Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Η Νεάπολη τιμά και βραβεύει τη Ντέλλα Ρουφογάλη.. Mια εκδήλωση που τιμά τη μέρα της γυναίκας!

φωτο:tovoion.com
Η Νεάπολη τιμά και βραβεύει τη Ντέλλα Ρουφογάλη..

« Θέλω να γίνω κι εγώ μία Ντέλλα …. όταν μεγαλώσω» είπε ένα κοριτσάκι 5-6 χρονών όταν της πρόσφερε λουλούδια.
Επιτέλους μια εκδήλωση που τιμά τη μέρα της γυναίκας. Η Νεάπολη βρίσκει το δρόμο της στα πολιτιστικά δρώμενα . Πολλά συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό Σύλλογο Νεάπολης (Ας με συγχωρήσουν αν δεν γράφω σωστά το όνομα του Συλλόγου) την Άννα την Εύη, την Σοφία και όλους τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης για τη βράβευση της Ντέλλας Ρουφογάλη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2011 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Καταστήματος Νεάπολης του Δήμου Βοϊου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και προσφώνησαν την κ Ντέλλα Ρουφογάλη ο αντιδήμαρχος Βοϊου κ Γιώτης Θεόκλητος, Ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Βοϊου κ Ζευκλής Χρήστος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κοζάνης και (από πληροφορίες) υποψηφιος βουλευτής κ Τοπαλίδης και αρκετός κόσμος από την Νεάπολη και την Ευρύτερη περιοχή.
Ποια όμως είναι η Ντέλλα Ρουφογάλη που τιμήθηκε και βραβεύτηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νεάπολης;
Ας αναφερθούμε σε μερικά αποσπάσματα μέσα από το βιβλίο της «Να γατί…» και να την γνωρίσουμε μέσα από την συναρπαστική της ζωή.
Σύμφωνα με το βιογραφικό της, όπως παρατίθεται στο βιβλίο της … «Σε ηλικία 19 χρόνων έφυγε από τη Βέροια με τον τότε σύζυγό της Νίκο Δελαντώνη, για την Τουλούζη, όπου σπούδασε γαλλική φιλολογία. Διαδοχικά έζησε στο Γιοχάνεσμπουργκ, τη Νέα Υόρκη, την Αθήνα, το Ακαπούλκο, το Παλμ Μπιτς, το Χονγκ Κονγκ και το Σαουθάμπτον, ζώντας μια συναρπαστική ζωή. Στην πορεία παντρεύτηκε τον Μιχάλη Ρουφογάλη (τέως αρχηγό της ΚΥΠ), - που μαζί με τον Παπαδόπουλο, τον Παττακό, τον Μακαρέζο, ήταν οι πανίσχυροι άντρες της χούντας – Κουμπάρος στον γάμο της με τον Ρουφογάλη ήταν ο Γεώργιος Παπαδόπουλος που στην πρώτη συνάντησή τους, σκέφτεται: «Μόνο δικτάτορας δεν μου φαίνεται». 
Η ζωή της αλλάζει τελείως……. «Αρχίζω να ράβω την καινούρια μου γκαρνταρόμπα στους μετρ της ραπτικής για τους οποίους μέχρι τώρα έκανα επιδείξεις. Η ζωή μου έχει αλλάξει τελείως, το ίδιο και η συμπεριφορά όλων απέναντί μου. Μου φέρονται με έκδηλο σεβασμό και τα κομπλιμέντα τους είναι υπερβολικά. Αλλά μου αρέσει. Εγώ εξακολουθώ να φέρομαι φιλικά προς τους παλιούς γνωστούς και τους καινούριους, πλούσιους φιλοχουντικούς επιχειρηματίες που πληθαίνουν μέρα με τη μέρα μαζί με τα ραβασάκια για ρουσφέτια. Αισθάνομαι πως έχω υποχρέωση να εξυπηρετήσω τους πάντες. Ο Μιχάλης συνήθως δεν αρνείται. Γεύομαι τη δύναμη της εξουσίας, και με μαγεύει» (σ.85-6).

Στη Βέροια, «έρχονται πολλοί να με δουν. Γνωστοί και άγνωστοι. Ο πατέρας μου δίνει πακέτο τα σημειωματάκια με τα ρουσφέτια που ζητούσαν οι γνωστοί του όλο αυτό τον καιρό και εγώ του υπόσχομαι ότι κάτι θα προσπαθήσω να κάνω». Μεταξύ των αιτημάτων που ικανοποίησε, γράφει, ήταν και η απονομή χάριτος (απ’ τον Παπαδόπουλο) σ’ ένα συντοπίτη της εξαγωγέα, πρώην «μεγάλο ποδοσφαιριστή της τοπικής ομάδας», που είχε καταδικαστεί «με αποδείξεις» για κατασκοπεία υπέρ της Βουλγαρίας (σελ.89).
Στους αρραβώνες της με τον Ρουφογάλη.. «….καινούρια δώρα, καινούριες ανθοδέσμες, φρέσκα ψάρια απ’ όλα τα νησιά της Ελλάδας, κούτες με το καλύτερο χαβιάρι της Περσίας και παγωμένα καβούρια της Αλάσκας καταφθάνουν στο σπίτι. Δεν ξέρω τι να τα κάνω» (σελ.88).



Στο Παρίσι: «Μένουμε σε μεγάλες σουΐτες στο Intercontinental. Ερχονται να μας επισκεφθούν με το τραίνο από τη Γενεύη ο Γιάννης Λάτσης και η σύζυγός του Εριέτα. Είναι πολύ φίλοι της Δέσποινας. …….. Πηγαίνουμε σε όλα τα καλά μαγαζιά της Φομπούρ Σεντ Ονορέ. Η Δέσποινα (Παπαδοπούλου) έχει αφεθεί στο γούστο μου. ………Λόγω της παρατεταμένης κακοκαιρίας, πηγαίνουμε οδικώς στις Βρυξέλλες με λιμουζίνα που μας έστειλε ο Ωνάσης» (σελ.87).

Το 1981 για πρώτη φορά κατεβαίνει στις εκλογές η φιλικά προσκείμενη προς τους Συνταγματάρχες, ΕΠΕΝ…. «Πηγαίνουμε από χωριό σε χωριό στον κάμπο της Βέροιας και μιλάω πάντα για λίγα λεπτά. Μου αρέσει η εντύπωση που προκαλώ στους παρισταμένους. Όλοι τους είναι φιλοχουντικοί… Ο πατέρας μου αισθάνεται πάλι παράγων, ο αδελφός μου το ίδιο. Έχουν ενταχθεί και αυτοί στους κόλπους της ΕΠΕΝ και επιδίδονται στον πολιτικό αγώνα….»( σελ 161)
Στα δεκαπέντε της……… «Στη Βέροια υπάρχει πολύς στρατός και πολλοί ωραίοι αξιωματικοί………….» «Αποφεύγω τα σχολικά πάρτι που έχουν αγόρια και στο Σχολείο αρχίζω να προκαλώ τους Καθηγητές. Η ποδιά μου είναι πάντα ανοιχτή στο στήθος, τα δυο κουμπιά από τη φούστα μου πάντοτε ξεκούμπωτα…..» (σελ. 31)
Διάβασαν το βιβλίο της όλοι αυτοί που διοργάνωσαν αυτήν την Βράβευση;
Διάβασαν όλοι αυτοί που με τόσο επαινετικά λόγια την προσφώνησαν;
Μάλλον δεν το διάβασαν …εδώ οι Βουλευτές δεν διάβασαν το μνημόνιο… και αν το διάβασαν τότε εύλογα θα σκεφτεί κάποιος ποιους ψηφίζουμε γιατί τους ψηφίζουμε (ψιλά γράμματα) .
Βραβεύουμε κάποιον για τους αγώνες του, για την κοινωνική προσφορά, για την προσφορά του στα γράμματα τις τέχνες τον αθλητισμό τις αξίες. 
Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι ο «πλούτος» και η «επωνυμία» στο βιβλίο της Ντέλλας Ρουφογάλη συνιστούν αυταπόδειχτες αξίες (ΘΑΝΑΣΗΣ Θ. ΝΙΑΡΧΟΣ ΣΤΑ ΝΕΑ, 05-06-2004) γεννιέται το ερώτημα: Γιατί βραβεύσαμε την ημέρα της Γυναίκας την Ντέλλα Ρουφογάλη; Επειδή ήταν σύζυγος του Ρουφογάλη; Για τη μαγεία της ερωτικής προσφοράς (όπως αναφέρεται στον πρόλογο του βιβλίου Να γιατί..); Τι σχέση έχει η αντίληψη για τη ζωή αυτής της γυναίκας με τις ιδέες και τις αγωνίες εκείνων των γυναικών, των εργατριών των κλωστοϋφαντουργείων της Νέας Υόρκης που ξεσηκώθηκαν το 1857 βγήκαν στους δρόμους για να διεκδικήσουν το δίκιο τους, το δικαίωμα στο λόγο, το δικαίωμα στην απεργία; Ποια είναι η θέση μας απέναντι σ ’αυτές τις γυναίκες που κληθήκαν να λογοδοτήσουν… για τις ιδέες τους στην ΚΥΠ όταν αρχηγός ήταν ο Ρουφογάλης. 
Δεν προσδοκώ καμιά απάντηση βέβαια από τους διοργανωτές της εκδήλωσης….. η δημοκρατία σε αντίθεση με το καθεστώς που η κ Ντέλλα υπηρέτησε δίνει την δυνατότητα της ελευθερίας ιδεών και απόψεων. Ούτε μ’ ενδιαφέρει να φωτογραφήσω το ιδεολογικό υπόβαθρο κάποιων ή να τραβηχτούν αυτιά ώστε «να επανέλθουν στην τάξη»
Ακούγοντας όμως τη φράση « Θέλω να γίνω κι εγώ μία Ντέλλα …. όταν μεγαλώσω» από ένα εξάχρονο κοριτσάκι αισθάνθηκα, ντροπή, και αναρωτιέμαι σαν γονιός τι πρότυπα θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας και με ποιες αξίες θέλουμε να τα γαλουχήσουμε; Αισθάνθηκα οργή, γιατί σαν κοινωνία δεχόμαστε τόσο αμάσητα αυτά που μας σερβίρουν άτομα που δεν έχουν σχέση με πολιτισμό και κουλτούρα, αισθάνθηκα αγανάκτηση, γα τη στάση του Συλλόγου Γυναικών, αισθάνθηκα προβληματισμό για τοπικά μέσα ενημέρωσης…. 
ΠΡΟΒΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΓΟΝΙΟΣ

7 σχόλια:

  1. Βρέθηκα και εγω στην Εκδήλωση για την ημερα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου 2012 με την μικρή μου κόρη.Όταν μιλούσε η κ. Ντέλλα Ρουφογάλη έσκυψα και της της είπα " Όταν μεγαλώσεις θέλω να προσπαθήσεις να γίνεις σαν την Ντέλλα "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΓΩ ΘΑ ΒΡΩ ΤΟ ΠΟΥΣΤΟΠΟΥΤΑΝΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥ ΤΟ ΚΑΝΩ ΦΕΤΕΣ ΣΚΑΤΙΑΣΜΕΝΟ ΜΟΥΝΟΠΑΝΟ. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΝΑ ΣΤΟ ΣΑ[ΙΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΘΑΨΕΙΣ ΜΕ ΓΥΜΝΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟ ΑΝΩΜΑΛΟ ΠΟΥΣΤΡΑΚΙ ΣΟΥ ΤΗΝ ΨΩΛΙΕΡΑ ΣΟΥ!!! ΜΟΝΟ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΜΕ ΝΑ ΧΕΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΠΟΥΤΑΝΙΤΣΑΣ ΣΟΥ

      Διαγραφή
    2. Πάλι για την μανούλα σου μιλάς «Ανώνυμος Κυριακή, 3 Ιανουαρίου 2016 - 6:00:00 π.μ. EET»...

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από μικρά παιδιά μας μαθαίνουν να κοιτάμε την λάμψη του λαιφσταιλ και περσόνες τύπου κυρίας Ρουφογάλη-Ρούνικ άκριτα. Γυναίκες-αντικείμενα που στηρίζονται στα εξωτερικά τους προσόντα και αρπάζονται όπως-όπως από γάμους για να αναδειχτούν και να πλουτίσουν. Και φυσικά χωρίς να μπαίνουμε στην διαδικασία να σκεφτούμε, αγκαλια μόνο με την ισχύ της εξουσίας, ας παντρευτούμε κι έναν απ'τους πρωτοκαθήμενους της Χούντας...Αυτά θέλατε να προβάλετε στην "Ημέρα της Γυναικας" εσείς που διαλέξατε αυτό το μοντέλο γυναίκας να βραβεύσετε? Ήμασταν και παραμείναμε ως φύλο λοιπόν οι χαζούλες του άρλεκιν και ακόμα χειρότερα, ανεύθυνοι πολίτες?(Γιατί μην ξεχνάτε ότι η κα Ρούνικ τη χλιδή την ζούσε με λεφτά του ελληνικου λαού που μασούσε η Χούντα) Ντροπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΟ ΜΟΥΝΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΓΛΥΣΤΡΑΓΕ ΣΚΑΤΙΑΡΗΔΕΣ ΛΑΖΟΠΟΝΤΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!!! ΚΑΛΑ ΣΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΒΡΩΜΟΤΟΥΡΚΟΙ!!! ΠΟΥΤΑΝΑΡΑΙΟΙ ΚΩΛΟΓΛΥΦΤΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΙ ΜΑΣΟΝΙΩΝ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΛΙΓΟΥΡΙΑ ΠΡΕΖΟΝΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΑΙ ΣΑΡΚΟΒΟΡΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΣΑΠΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΕΦΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΤΕΡΑΤΑ ΜΕ ΔΥΣΠΛΑΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝΙΑΤΕΣ ΑΣΘΕΝEΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΕΡΝΕΣΤΕ ΛΥΧΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΛΙΜΝΕΣ ΦΩΤΙΑΣ ΑΙΩΝΙΑ ΑΠΟ ΑΝΕΙΠΩΤΑ ΑΦΟΡΗΤΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ!!! ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΥΡΑ ΝΑ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΚΑΤΙΑΣΜΕΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΩΛΑΝΤΕΡΑ ΣΑΣ ΤΥΛΙΓΜΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΞΙΦΟΛΟΓΧΕΣ!!! ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΠΑΝΤΩΝ ΑΣ ΣΥΓΚΛΙΝΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΙΦΝΙΔΙΩΣ ΠΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΛΥΣΣΑΛΕΑ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ ΚΑΙ ΑΦΑΝΙΣΤΙΚΟΤΕΡΟ ΟΛΩΝ, ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ! ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΑΠΟ 10 ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΡΙΧΤΕΡ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΠΙOYN ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΟΜΑ ΑΠΟΚΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΟΣΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ