Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Η ΣΤΕΒΙΑ:Μια νέα γλυκαντική ουσία

Η ΣΤΕΒΙΑ είναι σήμερα, το πιο πολυσυζητημένο φυτό σε παγκόσμια κλίμακα, που απασχολεί τον διεθνή έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και προκαλεί ραγδαίες ανακατατάξεις στην αγορά γλυκαντικών και ζάχαρης και δίκαια χαρακτηρίζεται σαν το «μαγικό φυτό της νέας χιλιετίας»

Οι λόγοι για τους οποίους γίνεται ευρεία συζήτηση και απασχολεί τους διεθνείς Ιατρικούς, Εμπορικούς, Επιχειρηματικούς αλλά και τους Γεωπονικούς κύκλους, είναι οι θαυμαστές φυσικές ιδιότητές της.

Είναι ένα ισχυρό γλυκαντικό της φύσης, 300 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη, αλλά χωρίς καθόλου θερμίδες και είναι ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία, χωρίς ενδείξεις ανεπιθύμητης δράσης στον ανθρώπινο οργανισμό. 

Έχει θαυμάσιες αντιδιαβητικές, αντιυπογλυκαιμικές, αντιυπερτασικές, αντισηπτικές, επουλωτικές, αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει από τους ιούς και από ιογενείς καρκίνους, αλλά και από βλάβες του DNA.

Επίσης έχει αντιγηραντική δράση στο δέρμα και χρησιμοποιείται σε σαπούνια, σαμπουάν, μάσκες προσώπου κλπ.

Ακόμη ωφελεί στην υγιεινή του στόματος, προστατεύει από την candita (άφθα), την ουλίτιδα και έχει προληπτική δράση κατά της πλάκας και της τερηδόνας των δοντιών.

Γενικά συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή και στην αντιμετώπιση διαφόρων διατροφικών προβλημάτων, όπως η παχυσαρκία, ο σακχαροδιαβήτης και η υπογλυκαιμία, αλλά και προληπτικά για την πρόληψη των ανεπιθύμητων παρενεργειών της υπερκατανάλωσης της ζάχαρης.

Τα ακατέργαστα ξηρά φύλλα της Στέβιας είναι 30-40 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη, ενώ η καθαρή γλυκαντική ουσία που περιέχεται σε αυτά είναι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Αλλά το μεγάλο γλυκό μυστικό της και το μεγάλο πλεονέκτημά της είναι ότι δεν έχει ούτε μια θερμίδα.

Η αξία του φυτού αυτού, είναι τεράστια, καθώς μπορεί να γίνει και βιομηχανική εκμετάλλευσή του, αλλά επίσης έχει νόημα κάθε σπίτι να διατηρεί μια με δύο γλάστρες με φυτά Στέβιας για τις καθημερινές ανάγκες του σπιτιού.

Η Στέβια μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκια αλλά και αποξηραμένη, στα φαγητά, σε σαλάτες, σε γλυκά, σε ποτά χωρίς να προσθέτει θερμίδες στη διατροφή μας.

"Τα παραπάνω είναι μικρό απόσπασμα από το πρώτο βιβλίο «Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΒΙΑΣ» του Παύλου Καπόγλου- Γεωπόνου ΑΠΘ."



   
Μία νέα γλυκαντική ουσία, που παράγεται από το φυτό στέβια αναμένεται σύντομα να αντικαταστήσει τη ζάχαρη; 
Το φυτό προέρχεται από την Παραγουάη, και θυμίζει το ζαχαρότευτλο, ωστόσο η καλλιέργειά του αποδεικνύεται πολύ πιο οικονομική και κερδοφόρα για τους αγρότες.
Σε μία προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος για εναλλακτικές καλλιέργειες, που απαιτούν ελάχιστο νερό και έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες δοκιμαστικές καλλιέργειες της στέβιας, γνωστής ως stevia rebaudiana, σε συνολικά τέσσερα στρέμματα στο Ζαγκλιβέρι, στο χωριό Λίμνη του δήμου Αρέθουσας, στο δημοτικό διαμέρισμα Αρετή του δήμου Βερτίσκου και στην κοινότητα του Λουδία του δήμου Χαλκηδόνας.

 Η εναλλακτική καλλιέργεια ευδοκίμησε σε αυτές τις περιοχές, ικανοποιώντας τους παραγωγούς, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι αντί ζαχαρότευτλων στο μέλλον θα μπορούν να καλλιεργούν τη στέβια, για να παράξουν ζάχαρη. Επιπλέον για την ανάπτυξη αυτών των φυτών απαιτούνται μικρές ποσότητες νερού, χαμηλή λίπανση, ενώ η συγκομιδή είναι πολύ εύκολη, έναντι π.χ. του καπνού. Μία πρώτη ενημέρωση των αγροτών για το είδος της εναλλακτικής καλλιέργειας έγινε χθες το πρωί σε αγρό του δήμου Χαλκηδόνας, συγκεκριμένα στο Λουδία, στο πλαίσιο του προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε από τη νομαρχία Θεσσαλονίκης και υλοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με επικεφαλής τον καθηγητή του τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Πέτρο Λόλα. 


Η stevia rebaudiana καλλιεργείται ήδη στη Βραζιλία, την Ιαπωνία, την Ινδία και τη Νότια Αμερική, ενώ σε περίπου έναν χρόνο αναμένεται να πάρει την έγκριση από την αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε., για να καλλιεργείται και σε χώρες-μέλη της κοινότητας. Σύμφωνα με το διευθυντή της διεύθυνσης Υδατικών Πόρων και Εγγείων Βελτιώσεων της νομαρχίας Δημήτρη Λάγκα, τα αποτελέσματα της εναλλακτικής καλλιέργειας της στέβιας ήταν εντυπωσιακά, δεδομένου πως η παραγωγή από τα τέσσερα στρέμματα θα μπορούσε να προωθηθεί στην κατανάλωση. 


“Αυτό που ωστόσο έχει σημασία είναι πως η καλλιέργεια των φυτών αποδείχθηκε φτηνή στο κόστος παραγωγής, ήταν λιγότερο υδροβόρα, ενώ δεν χρειάστηκε ιδιαίτερη λίπανση. Αν για παράδειγμα μία συμβατική καλλιέργεια απαιτεί 50 κιλά λίπασμα, η στέβια αποδείχθηκε ότι χρειάζεται μόλις 5 κιλά, 
δηλαδή μειωμένη χρήση φυτοφαρμάκων στο ένα δέκατο”, υπογράμμισε ο κ. Λάγκας.


 Όσον αφορά τη χρήση της, ο ίδιος εξήγησε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ζαχαροπλαστική και μάλιστα σε μικρότερες ποσότητες, αφού βάσει του πειράματος αποδείχθηκε ότι είναι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, "Αυτό σημαίνει ότι ένα κιλό στέβια αντιστοιχεί με 300 κιλά ζάχαρη", σημείωσε ο διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας της ΝΑΘ.
περισσότερα:
http://www.biostevia.gr
http://steviahellas.blogspot.com
http://stevia-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ