Ο
ιός μεταδίδεται με γρήγορους ρυθμούς και τα περιστατικά που
καταγράφονται καθημερινά σε νηπιαγωγεία, παιδότοπους αλλά και παιδικούς
σταθμούς της Β.Ελλάδας (πλέον και της Καστοριάς) είναι πάρα πολλά.
Ωστόσο
οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί, καθώς, όπως εξηγούν, πρόκειται
για τον τύπο Α του ιού, ο οποίος δεν είναι επικίνδυνος.
«Πρόκειται για έναν εντεροϊό, τον ιό κοξάκι, τύπου Α16, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ιογενές καλοήθες νόσημα. Μάλιστα λόγω της ηπιότητάς του δεν χρειάζεται καν να μπει σε επιτήρηση από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Η αλήθεια είναι ότι φέτος σε αντίθεση με πέρυσι έχουμε αύξηση των κρουσμάτων του ιού του συγκεκριμένου τύπου κυρίως σε παιδιά. Οι γονείς όμως δεν πρέπει να αγωνιούν, καθώς δεν είναι επικίνδυνος, αλλά επιφέρει ταλαιπωρία στους μικρούς ασθενείς», εξηγεί στη «Μ» η υπεύθυνη του τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), παιδίατρος Θεανώ Γεωργακοπούλου.
Παράλληλα τονίζει ότι τα κύρια συμπτώματα του ιού κοξάκι τύπου Α16 είναι υψηλός πυρετός, πονόλαιμος και το σύνδρομο χεριών, ποδιών και στόματος, που μεταφράζεται σε εξανθήματα στα χέρια, τις παλάμες, τα πόδια και τον κορμό, καθώς και σε πληγές στο στόμα, τη γλώσσα και το λαιμό. Τα εξανθήματα αυτά εξελίσσονται σε πολύ μικρές φουσκάλες, οι οποίες πονάνε, όταν τις πιέσει κάποιος. Όσον αφορά τα πιο βαριά περιστατικά, τα συμπτώματα είναι πιο έντονα και περιλαμβάνουν εμετό, ναυτία, πόνους στο στήθος, διαταραχές στην αναπνοή και αφυδάτωση.
«Ο ιός χρειάζεται περίπου οκτώ ημέρες, για να κάνει τον κύκλο του, ενώ εντοπίζεται με κλινική διάγνωση. Το καλό είναι ότι στα περιστατικά που καταγράφονται αυτή τη στιγμή δεν απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο. Ωστόσο οι γονείς οφείλουν να γνωρίζουν ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι πολύ εύκολη και μπορεί να γίνει μέσω της στενής επαφής με το άρρωστο παιδί, με τα σταγονίδια του στόματος, το υγρό από τις φουσκάλες στο δέρμα ή τα κόπρανα του ασθενούς», επισημαίνει η κ. Γεωργακοπούλου.
Όσον αφορά την αντιμετώπισή του, πρωταρχικό ρόλο παίζει η λήψη μέτρων υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών, η παραμονή του άρρωστου παιδιού στο σπίτι και ο καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων.
Πάντως σύμφωνα με τους ειδικούς ο ιός κοξάκι προσβάλλει και πολλούς ενήλικες, πολλοί εκ των οποίων έχουν αντισώματα, γεγονός που αποδεικνύει ότι πέρασαν ίωση εξαιτίας του ιού σε μικρή ηλικία.
Ο ΙΟΣ ΚΟΞΑΚΙ ΤΥΠΟΥ Β
Όπως εξηγούν στη «Μ» οι επιστήμονες, υπάρχει και ο τύπος Β του ιού κοξάκι, ο οποίος είναι πιο σπάνιος αλλά και πιο επικίνδυνος. Κι αυτό διότι μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα και ενδοκαρδίτιδα, αναπνευστική δυσλειτουργία και διαταραχή στο ήπαρ, τους νεφρούς και το πάγκρεας, ενώ τελικός στόχος του είναι η καρδιά, της οποίας καταστρέφει τα κύτταρα και σταδιακά οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια.
Πάντως ο ιός κοξάκι τύπου Β έχει εμφανιστεί στο παρελθόν στη χώρα μας και συγκεκριμένα το 2004, προκαλώντας μάλιστα το θάνατο ενός τετράχρονου αγοριού. Επίσης ο ίδιος ιός είχε εμφανιστεί και το 2002, οπότε προκάλεσε μυοκαρδίτιδα-περικαρδίτιδα σε αρκετούς ασθενείς, καθώς και τρεις θανάτους.
Επίσης, το 2005 είχαν καταγραφεί δεκατρείς θάνατοι ασθενών. Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι στο αίμα των θανόντων είχε ανιχνευτεί ιός κοξάκι, αλλά για το θάνατό τους δεν ευθυνόταν αυτός. Εξαίρεση ήταν ένα περιστατικό, στο οποίο διαπιστώθηκε αλλοίωση οργάνων από τον τύπο Β του ιού κοξάκι. Μάλιστα με αφορμή τους θανάτους το υπουργείο Υγείας είχε διατάξει επείγουσα επιδημιολογική μελέτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ