Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό


Η Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Νοεμβρίου, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ελήφθη το 1977, με σκοπό να κάνει γνωστό στο διεθνές κοινό το παλαιστινιακό πρόβλημα.

Η 29η Νοεμβρίου επιλέχθηκε ως ημερομηνία του εορτασμού, επειδή έχει σπουδαία σημασία για τον παλαιστινιακό λαό. Στις 29 Νοεμβρίου του 1947 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε την απόφαση 181, η οποία προέβλεπε την δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στην περιοχή της Παλαιστίνης, ενός «Ιουδαϊκού» και ενός «Αραβικού», με κοινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, που θα υπόκειτο σε ειδικό καθεστώς. 

 2011Μετά από ψήφισμά της, η Γενική Συνέλευση της UNESCO αποφάσισε, μόλις πριν ένα μήνα περίπου, την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως πλήρες μέλος του Οργανισμού.
Οι Παλαιστίνιοι πέτυχαν στο Παρίσι μια διπλωματική νίκη, τόσο συμβολική όσο και ουσιαστική για την αναγνώριση του κράτους τους, μετά την ένταξη τους στην Unesco ως ισότιμο μέλος.
Για να τεθεί σε ισχύ η απόφαση αναγνώρισης της Παλαιστίνης ως πλήρες μέλος της UNESCO, θα πρέπει η Παλαιστίνη να υπογράψει και να επικυρώσει την Ιδρυτική Πράξη της UNESCO που βρίσκεται στα κυβερνητικά αρχεία της Βρετανίας στο Λονδίνο. Εφόσον αυτό γίνει θα έχουμε ουσιαστικά το πρώτο σημαντικό βήμα στη διαδικασία ένταξης των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ ως ανεξάρτητο κράτος, με το καθεστώς του πλήρους μέλους. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα η Παλαιστινιακή Αρχή συμμετέχει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, όπως και στην UNESCO, με την ιδιότητα του "παρατηρητή" – καθεστώς που έχει από το 1974.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν την χρηματοδότηση του οργανισμού και το Ισραήλ κατήγγειλε «τον μονομερή αυτό ελιγμό των Παλαιστινίων που δεν θα αλλάξει τίποτε, αλλά θα απομακρύνει ακόμα περισσότερο την πιθανότητα μιας ειρηνευτικής συμφωνίας».
Το αίτημα των Παλαιστινίων πήρε 107 ψήφους υπέρ και 14 κατά στη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση της Unesco, ενώ 52 κράτη απείχαν.
«Είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή που αποδίδει στην Παλαιστίνη ορισμένα από τα δικαιώματά της. Η Παλαιστίνη είναι κοιτίδα πολιτισμών και θρησκειών», τόνισε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ-Μάλικι. «Με την ένταξη της Παλαιστίνης, τα κράτη μέλη της Unesco γίνονται 195», επισημαίνει ο οργανισμός στην ανακοίνωσή του. Την περασμένη Παρασκευή αποφασίστηκε η ένταξη του Νοτίου Σουδάν.
Η μεγάλη πλειοψηφία των αραβικών, αφρικανικών και λατινοαμερικανικών χωρών τάχθηκαν υπέρ της ένταξης, όπως και η Γαλλία. «Σήμερα το θέμα που ετίθετο ήταν να μάθουμε αν η διεθνής κοινότητα απαντά ναι ή όχι στο αίτημα της Παλαιστίνης για ένταξη στην Unesco», δικαιολόγησε την γαλλική απόφαση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας Μπερνάρ Βαλερό.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν διχασμένη: 11 κράτη ψήφισαν υπέρ, έντεκα απείχαν ανάμεσά τους η Βρετανία και η Ιταλία και πέντε, όπως η Γερμανία, ψήφισαν κατά.
Πολλοί Δυτικοί εκτιμούν πως η υποψηφιότητα στην Unesco δεν έπρεπε να προηγηθεί της απόφασης του ΟΗΕ για την ένταξη ή όχι των Παλαιστινίων στον οργανισμό. Ο Καναδάς «δεν είναι ικανοποιημένος» από την ένταξη αυτή και θέτει υπό αμφισβήτηση την συνέχιση της χρηματοδότησης της Unesco, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Μπάιρντ. Η Οτάβα συνεισφέρει δέκα εκατομμύρια δολάρια το χρόνο στον προϋπολογισμό του οργανισμού.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως η απόφαση της Unesco είναι πρόωρη και αντιπαραγωγική για την προοπτική επανάληψης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Η ένταξη της Παλαιστίνης ως ισότιμου μέλους θα προκαλέσει την διακοπή την αμερικανικής χρηματοδότησης του οργανισμού-70 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, δηλαδή το 22% του προϋπολογισμού του.
«Θα δώσουμε τον Νοέμβριο 60 εκατομμύρια δολάρια στην Unesco και μετά από αυτό θα σταματήσουμε», τόνισε η Βικτόρια Νιούλαντ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το αμερικανικό Κογκρέσο με δύο νόμους που ψηφίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '90 απαγορεύει τη χρηματοδότηση οποιασδήποτε επιμέρους υπηρεσίας του ΟΗΕ που αποδέχεται τους Παλαιστίνιους ως ισότιμα μέλη.
Στην ομιλία της η γενική διευθύντρια της Unesco Ιρίνα Μπόκοβα παραδέχτηκε πως «ανησυχεί για την σταθερότητα του προϋπολογισμού της». «Θα πρέπει να εργαστούμε για την εξεύρεση πρακτικών λύσεων ώστε να διατηρήσουμε τους οικονομικούς πόρους της Unesco», δήλωσε, επίσης ανήσυχος, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.
Οι Παλαιστίνιοι, ως ισότιμα πλέον μέλη, θα υπογράψουν την Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά και θα μπορούν να καταθέτουν αιτήματα για αναγνώριση περιοχών που κατέχει το Ισραήλ ως παλαιστινιακά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν το πρώτο μνημείο που θα περιληφθεί στον κατάλογο αυτό στο όνομα της Παλαιστίνης να είναι η Εκκλησία της Γέννησης στη Βηθλεέμ.


πηγη: sansimera.gr, pathfinder.gr/, star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ