Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΪΟΥ

Ζωοδόχος Πηγή  

Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής που γιορτάζουμε την Παρασκευή της Διακαινησίμου είναι γιορτή της Παναγίας μας. 
Η Παναγία ονομάζεται Ζωοδόχος Πηγή, αφού γέννησε την Ζωή, που είναι ο Χριστός. Για πρώτη φορά το επίθετο Ζωοδόχος Πηγή το έδωσε στην Παναγία ο Ιωσήφ ο Υμνογράφος τον 9ο αιώνα, συνθέτοντας έναν ύμνο του προς την Παναγία.
Η γιορτή, αναφέρεται στα εγκαίνια του Ιερού Ναού της Παναγίας, γνωστού ως «Η Ζωοδόχος Πηγή στο Μπαλουκλί», έξω από τα τείχη της Κωνσταντινούπολης, όπου υπήρχε πηγή αγιάσματος που επιτελούσε και επιτελεί πολλά θαύματα.Είναι μεταβλητή γιορτή και εορτάζεται 5 ημέρες μετά το Πάσχα.  Μαζί εορτάζονται και τα ονόματα Πηγή, Κρήνη, Κρηνιώ, Ζωή, Ζώης, Ζωϊτσα, Ζωζώ, Ζήσης, Ζησούλα, Ζήσιμος, Παναγιώτης, Πάνος, Πανούσος, Παναγής, Πανάγος, Γιώτης, Παναγιώτα, Γιώτα, Παναγιούλα, Γιούλα, Παναγούλα 
Στο Δήμο Βοϊου εορτάζεται με επισημότητα στα χωριά Αλιάκμων, Χορηγό και Κλήμα:

Αλιάκμων Νεαπόλεως ΚοζάνηςΑΛΙΑΚΜΩΝ
Το πρόγραμμα φέτος:
Λειτουργία το πρωί με τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης στο εξωκλήσι της Παναγιάς ,χορός γυναικών, με τη συμμετοχή χορευτικού '' ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ '' Το απόγευμα παραδοσιακό γλέντι στο προαύλιο του Δημοτικού σχολείου (φαγητό, ποτά, ορχήστρα Γ. Μπέτσιος.
Ο Αλιάκμονας είναι χωριό της επαρχίας Βοΐου του νομού Κοζάνης χτισμένο στην αριστερή όχθη του Αλιάκμονα ποταμού (εξ ου και το όνομα). Μέχρι το 1927 ονομαζόταν Βρατίνι. Το όνομα άλλαξε σε Παλιούριον μέχρι το 1960 και έως σήμερα έχει το όνομα Αλιάκμονας. Είναι το χαμηλότερο χωριό της Δήμου Βοΐου με υψόμετρο 550 μέτρων περίπου.  Ανάμεσα από το χωριό και το ποτάμι τελευταία έχει κατασκευαστεί ο κάθετος άξονας της Εγνατίας οδού με έξοδο που φέρει την ονομασία του Αλιάκμονα διπλά από το χωριό. Έτσι η πρόσβαση από Κοζάνη (54 χιλιόμετρα) και Θεσσαλονίκη έγινε σύντομη και εύκολη (περίπου 90 λεπτά από Θεσσαλονίκη). Από τη Νεάπολη, απέχει 5 χιλιόμετρα.
ΑΡΧΕΙΟ ΦΩΤΟ (facebook)

ΑΡΧ. ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΒΟΪΟΥ:   ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΟΡΗΓΟΥΧΟΡΗΓΟΣ
Δεν είναι ακριβώς γνωστό πότε ιδρύθηκε, πάντως οι μαρτυρίες λένε πως ήταν πριν το 1900 επί Τουρκοκρατίας και οι πρώτοι κάτοικοι προήλθαν από τα Χάσια. Παλιότερα ονομαζόταν " Χοριβώ",(υψόμ. 700 μ.) . Εκτός από την εκκλησία, η οποία δέχεται πολλούς προσκυνητές αυτή την ημέρα, οι παλιές κατασκηνώσεις στο Χορηγό γεμίζουν από ζωή.



Χορηγός (αρχ. ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ)

el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ