Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Αντίο μέλισσες



Γιατί οι μέλισσες αφανίζονται και η διατροφή μας κινδυνεύει;Την επόμενη φορά που θ’ ακούσεις μια μέλισσα να ζουζουνίζει, θυμήσου ότι μεγάλο μέρος της τροφής που καταναλώνουμε εξαρτάται από την επικονίαση, δηλαδή τη γονιμοποίηση των φυτών με τη μεταφορά γύρης.

  • Η επικονίαση είναι το πολυτιμότερο αγαθό που προσφέρουν οι μέλισσες στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Χωρίς την επικονίαση, η τροφή που καταλήγει στο πιάτο μας θα ήταν πολύ λιγότερη, αφού περίπου το 1/3 των καλλιεργειών θα έπρεπε να επικονιαστεί με άλλα μέσα. Η μείωση της παραγωγικότητας θα επηρέαζε έως και το 75% των καλλιεργειών μας. 
  • Τα πιο θρεπτικά είδη για τη διατροφή μας (βασικά φρούτα και λαχανικά, καθώς και προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές για την παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών) θα πλήττονταν σοβαρά από την εξαφάνιση των μελισσών. Οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές κυρίως για τις καλλιέργειες μήλων, φράουλας και ντομάτας.

Τι ζητά η Greenpeace

Οι περισσότεροι από εμάς νομίζουμε ότι το πιο πολύτιμο προϊόν των μελισσών είναι το μέλι.
 Όμως το πολυτιμότερο αγαθό που μας δίνουν οι μέλισσες είναι η επικονίαση (η γονιμοποίηση των φυτών με τη μεταφορά γύρης) και αφορά το 1/3 των καλλιεργειών που καταλήγουν στο πιάτο μας.
 Η Greenpeace μέσα από τη νέα της έκθεση έχει εντοπίσει τρία νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα των εταιριών Bayer και Syngenta που χρησιμοποιούνται ευρέως και στη χώρα μας και ευθύνονται για τη μαζική εξόντωση των μελισσών, θέτοντας σε κίνδυνο τη διατροφή μας. 
Η Greenpeace καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Τσαυτάρη να απαγορεύσει άμεσα την διακίνησή τους στη χώρα μας και να στηρίξει τη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απαγόρευση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ