Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Μία “Μπλε” Πανσέληνος στις 31 Αυγούστου 2012


Πανσέληνος (wikipedia) ονομάζεται η σεληνιακή φάση κατά την οποία ο δορυφόρος της γης, η σελήνη, φαίνεται “πασιφαής”, δηλαδή όλο το ημισφαίριό της, το στραμμένο προς τη Γη φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος.
 
Τα περισσότερα έτη έχουν δώδεκα πανσελήνους, τις περισσότερες φορές μια κάθε μήνα. Ωστόσο κάθε ημερολογιακό έτος περιλαμβάνει δώδεκα σεληνιακούς κύκλους και έντεκα ημέρες ακόμη. Αυτές αθροίζονται και σαν αποτέλεσμα κάθε δύο ή τρία χρόνια έχουμε ένα επιπλέον φεγγάρι, φαινόμενο που συμβαίνει κάθε 2,72 χρόνια.
Μπλε φεγγάρι αποκαλείται μια πανσέληνος που συμβαίνει σε ασυνήθιστη χρονική στιγμή. Μια «μπλε» πανσέληνο θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την τελευταία νύχτα του καλοκαιριού, στις 31 Αυγούστου. 
Σύμφωνα με τα «Νέα», η δεύτερη πανσέληνος τον ίδιο μήνα δεν λέγεται μπλε μονάχα επειδή είναι ασυνήθιστη, αλλά ονομάστηκε έτσι μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία το 1883.

Η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή και στα ανώτατα στρώματα τις ατμόσφαιρας εκτινάχθηκαν χώμα και στάχτη, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να φαίνεται μπλε.
Τα μικροσωματίδια στα σύννεφα σκόνης που εκτοξεύτηκαν από το ηφαίστειο στην Ινδονησία παρέμειναν επί χρόνια στην ατμόσφαιρα σκεδάζοντας τις λευκές ακτίνες φωτός του φεγγαριού την ώρα που αυτές διαπερνούσαν τα νέφη από στάχτη στον ουρανό. Έτσι η Σελήνη φαινόταν μπλε.
Πιο πρόσφατα, το 1950, το μπλε φεγγάρι φάνηκε στον ουρανό ύστερα από μεγάλες δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία και τον Καναδά, ενώ η τελευταία «μπλε Σελήνη» συνέβη τον Δεκέμβριο 2009.

Με εκδηλώσεις και δρώμενα σε όλη την Ελλάδα θα συνοδευτεί η “μπλε” πανσέληνος  της 31ης Αυγούστου.
Ειδικότερα, 120 μνημεία σε όλη την Ελλάδα θα παραμείνουν ανοιχτά με 85 εξ αυτών να φιλοξενούν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις και προβολή κινηματογραφικών ταινιών, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Σημειώνεται πως το έτος 2018 αναμένεται μαύρο φεγγάρι (καθόλου πανσέληνος το μήνα Φεβρουάριο που είναι συντομότερος), και σαν αποτέλεσμα θα υπάρξουν δυο μπλε φεγγάρια μες την ίδια χρονιά, τον Ιανουάριο και το Μάρτη.

Οι επόμενες βραδιές με πανσέληνο για το 2012:

  • Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 
  • Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 
  • Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 
  • Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 
  • πηγη: econews,carpediem-hall.gr,  wikipedia, universitas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ