Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

ΠΟΛΥΚΑΣΤΑΝΟ ΒΟΪΟΥ:ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, 25 ΙΟΥΛΙΟΥ


Πανηγύρι- Χορός με την ορχήστρα του Κώστα Σμόλικα, Δευτέρα 25 Ιουλίου
Ένα παραδοσιακό και αυθεντικό γλέντι για τον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής στο Πολυκάστανο. Θα ξεκινήσει μετά τον εσπερινό της εκκλησίας και θα κρατήσει ως τα ξημερώματα! Το γλέντι θα το πλαισιώσει η ορχήστρα του Κώστα Σμόλικα και στο τραγούδι ο Μάνθος Λόλης. Ο σύλλογος θα προσφέρει κεμπάπ, σουβλάκια, αναψυκτικά, μπύρες κ.λ.π σε χαμηλες τιμές. Θα λειτουργεί και μπαρ με άφθονα ποτά. Σας περιμένουμε όλους για μια αξέχαστη βραδυά!!


ΠΟΛΥΚΑΣΤΑΝΟ

Το Πολυκάστανο είναι ορεινό χωριό του Βοΐου, νομού Κοζάνης, χτισμένο σε υψόμετρο 1.050 μέτρων στις πλαγιές του όρους Βόιο και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς του νομού Κοζάνης.  Το παλαιότερο όνομα του Πολυκάστανου ήταν Κλεπίστι. Κατά την επανάσταση του 1821 οι κάτοικοι του Πολυκάστανου αγωνίστηκαν κατά των Οθωμανών. 

 Την ονομασία του την οφείλει στα πολλά και γλυκά κάστανα που παράγει ο τόπος, που είναι από τα νοστιμότερα της περιοχής. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το βουνό του Κλέψιου, που αποτελεί ορόσημο του οικισμού, ενώ από πίσω υψώνονται τα Όντρια. Απέραντα δάση οξιάς και καστανιάς περικυκλώνουν το χωριό από όλες σχεδόν τις κατευθύνσεις. Χωρίζεται διακριτά σε δύο μαχαλάδες τον Επάνω και τον Κάτω, δίνοντας με τα πέτρινα σπίτια τους μια ξεχωριστή παραδοσιακή φυσιογνωμία.



Sample ImageΟι κάτοικοί του, ντόπιοι Βοϊώτες, πιθανό ξεπερνούν τους 200 κατά το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα ο αριθμός τους πλησιάζει τους 100. Το 1940 εδώ έμεναν περισσότεροι από 500 άνθρωποι. Εκτός από Καστανοχώρι, πρόκειται και για ένα από τα φημισμένα Μαστοροχώρια του Βοϊου, αφού η κύρια απασχόληση των ανθρώπων ήταν κυρίως η μαστορική. Σήμερα, οι περισσότεροι ασχολούνται με την καστανοπαραγωγή, την κτηνοτροφία και την υλοτομία.





Sample ImageΟ τόπος είχε επίσης πλούσια παράδοση στην ξυλουργική και τη σιδηρουργία και για αυτό λόγο λειτουργεί επισκέψιμο παλιό ξυλουργείο και σιδηρουργείο. Αξιόλογη είναι επίσης η εκκλησία της Αγ. Παρασκευής, χτισμένη από το 1795, καθώς και το κτίριο του παλιού σχολείου, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, όπως και η πλειοψηφία όλων των πέτρινων σπιτιών. 

  



Sample ImageΑπό εδώ ξεκινούν οι δρόμοι που οδηγούν βαθιά στα πιο δυσπρόσιτα σημεία του Βοϊου μέσα σε κρυμμένες κοιλάδες, πυκνά δάση και ψηλές κορυφές. Στις αρχές του Αυγούστου ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού Η Νέα Γενιάδιοργανώνει στο οροπέδιο του Παλιοκριμηνίου την περίφημη Γιορτή Βουνού σε μία διαδρομή είναι από τις ωραιότερες μέσα σε οργιώδη βλάστηση από βελανιδιές, οξιές, πεύκα και έλατα. Παλιότερα έθιμα του τόπου που ξαναζωντανεύουν στις μέρες μας, είναι οι Ψιλιαλιάδες στις απόκριες, το πανηγύρι της Αγ. Παρασκευής, η κατασκευή του Μπάτζιου και ο παραδοσιακός τρόπος τέλεσης των γάμων. 



επιμελεια:art

πηγη:el.wikipedia.org, tsotili.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ