Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Πρεμιέρα για το κέντρο λαθρομεταναστών


Εν μέσω διαφωνιών, συγκεντρώσεων και διαμαρτυριών, ξεκίνησε χθες τη λειτουργία του το πρώτο κέντρο κλειστής φιλοξενίας μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.
Οι πρώτοι 56 μετανάστες μεταφέρθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής. Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, μέχρι τις εκλογές θα οδηγηθούν συνολικά 220 μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, οι οποίοι σταδιακά έως τις 15 Μαΐου θα φτάσουν τους 1.200.

Σε ειδικά διαμορφωμένα κοντέινερ με κρεβάτια, μπάνιο, κλιματιστικό και τραπεζαρία, διανυκτέρευσαν οι μετανάστες. Ετοιμες είναι ήδη οι τρεις από τις 15 πτέρυγες που μπορούν να φιλοξενήσουν πάνω από 200 άτομα. Αστυνομικοί έχουν αναλάβει την εξωτερική φύλαξη. Υγειονομικές εξετάσεις πραγματοποιεί το ΚΕΕΛΠΝΟ


Οι 56 που διανυκτέρευσαν στα ειδικά διαμορφωμένα κοντέινερ της Αμυγδαλέζας μεταφέρθηκαν εκεί από την υποδιεύθυνση Αλλοδαπών. Εκεί, στην Πέτρου Ράλλη είναι ο πρώτος «σταθμός» των συλληφθέντων χωρίς χαρτιά, όπου καταγράφονται, και στη συνέχεια, εφόσον εκδοθεί η απόφαση διοικητικής απέλασης, φτάνουν τελικά στην Αμυγδαλέζα. Αυτή θα είναι η διαδικασία και για τους υπόλοιπους.
Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έτοιμες είναι ήδη οι τρεις πτέρυγες του πρώτου κέντρου κλειστής φιλοξενίας. Συνολικά 52 οικίσκοι έχουν ήδη διαμορφωθεί, ο καθένας από τους οποίους χωράει 4 άτομα.
Πρεμιέρα για το κέντρο λαθρομεταναστών
Στην πρώτη και τη δεύτερη πτέρυγα συμπεριλαμβάνονται από 16 κοντέινερ, ενώ στην τρίτη 20. Οι τρεις πτέρυγες θα χωρίζονται μεταξύ τους με συρματόπλεγμα ύψους 2,5 μέτρων και διπλή κονσερτίνα. Κάθε κοντέινερ διαθέτει δύο χώρους. Στον έναν υπάρχουν τέσσερα κρεβάτια?κουκέτες και στον άλλον η τραπεζαρία. Υπάρχει μπάνιο με δύο ντους και δύο τουαλέτες, κλιματιστικό και θερμοσίφωνας. Η κάθε πτέρυγα θα έχει τον δικό της προαύλιο χώρο 500 τ.μ. με ψύκτη νερού και σταθερούς πάγκους.
Θα λειτουργούν, επίσης, συνεργεία καθαρισμού και catering από την περιοχή. Την εξωτερική φύλαξη έχουν αναλάβει αστυνομικοί, καθώς ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες προκειμένου να αναλάβουν οι ειδικές εταιρείες security.
Σε πλήρη ανάπτυξη, το κέντρο θα περιλαμβάνει τη δημιουργία 15 πτερύγων συνολικής δυναμικότητας 820 μεταναστών.
Στο εσωτερικό κάθε κοντέινερ υπάρχουν τέσσερα κρεβάτια-κουκέτες, δύο ντους, δύο τουαλέτες , κλιματιστικό, θερμοσίφωνας και τραπεζαρία
Στο εσωτερικό κάθε κοντέινερ υπάρχουν τέσσερα κρεβάτια-κουκέτες, δύο ντους, δύο τουαλέτες , κλιματιστικό, θερμοσίφωνας και τραπεζαρία
Στις εγκαταστάσεις βρίσκεται και το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο θα πραγματοποιεί υγειονομικές εξετάσεις στους μετανάστες. Το επόμενο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών θα κατασκευαστεί στη Δεσκάτη Γρεβενών.
Πιλοτική χρήση
Οπως έχει δηλώσει ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης, η χρήση των εγκαταστάσεων στην Αμυγδαλέζα θα είναι πιλοτική και μέχρι να ξεκινήσει η λειτουργία και άλλων χώρων προσωρινής φιλοξενίας στην υπόλοιπη Ελλάδα. Επιπλέον, θα συνοδευτεί και από ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την ενίσχυση της αστυνόμευσης και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον Δήμο Αχαρνών.
Πρεμιέρα για το κέντρο λαθρομεταναστών
Λαύρος κατά του Μ. Χρυσοχοΐδη ήταν χθες ο Μάκης Βορίδης σε ομιλία του στο Δημαρχείο των Αχαρνών. Συνεχίζοντας την κόντρα τους για τα κοντέινερ της Αμυγδαλέζας, ο υπουργός Μεταφορών κατήγγειλε ότι το Σάββατο η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων ζήτησε να επισκεφθεί τους οικίσκους και δεν της επετράπη η είσοδος.
«Ο υπουργός χρησιμοποιεί τις δυνατότητες της Αστυνομίας σε βάρος άλλου Υπουργού» είπε, μεταξύ άλλων, ο Μ. Βορίδης.
Την έντονη αντίδρασή τους σε αστυνομικού τύπου υγειονομικούς ελέγχους στο όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας εκφράζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. «Η δημόσια υγεία δεν διασφαλίζεται με την καλλιέργεια κλίματος εκφοβισμού γύρω από "υγειονομικές βόμβες". Προστατεύεται και προάγεται αποτελεσματικά μόνο όταν ο πληθυσμός έχει επαρκή πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ρεβέκα Παπαδοπούλου.
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
ΦΩΤΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΥΒΙΟΣ
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ