Τρίτη 24 Απριλίου 2012

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Κατέρρευσε χθες η κυβέρνηση Ρούτε


Την παραίτησή του στη Βασίλισσα Βεατρίκη υπέβαλε χθες ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τα κόμματα που συναποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τις περικοπές δαπανών 16 δισ. ευρώ που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι των Βρυξελλών να πραγματοποιήσει.
 «Πρόκειται για ένα πακέτο που θα ζημιώσει την οικονομία μας τα επόμενα χρόνια και θα αυξήσει την ανεργία», υποστήριξε ο επικεφαλής του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (PVV) Γκερτ Βίλντερς «και όλα αυτά γίνονται μόνο και μόνο επειδή το ζήτησαν οι Βρυξέλλες και το αποδέχτηκαν οι Φιλελεύθεροι».

Χωρίς την στήριξη του PVV ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν διαθέτει πλειοψηφία, ωθώντας τον πρωθυπουργό σε παραίτηση 18 μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας. Ο κ. Ρούτε θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να γίνουν εκλογές, οι οποίες δεν μπορεί να γίνουν πριν από τον Ιούλιο και πιθανότατα θα μετατεθούν στο Φθινόπωρο. 
Η Ολλανδία, όμως, όπως και όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, υποχρεούται να παρουσιάσει μέχρι τις 30 Απριλίου σχέδιο μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2013. Ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί σήμερα στη Βουλή, ελπίζοντας να εξασφαλίσει τη στήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης στα μέτρα λιτότητας, χωρίς τα οποία το έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί τον επόμενο χρόνο στο 4,6%.
Δυνάμεις 
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν μικρή ενίσχυση του κόμματος του κ. Ρούτε (VVD) και διπλασιασμό των εδρών των ευρω-σκεπτικιστών Σοσιαλιστών, που προσπερνούν στη δεύτερη θέση τους Εργατικούς (αμφότερα τα κόμματα είναι σήμερα στην αντιπολίτευση). 
Το ποσοστό του PVV υποχωρεί ελαφρώς ενώ μεγάλος χαμένος είναι οι Χριστιανοδημοκράτες (τρίτος κυβερνητικός εταίρος), που φέρονται να χάνουν πάνω από τη μισή κοινοβουλευτική τους δύναμη.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ