχόμενης και συνεχώς βελτιούμενης διαχείρισης εδάφους, λίπανσης και φυτοπροστασίας το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης συμβάλλει:
● Στην προστασία της δομής και της οργανικής ουσίας του εδάφους
● Στην ελαχιστοποίηση των πηγών ρύπανσης με χημικά (λιπάσματα – φυτοφάρμακα) των νερών και των εκπομπών οξειδίων του αζώτου (αέρια θερμοκηπίου)
● Στην οικονομία νερού (ελεγχόμενη άρδευση)
2. Ο συνδυασμός αμειψισποράς και ακαλλιέργητου περιθωρίου συμβάλλει:
● στη βελτίωση της οργανικής ουσίας του εδάφους,
● στην εξοικονόμηση νερού  και
● στη βελτίωση της βιοποικιλότητας
3. Η χειρωνακτική απομάκρυνση ζιζανίων συμβάλλει στη βελτίωση της βιοποικιλότητας.

Μέχρι 5.000 ευρώ το χρόνο θα εισπράττουν οι δικαιούχοι για μια 10ετία
Πρόωρη σύνταξη χαρίζει ο καπνός
ImageΌσοι γεωργοί ενεργοποίησαν δικαιώματα καπνού το 2009 και είναι 55-63 ετών μπορούν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης, που εφαρμόζεται αποκλειστικά γι’ αυτούς από φέτος, ενώ καταργήθηκε για τους υπόλοιπους γεωργούς.
Το σκεπτικό της ενίσχυσης των συγκεκριμένων γεωργών βασίζεται στο γεγονός ότι το 2009 έχουν σταματήσει την παραγωγή το 69% των καπνοπαραγωγών (33.925) και οι συνολικά καλλιεργούμενες με καπνό εκτάσεις έχουν μειωθεί κατά 67,2% (317.730 στρμ.).
Η πρόωρη συνταξιοδότησή τους θα συμβάλει στην άμβλυνση ορισμένων διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής γεωργίας, ιδίως: α)  της αντιστροφής της ηλικιακής σύνθεσης μέσω της μεταβίβασης της εκμετάλλευσής τους σε νεότερους και β) της μεγέθυνσης των εκμεταλλεύσεων.
Δικαιούχοι
Δικαιούχοι μπορούν να κριθούν γεωργοί αρχηγοί της οικογενειακής εκμετάλλευσης, εφόσον:
● Είναι ηλικίας τουλάχιστον 55 ετών και δεν έχουν συμπληρώσει το 63ο έτος της ηλικίας τους.
● Έχουν ενεργοποιήσει δικαιώματα καπνού στις καπνοπαραγωγικές περιοχές, το 2009.
● Έχουν ασκήσει γεωργική δραστηριότητα, τουλάχιστον 10 έτη πριν από το έτος της αποχώρησής τους.
● Μεταβιβάζουν σε διάδοχο, στο πρόσωπο του οποίου συντρέχουν οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στη συνέχεια, το σύνολο της εκμετάλλευσής τους με τουλάχιστον 10ετή μίσθωση.
● Σταματούν για πάντα την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας για εμπορικούς σκοπούς.
● Ο διάδοχος γεωργός θα πρέπει να είναι γεωργός κάτω των 40 ετών και με τη μεταβιβασθείσα εκμετάλλευση να αυξάνει το μέγεθος της εκμετάλλευσής του.

Δεσμεύσεις δικαιούχων
Οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν να παραμείνουν στο πρόγραμμα για χρονικό διάστημα 10 ετών (περίοδος δέσμευσης) και να παύσουν οριστικά την άσκηση οποιασδήποτε γεωργικής δραστηριότητας για εμπορικούς σκοπούς (όχι μόνο για 10 χρόνια).
Καθ’ όλη την περίοδο της δέσμευσής τους θα πρέπει να υποβάλλουν κατ’ έτος αίτηση πληρωμής και να δέχονται και να διευκολύνουν τους ελέγχους που πραγματοποιούν εξουσιοδοτημένα Εθνικά και Κοινοτικά όργανα.

Παροχές ΟΓΑ
α) Στο πλαίσιο του εθνικού συστήματος ασφάλισης των Ελλήνων αγροτών, παρέχεται ισόβια σύνταξη γήρατος σε αυτούς όταν συμπληρώνουν το 65ο έτος της ηλικίας τους. Υπεύθυνος ασφαλιστικός φορέας είναι ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ). Ο ασφαλιστικός φορέας παρέχει στους εν ενεργεία και συνταξιούχους γεωργούς και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
β) Στα πλαίσια εφαρμογής του προγράμματος Πρόωρης Συνταξιοδότησης, η χορήγηση της αποζημίωσης σε καμία περίπτωση δεν λογίζεται συνταξιοδοτική παροχή ή άλλης μορφής παροχή. Η παροχή αυτή δεν αποτελεί λόγο στέρησης των προϋποθέσεων κτήσεως δικαιώματος σύνταξης στον αγρότη από τον ΟΓΑ. Κατά τη διάρκεια εφαρμογής του μέτρου, οι εντασσόμενοι αγρότες και μέχρι το 65ο έτος της ηλικίας τους λογίζονται ως ενεργοί αγρότες όσον αφορά στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
γ) Στην περίπτωση συνταξιοδότησης, με βάση το εθνικό σύστημα, η ενίσχυση για πρόωρη συνταξιοδότηση παύει να χορηγείται.
Είδος ενίσχυσης
Η ενίσχυση υπολογίζεται σε ετήσια βάση και χορηγείται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, υπό τον όρο ότι πιστοποιείται η τήρηση των δεσμεύσεων από τους δικαιούχους της. Το ύψος της ετήσιας αποζημίωσης για το δικαιούχο ορίζεται μέχρι 5.000 ευρώ.

ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Οι δικαιούχοι της πρόωρης σύνταξης εξακολουθούν να καλύπτονται για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη από τον ΟΓΑ, ενώ μετά το 65ο έτος της ηλικίας τους λαμβάνουν κανονικά την ισόβια σύνταξη γήρατος που δικαιούνται
Από το 279ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda

ΠΗΓΗ:agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ