Τον Φεβρουάριο του 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου, ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα, ως Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο μικρασιατικό Πόντο την περίοδο 1916-1923.
περισσότερα video : youtube.com/
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ
Τρεις ήταν οι κύριοι παράγοντες που συνήργησαν στην γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Πρώτος παράγοντας οι Γερμανοί καθοδηγητές των Νεότουρκων και του Κεμάλ όπως προαναφέρθηκε. Δεύτερος παράγοντας οι Σοβιετικοί που στήριξαν πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά τον Κεμάλ, επονομάζοντας μάλιστα το κίνημά του «εθνικοαπελευθερωτικό». Αλήθεια από ποιόν;
Και τρίτος παράγοντας οι Άγγλοι, Γάλλοι και Αμερικανοί που αρχικά ήταν σύμμαχοι της Ελλάδας και στη συνέχεια την εγκατέλειψαν αβοήθητη. Οι Σοβιετικοί στήριξαν τον Κεμάλ και για έναν άλλο λόγο. Όταν ξεκίνησαν την επανάστασή τους, η Ελλάδα είχε αποστείλει μια σημαντική στρατιωτική δύναμη για να στηρίξει το καθεστώς του Τσάρου. Αυτό δεν το ξέχασαν και δεν το συγχώρησαν ποτέ.
Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού σε επίπεδο κρατών έχει αναγνωριστεί μόνο από την Κύπρο, ενώ η Αρμενική έχει αναγνωριστεί σε πάνω από 70. Έχει αναγνωριστεί όμως από τις πολιτείες της Ν.Υόρκης, του Νιού Τζέρσεϊ και της Κολούμπια το 2002, της Γεωργίας και της Πενσυλβάνια το 2004, του Κλίβελαντ το 2005 και της Μασαχουσέτης το 2006.
Με αφορμή την ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας, που είναι η19η Μαΐου, οι «Ανιχνεύσεις» της ΕΤ3 την Τετάρτη 18 Μαΐου 2011, στις 23.00, παρουσιάζουν μία εκπομπή – συζήτηση γύρω από το θέμα «Το τραύμα και οι πολιτικές της μνήμης», που είναι και ο τίτλος σχετικού βιβλίου.
Καλεσμένοι του Παντελή Σαββίδη είναι οι συγγραφείς του βιβλίου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιώργος Κόκκινος, η λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας Έλλη Λεμονίδου και ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης.
φωτο:pontos-genoktonia.gr
πηγη:pontos.gr, facebook., mavropouloskostas.wordpress.com,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ