Σε όλες τις ημέρες της Μεγάλης Σαρακοστής τηρείται αυστηρή νηστεία εκτός του Σαββάτου και Κυριακής, όπου γίνεται κατάλυση οίνου και ελαίου,
επιτρέπεται δηλαδή η κατανάλωση κρασιού και λαδιού.
Στις υπόλοιπες
ημέρες η νηστεία συνίσταται σε ξεροφαγία , δηλαδή σε φυτικές τροφές
χωρίς έλαιο Εξαίρεση αποτελεί:
- η γιορτή των Αγίων Τεσσαράκοντα μαρτύρων όπου καταλύεται το λάδι καθώς και
- ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου οπότε καταλύεται το ψάρι, όποια μέρα και να γιορτασθεί.
Κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα τηρείται αυστηρή νηστεία ακόμα και το Μεγάλο Σάββατο όπου είναι και το μόνο Σάββατο του έτους που, σύμφωνα με τους κανόνες της εκκλησίας, δεν καταλύεται το λάδι.
Εκ της ονομασίας αυτής τα προς κατανάλωση νηστίσιμα τρόφιμα της
περιόδου αυτής, αλλά και οποιαδήποτε έχουν σχέση μ΄ αυτή ονομάζονται σαρακοστιανά σε αντίθεση με τα πασχαλινά.
Κατά το χρονικό αυτό διάστημα, αν κι εφόσον τηρείτε τις παραδόσεις και
επιθυμείτε να νηστέψετε πρέπει να αποφεύγετε το κρέας, τα αβγά, το
γάλα, το γιαούρτι, το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και τα τυροκομικά
προϊόντα, ενώ την Μεγάλη Εβδομάδα, που πρόκειται και να κοινωνήσετε κατά
κανόνα νηστεύετε και το λάδι.
Επιτρέπεται ωστόσο να τρώτε όσπρια,
ψωμί, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, πατάτες, θαλασσινά και νηστίσιμα
επιδόρπια, όπως είναι τα καλτσούνια και ο χαλβάς.
Το
κύριο ερώτημα λοιπόν είναι ποιες είναι εκείνες οι τροφές οι οποίες
μπορούν να αντικαταστήσουν την μεγάλη ομάδα τροφίμων που αποφεύγεται,
ώστε να μην λείψει τίποτα από τον οργανισμό μας και το αποτέλεσμα να
είναι όχι μόνο η καλύτερη ψυχική αλλά και σωματική υγεία.
- O συνδυασμός οσπρίων και δημητριακών και συγκεκριμένα ρύζι + όσπρια, αυξάνει τη βιολογική αξία της πρωτεΐνης και την κάνει ισάξια με τη ζωική.
- Φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι τα όσπρια (κυρίως φακές, φασόλια μαυρομάτικα), οι ξηροί καρποί, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι), τα αποξηραμένα φρούτα και τα θαλασσινά. Σίδηρο σε υψηλές συγκεντρώσεις έχουν επίσης τα κρεμμύδια, το μαρούλι και η σόγια. O συνδυασμός τροφών που περιέχουν μη αιμικό (φυτικό) σίδηρο με βιταμίνη C από χυμούς φρούτων ή σαλάτες, μεγιστοποιεί την απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου. Σχεδόν την επταπλασιάζει!
- Στην διάρκεια της νηστείας συνιστάται να συνοδεύετε το φαγητό σας με λίγο κρασί, κατά προτίμηση κόκκινο που είναι πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες. Άλλωστε όλες οι πρόσφατες διατροφικές έρευνες φανερώνουν ότι η εγκρατής κατανάλωση κρασιού (μέχρι 2 ποτήρια την ημέρα για τις γυναίκες)συμβάλλει στην μακροζωϊα και την ενίσχυση των εγκεφαλικών λειτουργιών, όπως η μνήμη.
- Επίσης, ενδείκνυται και η με μέτρο κατανάλωση μπίρας, η οποία αποτελεί εναλλακτική πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β, σε περιόδους που το καθημερινό μενού δεν περιλαμβάνει παραδοσιακές πηγές όπως είναι το κρέας ή τα γαλακτοκομικά.
- Μια πολύ καλή επιλογή με ευεργετική δράση και μεγάλη διατροφική αξία αποτελεί το ταχίνι (σησαμοπολτός). Είναι ιδανικό υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών, είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως είναι το ασβέστιο, ο σίδηρος, η βιταμίνη Ε, το κάλιο, ο ψευδάργυρος κ.α.
- Καλές πηγές ασβεστίου εκτός από το ταχίνι, κατά την περίοδο της νηστείας είναι οι ξηροί καρποί (κυρίως τα αμύγδαλα), το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, οι μπάμιες, ο χαλβάς, το γάλα σόγιας ,τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά το μαύρο ψωμί, τα φασόλια και το σπανάκι.
πηγη:http://el.wikipedia.org, healthview.gr,organiclife.gr,Newsit.gr
επιμέλεια:art
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ