Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΒΥΘΟΣ ΒΟΪΟΥ: Ορειβατική διαδρομή



 
Τα Μονοπάτια του Βοΐου
Περιπλάνηση στη γοητεία του παρελθόντος! 
Η ιδιαίτερη μορφολογία του βουνού και το πλήθος των οικισμών του κάνει το Βόϊο παράδεισο ορεινών διαδρομών. Ειδικότερα στον Πεντάλοφο που ήταν το κεφαλοχώρι της περιοχής, ξεκινούν και καταλήγουν δεκάδες στράτες, άλλες μέσα από πυκνά δάση, άλλες δίπλα σε γαλαζοπράσινους ποταμούς και άλλες πάνω σε απόκρημνες ράχες. Σε πολλές από αυτές, όπου σώζεται ακόμα το παλιό καλντερίμι, υπάρχει αναλυτική σήμανση, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ευκολία και ασφάλεια. Τα μονοπάτια και τα πέτρινα γεφύρια που τα συνδέουν, αποτελούν το σήμα κατατεθέν του Βοΐου και είναι αυτά που προφέρουν τις μεγαλύτερες συγκινήσεις σε μια επίσκεψη στον πανέμορφο Πεντάλοφο.
Ίσως είναι η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα όπου όλοι της οι οικισμοί συνδέονται παράλληλα και με τα παλιά τους μονοπάτια, σχηματίζοντας στην ευρύτερη περιοχή ένα δίκτυο πάνω από 100 χιλιόμετρα σηματοδοτημένων διαδρομών! Πολλές είναι ακόμα και οι παλιές στράτες που δεν έχουν σηματοδοτηθεί, μαρτυρώντας έτσι την έντονη ανθρώπινη παρουσία κατά το παρελθόν και προσφέροντας ευκαιρίες για εξερεύνηση.


‘Βυθός - Αηλιάς’’
‘‘Βυθός - Σιουποτίστα - Σκοτωμένο Νερό - Μαυριάχα - Σκάλες - Προφήτης Ηλίας’’
Απόσταση : 13 km           Μέγιστη Διάρκεια : 6h & 30’           Βαθμός Δυσκολίας : Β
Η ορειβατική διαδρομή ξεκινάει από το Βυθό και καταλήγει στον Προφήτη Ηλία, διερχόμενη για 1,5 km στο τελικό της τμήμα από το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6 και τις δύο σιδερένιες σκάλες που βρίσκονται γαντζωμένες σε βράχο. Εναλλακτικά, μπορεί να ακολουθήσει ένα παρακλάδι του Ε6, να αποφύγει τις σκάλες και να ανέβει συντομότερα στην κορυφή μέσω της νότιας ράχης. Χαμηλότερα, διασχίζει το αιωνόβιο καστανόδασος της Σιουποτίστας και ακολουθεί την κορυφογραμμή της Μαυριάχας. Η πολύ καλή σήμανση επιτρέπει την επιστροφή από το ίδιο μονοπάτι, αλλά και ευκολότερα μέσω του Ε6 που καταλήγει στον αυχένα της εθνικής οδού και έπειτα στον Πεντάλοφο. Στα πλαίσια της διαδρομής εντάσσονται και οι εντυπωσιακοί καταρράκτες του Σκοτωμένου Νερού, οι οποίοι αποτελούνται από την Κάτω Βάθρα, ύψους 20 μέτρων, την Άνω Βάθρα, ύψους 30 μέτρων και την Κρυμμένη Βάθρα ύψους 10 μέτρων. Ιδανικότερη εποχή για επίσκεψη είναι η περίοδος Νοεμβρίου – Μαΐου. Οι καταρράκτες, που μέχρι τώρα θεωρούνταν άγνωστοι και απροσπέλαστοι, μπορούν να προσεγγιστούν μέχρι ενός σημείου και μέσω δασικής οδού.

Ακολουθεί video από την εκπομπή "Μένουμε Ελλάδα"


262 views 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ