Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Παγκόσμια ημέρα υγείας - Η υγεία των Ελλήνων


World Health Day – Antimicrobial resistance: no action today, no cure tomorrowΣτη μικροβιακή αντοχή των αντιβιοτικών είναι φέτος αφιερωμένη η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου). 

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο. Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία «γέννησης» το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα Υγείας.
Η υγεία των Ελλήνων
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Ελέγχου  και Πρόληψης Νοσημάτων, ο εορτασμός αυτός έχει ιδιαίτερη σημασία για την χώρα μας η οποία είναι «πρωταθλήτρια» στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών αλλά και στην ύπαρξη ανθεκτικών μικροβίων στα νοσοκομεία και κυρίως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Οι 4 προτεραιότητες
Κατά τον κ. Τριχόπουλο, καθηγητή Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ,  
τα SOS προληπτικά µέτρα για την υγεία των Ελλήνων κατά σειρά προτεραιότητας είναι: 

1. Σταµατήστε το κάπνισµα.

2. Να παρακολουθείτε συχνά την πίεσή σας και να µειώσετε την κατανάλωση αλατιού.

3. Να χάσετε τα περιττά κιλά.

4.  Να περπατάτε περισσότερο οι µεγάλοι, να χορεύετε και να αθλείστε οι νέοι.

«H ωφέλεια από τη διακοπή του καπνίσματος θα είναι πολύ μεγάλη, μεγαλύτερη και από την επιστροφή στη μεσογειακή διατροφή ή από άλλα μέτρα. Γιατί από αυτό εξαρτώνται οι καρδιαγγειακές νόσοι και πολλοί καρκίνοι – όχι μόνον ο καρκίνος του πνεύμονα, αλλά της στοματικής κοιλότητας, του οισοφάγου, του στομάχου, του παγκρεάτος, του ήπατος, της ουροδόχου κύστεως κ.ά.
 
»Η μείωση της αρτηριακής πίεσης, από την άλλη, είναι ένας απλός τρόπος να μειώσουμε τα εγκεφαλικά επεισόδια, που είναι πολύ υψηλά σε θανάτους στην Ελλάδα σε σχέση με τη λοιπή Ευρώπη», λέει.
Ο μέσος Ελληνας ακολουθεί επικίνδυνο τρόπο ζωής. «Ανησυχούμε τόσο για την Ιαπωνία και δεν ανησυχούμε για συμπεριφορές δικές μας που είναι χιλιάδες φορές πιο επικίνδυνες!», τονίζει ο κ. Τριχόπουλος.
 
«Η υγεία των Ελλήνων μπορεί να βελτιώνεται συνεχώς, αλλά όχι με τον ρυθμό που παρατηρείται σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Ετσι, μολονότι η θνησιμότητα κάθε χρόνο που περνά μειώνεται και είμαστε ακόμα ανάμεσα στους μακροβιότερους λαούς στον κόσμο, χάνουμε προοδευτικά την προτεραιότητα υγείας που είχαμε πριν από 30 χρόνια».
Πώς μεταφράζεται αυτό πρακτικά; «Η θνησιμότητα μειώνεται κατά περίπου 1% τον χρόνο, γεγονός που σημαίνει ότι, αν αυτό συνεχιστεί, οι σημερινοί 45ρηδες θα έχουν κατά 25% μικρότερη θνησιμότητα σε σχέση με τους σημερινούς 70ρηδες», απαντά ο καθηγητής.
Γιατί χάνουμε όμως έδαφος; «Η Ιατρική μας είναι καλή», λέει ο κ. Τριχόπουλος. «Φταίνε κάπνισμα, παχυσαρκία, πολύ αλάτι, έλλειψη κίνησης, εγκατάλειψη του πρότυπου της μεσογειακής διατροφής με την έμφαση στις φυτικές τροφές. Τάση επιστροφής στη μεσογειακή διατροφή βλέπουμε μόνο στις ανώτερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις και στους μορφωμένους. Η γνώση, η συνειδητοποιημένη συμπεριφορά και η πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας έχουν ακόμα στην Ελλάδα ανισοκατανομή, ανάλογα με τις κοινωνικοoικονομικές τάξεις και το μορφωτικό επίπεδο».
Οι Ελληνίδες έχουν, όπως και στις άλλες χώρες, πλεονέκτημα υγείας και μακροζωίας σε σχέση με τους άνδρες. «Στην Ελλάδα όμως το πλεονέκτημα των γυναικών είναι σήμερα μικρότερο σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαίες», επισημαίνει ο κ. Τριχόπουλος, «ίσως γιατί η υγεία των ανδρών μας είναι καλύτερη από αυτή των ανδρών άλλων χωρών της Ευρώπης».
Τι προβλέπεται; «Αν προεκτείνουμε τους σημερινούς δείκτες υγείας και δεν κάνουμε προσπάθεια να ανακτήσουμε τους ρυθμούς βελτίωσης των άλλων προηγμένων χωρών, η διαφορά μας από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα αυξηθεί. Αν όμως σταματήσουμε σήμερα το κάπνισμα, τα μεγάλα οφέλη θα φανούν στην υγεία μας μέσα σε 10 χρόνια. Και αν μειώσουμε την παχυσαρκία, τα οφέλη θα φανούν μέσα σε 5-6 χρόνια».
πηγή: ygeia.tanea.gr,  sansimera.gr, capitalhealth.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ