Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Διαδικασία προσλήψεων στη ΔΗΚΕΒΟ : “Πολιτικο Παράδειγμα προς αποφυγή”

Με έκπληξη παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες της ενέργειες της δημοτικής αρχής και του προέδρου της ΔΗΚΕΒΟ σχετικά με τη διαδικασία  πρόσληψης 12 εκπαιδευτικών  με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» από τη ΔΗΚΕΒΟ για την στελέχωση των Κέντρων δημιουργικής απασχόλησης (ΚΔΑΠ).
Στις 24 Δεκεμβρίου 2012 μέσα στις γιορτές των Xριστουγέννων  δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για τις εν λόγω προσλήψεις δίνοντας δικαίωμα κατάθεσης δικαιολογητικών μέχρι την 4/1/2013.  Η προκήρυξη ΣΟΧ όπως όλες οι προκηρύξεις ΣΟΧ όλων των νομικών προσώπων που ανήκουν σε δήμους συντάσσεται  βάσει  των υποδειγμάτων του ΑΣΕΠ (στο ιντερνετ υπάρχουν δεκαδες παραδείγματα ομοειδών ανακοινώσεων άλλων δήμων) . Παρατηρώντας την προκήρυξη  της ΔΗΚΕΒΟ  ανακαλύπτουμε ότι αυτοί που την συνέταξαν φρόντισαν να παραλείψουν τις δύο τελευταίες παραγράφους  του υποδείγματος όπου αναφέρεται η διαδικασία ενημέρωσης του ΑΣΕΠ και η διαδικασία ενστάσεων, ανακαλύπτοντας μια δική τους διαδικασία εκτός ελέγχου ΑΣΕΠ, θεωρώντας μάλιστα ότι θα περάσει απαρατήρητο. Στις 17 Ιανουαρίου εκδίδεται απόφαση του προέδρου της ΔΗΚΕΒΟ με τα ονόματα των προσληφθέντων  χωρίς να γίνει η απαιτούμενη ανάρτηση του  πίνακα κατάταξης των υποψηφίων με τα μόρια που συγκέντρωσε ο καθένας .
Στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι που προσήλθαν στα γραφεία της ΔΗΚΕΒΟ εντός του δεκαημέρου υποβολής ενστάσεων που όριζε η ανακοίνωση , με έκπληξη τους διαπίστωναν μετά από έγγραφη τους αίτηση την ανυπαρξία του πίνακα κατάταξης που κανείς δεν γνώριζε που βρισκόταν . Ο υπάλληλος της ΔΗΚΕΒΟ   δήλωνε ότι δεν γνώριζε ούτε που βρίσκεται ο πίνακας κατάταξης ούτε ποιος τον έχει στα χέρια του. Οι ενδιαφερόμενοι έκαναν τις ενστάσεις τους χωρίς να τους επιδειχθεί ο πίνακας κατάταξης.
 Μετά από έκλυση συμπολιτών μας επισκέφτηκα τα γραφεία της ΔΗΚΕΒΟ και έλαβα τις ίδιες απίθανες απαντήσεις, όπως και την διαβεβαίωση ότι ο φάκελος των δικαιολογητικών δεν βρίσκεται εντός των γραφείων της ΔΗΚΕΒΟ ως όφειλε να βρίσκεται. Το ίδιες απαντήσεις έλαβε μετά απο παρέμβαση του και ο δημοτικός σύμβουλος κ Ωττας Βασίλειος που σημειωτέον είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΗΚΕΒΟ.
Αβίαστα προκύπτει λοιπόν το συμπέρασμα οτι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Σκόπιμα η μη; ας σχηματίσει  ο καθένας μας την  δική του άποψη . Την νομιμότητα των πράξεων της δημοτικής αρχής θα την κρίνουν τα αρμόδια όργανα στα οποία αναγκαστικά έχουμε προσφύγει όπως έχουν προσφύγει και οι έχοντες έννομο συμφέρον υποψήφιοι προς πρόσληψη συμπολίτες μας.

Δεν μπορούμε να μην στηλιτεύσουμε όμως την συμπεριφορά όλων αυτών που είχαν εμπλοκή με το θέμα και την αγωνιώδη προσπάθεια τους να μας εμποδίσουν στην άσκηση του εκ νόμου αρμοδιοτήτων μας, δηλαδή του ελέγχου. Τι προσπαθούν άραγε να κρύψουν;

 Με την σημερινή μας παρέμβαση παρουσιάζουμε τις λεπτομέρειες της διαδικασίας που έγινε στη ΔΗΚΕΒΟ ως ένα μικρό  δείγμα της διαφάνειας  της αξιοκρατίας, της ισονομίας ,των ίσων ευκαιριών, της χρηστής διαχείρισης και των υπόλοιπων βαρύγδουπων λόγων που κατά καιρούς  ξεστομίζουν οι άνθρωποι που διοικούν το δήμο μας. 
Πολύ καλά γνωρίζουμε οτι δεν είναι η μόνη περίπτωση που μεθοδεύονται καταστάσεις στο δήμο, απλώς στην συγκεκριμένη περίπτωση  κάποιοι έχουν μάλλον  χαλαρώσει ,  αισθανόμενοι πια ότι ο δήμος έχει γίνει σπίτι τους. Οτι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν χωρίς να δίνουν λόγο σε κανένα. Είναι λυπηρό όμως να χρησιμοποιούν τον Δήμο εφαρμόζοντας τακτικές που ανήκουν πια στο στο παρελθόν (ρουσφέτια,σπατάλες,αδιαφάνεια), εκμεταλλευόμενοι την δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί συμπολίτες μας, μόνο και μόνο για να μείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία.

  Ο δήμος οφείλει για τις λίγες θέσεις εργασίας που προσφέρει να λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια και νομιμότητα εχοντας ως μοναδικο κριτήριο σε διαδικασίες προσληψης αυτα που προβλέπει ο ΑΣΕΠ. Σε μία εποχή που η ανεργία έχει φέρει την απόγνωση σχεδόν σε κάθε σπίτι του Βοΐου  κάποιοι επιμένουν σε πρακτικές που μας έφεραν στο σημερινό μας χάλι. Έχοντας εγκαταλείψει την προσπάθεια για ουσιαστικό έργο στο δήμο επιδίδονται σε ψηφοθηρικού τύπου κινήσεις ισοπεδώνοντας τα πάντα αποδεικνύοντας για ακόμη νια φορά οτι  τα μοναδικά τους ίσως χαρίσματα είναι το θράσος  η υποκρισία και το ψέμα.


ΥΓ1  Να συγχαρούμε τους συνδημότες μας που είχαν το θάρρος επώνυμα να φέρουν στην επιφάνεια αυτά που πολλοί γνωρίζουμε απο καιρό. Μας δίνουν δύναμη και αισιοδοξία οτι η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει αφήνοντας πίσω της ανθρώπους και πρακτικές που αποτελούν βαρίδια.
ΥΓ2 Επειδή δεν συνηθίζουμε να αερολογούμε ούτε να παραθέτουμε νομικίστικα επιχειρήματα παραθέτουμε   όλα τα στοιχεία που μας οδήγησαν σε αυτές τις διαπιστώσεις και αφήνουμε σε σας τα συμπεράσματα.


Υπόδειγμα ανακοίνωσης ΣΟΧ-ΑΣΕΠ:

Δείγματα  αντίστοιχης ανακοίνωσης ΣΟΧ άλλων δήμων για προσληψη εκπαιδευτικών :


Απόφαση προέδρου ΔΗΚΕΒΟ : file:///C:/Documents%20and%20Settings/Administrator/%CE%A4%CE%B1%20%CE%AD%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AC%20%CE%BC%CE%BF%CF%85/Downloads/%CE%92%CE%95%CE%A6%CE%96%CE%9F%CE%9A51-%CE%A39%CE%A8-signed.pdf

Το κείμενο της ένστασης μας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ