Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ: Ενώπιον των πολιτικών αρχηγών τα διλήμματα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θέτει ενώπιον των πολιτικών αρχηγών σε σύσκεψη στις 9.30 το πρωί στο Προεδρικό εναλλακτική πρόταση για να βγει η χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, μετά την απόρριψη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της απόφασης του Γιούρογκρουπ για επιβολή τέλους αλληλεγγύης επί των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

Η πρόταση αναμένεται ότι θα τεθεί αργότερα το απόγευμα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση.
 
Λονδρέζοι βουλευτές και παροικία κινητοποιούνται για την Κύπρο
Συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών της Βρετανίας Γκρεγκ Κλαρκ εξασφάλισαν τέσσερις Συντηρητικοί βουλευτές του βορείου Λονδίνου, οι οποίοι θα συνοδεύονται από αντιπροσωπεία της ελληνοκυπριακής παροικίας.
Στόχος της συνάντησης, που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα, είναι η διατύπωση των ανησυχιών των Κυπρίων του Λονδίνου για τις επιπτώσεις της πιθανής εφαρμογής της συμφωνίας του Eurogroup για επιβολή φόρου στις καταθέσεις.
Οι βουλευτές που επιδίωξαν και εξασφάλισαν τη συνάντηση είναι οι Μάικ Φρηρ που εκπροσωπεί την περιφέρεια Finchley & Golders Green, ο Μάθιου Όφορντ από το Hendon, η Τερέζα Βίλιερς από το Chipping Barnet που είναι επίσης υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας και ο Ντέιβιντ Μπάροους από το Enfield Southgate, πρόεδρος της διακομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας για την Κύπρο.
Ο κ. Φρηρ δήλωσε ότι μια επιβολή φόρου στις καταθέσεις θα έχει μεγάλο αντίκτυπο σε Βρετανούς κατοίκους της Κύπρου, καθώς και στην ελληνοκυπριακή κοινότητα του Λονδίνου. «Για το λόγο αυτό εγώ και οι συνάδελφοί μου θα λάβουμε κάθε δυνατή δράση για να υποστηρίξουμε όσους πλήττονται», πρόσθεσε.
Ανάλογη δήλωση έκανε και η Τερέζα Βίλιερς: «Είναι μια ώρα αγωνίας και αβεβαιότητας για τους Βρετανοκύπριους ψηφοφόρους στην περιφέρειά μου. Καλωσορίζω την ευκαιρία να μιλήσω με τον Γκρεγκ Κλαρκ για την τρέχουσα κατάσταση. Η κρίση στην ευρωζώνη είχε τόσο επιζήμια επίπτωση σε τόσες πολλές ζωές τα τελευταία χρόνια. Τώρα οι Κύπριοι έχουν υποστεί αυτό το βαρύ πλήγμα και θα εργαστώ για να καθησυχάσω τους Κύπριους της περιφέρειάς μου σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

 Εξοργισμένος ο Μεντβέντεφ - ζητά εγγυήσεις
Έτοιμη να εξετάσει «διάφορες επιλογές» για τη χορήγηση βοήθειας στην Κύπρο είναι η Ρωσία, δήλωσε στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς και σε άλλα ευρωπαϊκά μέσα ο πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει πρώτα η ΕΕ και η ίδια η Κύπρος να παρουσιάσουν νέες, λειτουργικές προτάσεις.
Η βρετανική οικονομική εφημερίδα σχολιάζει ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός μετά βίας μπορούσε να κρύψει το θυμό του για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου που αποφασίστηκε στο Eurogroup. Προειδοποίησε ότι εφαρμογή του «απαλλοτριωτικού και δημευτικού» μέτρου της επιβολής φόρου στις καταθέσεις θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο γύρο διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης.
«Στηρίζουμε την έλευσης τάξης στη χρηματοοικονομική σφαίρα, μέτρα επαναφοράς των τραπεζών σε υγιή κατάσταση και ασφαλώς τη διαφάνεια στις πληροφορίες για κατόχους λογαριασμών και δικαιούχους. Αλλά αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει στην κατάρρευση του τραπεζικού τομέα. Και δυστυχώς τώρα το κυπριακό τραπεζικό σύστημα περνά πολύ δύσκολες στιγμές. Είναι στην ουσία παγωμένο… η οικονομική κατάσταση μιας χώρας μέλους της ΕΕ είναι η προ χρεοκοπίας κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρωθυπουργός.
Κατά τον κ. Μεντβέντεφ οι επιπτώσεις στις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ εξαρτώνται από το πώς θα επιλυθεί η κρίση. Αν δε γίνει γρήγορα, προειδοποίησε, τα προβλήματα στην Κύπρο θα μπορούσαν να προξενήσουν μια νέα σειρά τοπικών οικονομικών κρίσεων στην Ευρώπη.
Διατύπωσε ένσταση για το πάγωμα του τραπεζικού συστήματος και των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στην Κύπρο, «ακόμα και στις πιο ισχυρές τράπεζες και σε τράπεζες ρωσικής ιδιοκτησίας που είναι απολύτως κανονικές και υγιείς». Πρόσθεσε ότι η Κύπρος και άλλες αρχές ίσως αντιμετωπίσουν νομικές προσφυγές σε βάρος τους αν σημειωθούν ζημιές λόγω της αναστολής λειτουργίας του συστήματος.
Σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία θα σκεφτεί δύο φορές σχετικά με την αύξηση του ποσοστού των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος που κατέχει σε ευρώ, όπως έχουν συστήσει κάποιοι στην ΕΕ. «Τι θα συμβεί αν η Ισπανία ή η Ιταλία ή άλλες χώρες αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες; Μπορούν να αρχίσουν να κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία αύριο», είπε ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.
Απέφυγε να αναφερθεί στη μορφή μιας ενδεχόμενης ρωσικής βοήθειας προς την Κύπρο. «Οι Κύπριοι εταίροι μας έφτασαν στη Μόσχα με ένα πακέτο προτάσεων σχετικά με ορισμένα υλικά περιουσιακά στοιχεία που πιστεύουν ότι μπορεί να εξεταστούν προς απόκτηση από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Πρώτα όμως η ΕΕ πρέπει να καταθέσει νέες προτάσεις που συνάδουν με το νόμο και εγγυώνται τα περιουσιακά δικαιώματα», σχολίασε ο Ρώσος πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς αν η Ρωσία θα αναζητούσε πρόσβαση στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου ως αντάλλαγμα για τη βοήθειά της, ο κ. Μεντβέντεφ απάντησε ότι δεν πρόκειται για απλή ερώτηση. «Κατ’ αρχάς δεν κατανοώ πλήρως πόσο αξίζουν και έπειτα καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα από την τουρκική πλευρά. Αλλά είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε οποιαδήποτε ιδέα», πρόσθεσε.
Επέμεινε ότι πολλοί Ρώσοι πολίτες και επιχειρηματίες τοποθετούν τα χρήματά τους στην Κύπρο καθόλα νόμιμα και το ποσοστό των ποσών που συνδέονται με φήμες περί υπόπτων μεθόδων φυγής κεφαλαίων από τη Ρωσία δεν είναι όσο σημαντικό υποτίθεται πως είναι. Τόνισε πάντως ότι αν η Κύπρος και η ΕΕ μοιραστούν πληροφορίες για την προέλευση των ρωσικών καταθέσεων, η Μόσχα είναι έτοιμη να ενεργήσει κατά των παρανομιών.
«Για το ρωσικό κράτος είναι πολύ σημαντικό να πάρει αυτές τις πληροφορίες από την ευρωπαϊκή πλευρά, ώστε να γίνουν γνωστοί αυτοί που έφεραν χρήματα από τη ρωσική οικονομία», είπε ο κ. Μεντβέντεφ. Συμπλήρωσε ότι και οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αναλάβουν ανάλογη δράση εναντίον άλλων «υπεράκτιων ζωνών». Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν πολλές από αυτές. Οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι ή οι Μπαχάμες. Είναι καλύτερες από την Κύπρο; Δεν πρέπει να λειτουργούμε με δύο σταθμά», κατέληξε.

 ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ
  •  Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Επενδυτικό ταμείο» αναφέρει πως η Κυβέρνηση θα ιδρύσει ειδικό ταμείο και θα καλέσει όλους (ταμεία προνοίας ημικρατικών, επιχειρηματίες, εκκλησία, πολίτες) να επενδύσουν εθελοντικά για τη σωτηρία της πατρίδας σε ομόλογα ώστε να καλυφθεί το ποσό των 5,8 δις εξ ιδίων πόρων. 
  •  «Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Σχέδιο διάσωσης με … γεύση φυσικού αερίου» αναφέρει πως με πρόταση νόμου, η οποία προνοεί τη σύσταση επενδυτικού ταμείου συνδεδεμένου με τα έσοδα από το φυσικό αέριο, επιχειρεί η Κυβέρνηση να δώσει τη λύση στην προσπάθεια διάσωσης της κυπριακής οικονομίας.
  •  «Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Fund σωτηρίας επί τάπητος» γράφει πως τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων αλλά και όλων των οργανωμένων φορέων της κυπριακής κοινωνίας επιζητεί η Κυβέρνηση, σε μια ύστατη προσπάθεια να πετύχει την ομοφωνία για την προώθηση στο κυπριακό κοινοβούλιο νομοσχεδίου που να καλύπτει το ζητούμενο ποσό των 5,8 δις. ευρώ. 
  •  Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Εμμένουν σε συνταγές Τρόικας» αναφέρει πως λύση στα πλαίσια των συνταγών της Τρόικας προκρίνει η Κυβέρνηση, η οποία απορρίπτει την αξίωση του ΑΚΕΛ, η οποία τυγχάνει ευρύτατης λαϊκής υποστήριξης, για απόσυρση της αίτησης από το μηχανισμό στήριξης.
  •  Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο «Το κούρεμα καταθέσεων πίσω στο τραπέζι» γράφει πως η Κυβέρνηση ζήτησε από τις τράπεζες να μείνουν κλειστές μέχρι την επόμενη εβδομάδα καθώς επεξεργάζεται την ιδέα να ξαναυποβάλει την πρόταση για κούρεμα των καταθέσεων, σε πολύ μικρότερο ποσοστό από ό,τι προβλέπετο στο προηγούμενο σχέδιο.
ΠΗΓΗ: ikypros.com
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:art

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ