Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

H Google τιμά τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, 77η επέτειος γέννησής του


Ο θάνατός του τον Ιανουάριο σε ηλικία 77 ετών, όταν χτυπήθηκε από μηχανάκι στη Δραπετσώνα την ώρα των γυρισμάτων της νέας του ταινίας «Η άλλη θάλασσα», προκάλεσε σοκ. 

Το doodle έκανε την εμφάνισή του στην κεντρική σελίδα της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης με γαλάζιο χρώμα, ελληνικό έψιλον στο τέλος της λέξης Google, καθώς και ένα σχέδιο με την φιγούρα του σκηνοθέτη να «γυρίζει» ταινία με μία κάμερα.
Ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος είχε γεννηθεί σαν σήμερα, 27 Απριλίου του 1935 και τη μνήμη του τιμά σήμερα η Google με το λογότυπό της.
Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος πήγε σχολείο στην Αχαρνών και φοίτησε στη Νομική από το 1953, την εγκατέλειψε στο πτυχίο και το 1961 έφυγε για τη Γαλλία. Εκεί αρχικά παρακολούθησε στη Σορβόννη μαθήματα γαλλικής φιλολογίας και φιλμογραφίας, καθώς και μαθήματα εθνολογίας και στη συνέχεια μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή Κινηματογράφου IDHEC και στο Musée de l' homme.

Το 1964 επιστρέφει στην Ελλάδα και αρχίζει να εργάζεται ως κριτικός.

Κάνει το πρώτο του γύρισμα το 1965 σε συναυλία των FORMINX του Βαγγέλη Παπαθανασίου στο Παλαί ντε Σπόρ στη Θεσσαλονίκη. Το 1968 συμμετέχει στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με τη μικρού μήκους ταινία «Εκπομπή» και αποσπά το Βραβείο κριτικών.

Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του ιστορικού περιοδικού «Σύγχρονος κινηματογράφος» με συνιδρυτές τον Θόδωρο Αγγελόπουλος και τον Βασίλη Ραφαηλίδη.

Από το 1970, με την «Αναπαράσταση», και μετά ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος συνεχίζει να εργάζεται ακούραστα για σχεδόν σαράντα χρόνια και το έργο του αποσπά δεν παύει να βραβεύεται.

Ακολουθούν οι «Μέρες του ’36» το 1972, «Ο θίασος» το 1975, «Οι Κυνηγοί» το 1977, «Ο Μεγαλέξανδρος» του 1980, «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη» το 1983, «Ταξίδι στα Κύθηρα» το 1984, «Ο Μελισσοκόμος» το 1986, «Τοπίο στην Ομίχλη» το 1988, «Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού» το 1991, «Το βλέμμα του Οδυσσέα» το 1995, «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» το 1998, «Τριλογία - Ι. Το λιβάδι που δακρύζει» το 2003 και «Τριλογία - ΙΙ. H σκόνη του χρόνου» το 2008.

Οι ταινίες του έχουν αποσπάσει δεκάδες βραβεία σε διεθνή Φεστιβάλ. Μεταξύ άλλων «Ο Μεγαλέξανδρος» έλαβε το Χρυσό Λιοντάρι το 1980 στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας, το «Τοπίο στην Ομίχλη» μοιράστηκε το Αργυρό Λιοντάρι Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας το 1988, «Το Βλέμμα του Οδυσσέα» το 1995 έλαβε το Μεγάλο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών και οι κριτικοί του περιοδικού Time το ψήφισαν στις 100 καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου ενώ η ταινία «Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα» απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1998.

Έχει τιμηθεί και ο ίδιος με βραβεία και τίτλους τιμής. Μεταξύ άλλων έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, του Πανεπιστημίου X Ναντέρ (Nanterre) στο Παρίσι και του Πανεπιστημίου του Έσσεξ (Essex) ενώ το 1992 του απονεμήθηκε το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής από τη Γαλλική Δημοκρατία.

Το 1979, στα γυρίσματα του «Μεγαλέξανδρου» γνωρίζει τη Φοίβη Οικονομοπούλου, διευθύντρια παραγωγής, η οποία ήταν από τότε η σύντροφος της ζωής του. Το 1980 γεννήθηκε η πρώτη του κόρη Άννα, το 1983 η δεύτερη κόρη του Κατερίνα και το 1985 η τρίτη, η Ελένη.

Βαθιά πολιτικοποιημένος καλλιτέχνης, σε  συνέντευξή του έκανε λόγο και για τους πολιτικούς: «Ο χρόνος της πολιτικής τελείωσε. Είναι η εποχή των μάνατζερ. Δεν βλέπετε πως οι πρωθυπουργοί διοικούν τις χώρες σαν ποδοσφαιρικές ομάδες;»

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος είχε συμφιλιωθεί με την ιδέα του θανάτου.
«Αργά ή γρήγορα, επειδή μεγαλώνουμε, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ιδέα του θανάτου. Επειτα, μεγαλώνοντας πολλαπλασιάζονται οι θάνατοι, οι απώλειες των φίλων» είχε πει ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. 

Οκτώ ταινίες του-σταθμούς στην ιστορία του ελληνικού, και όχι μόνο, κινηματογράφου, περιλαμβάνει το μεγάλο αφιέρωμα στη μνήμη του κορυφαίου διεθνή Έλληνα σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου, που παρουσιάζει με τον τίτλο «Ελληνικά ταξίδια», από σήμερα Παρασκευή και μέχρι τις 7 Μαΐου στη Βιέννη, το «Αυστριακό Μουσείο Ταινιών».

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καθιέρωσαν το 2012 Διεθνές Βραβείο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του σπουδαίου Έλληνα δημιουργού. Το βραβείο θα απονέμεται κάθε Νοέμβριο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

πηγη:kozani.tv,el.wikipedia.org,omogeneia.ana-mpa.gr,madata.gr

επιμέλεια: art 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ