Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Νότιο Σουδάν: 120.000 άνθρωποι χωρίς καμία βοήθεια

120.000 άνθρωποι σύμφωνα με εκτιμήσεις έχουν τραπεί σε φυγή προσπαθώντας να γλιτώσουν από τις μάχες που μαίνονται στις κεντρικές πόλεις της επαρχίας Πίμπορ στην πολιτεία Τζόνγκλεϊ του Νότιου Σουδάν και κρύβονται σε μη ασφαλείς και μολυσμένους από ελονοσία βάλτους  χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, τροφή ή ιατρική βοήθεια, σύμφωνα με ανακοίνωση της  διεθνούς ιατρικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα/Medecins Sans Frontieres (MSF).
Η κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν πρέπει να επιτρέψει την άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε αυτές  τις περιοχές με στόχο να αποτρέψει το θάνατο χιλιάδων εσωτερικά εκτοπισμένων, δήλωσαν οι MSF.
Πολλοί από τους εκτοπισμένους έχουν καταφύγει στο δάσος για να σωθούν εν τω μέσω έντονων συγκρούσεων μεταξύ του Στρατού του Νότιου Σουδάν (SPLA) και της ένοπλης πολιτοφυλακής David YauYau τον τελευταίο μήνα. Οι  μάχες κλιμακώνονται τη στιγμή που οι ιατρικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα καταστρέφονται, συμπεριλαμβανομένης της συστηματικής λεηλασίας του νοσοκομείου των MSF στην επαρχία Πίμπορ στα τέλη Μαΐου, και ο SPLA αρνείται να επιτρέψει ή να διευκολύνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους εκτοπισμένους.
«Απαιτείται άμεση δράση για να αποφευχθεί η καταστροφή», επεσήμανε ο Δρ. Bart Janssens, διευθυντής επιχειρήσεων των MSF. «Η περιοχή της Πίμπορ όπου κρύβεται ο πληθυσμός, θα πλημμυρίσει  κατά την επικείμενη περίοδο των βροχοπτώσεωνΣε αυτό το μέρος δεν μπορεί να ζήσει κάποιος. Προς το παρόν δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με όσους κρύβονται στο δάσος. Η περίοδος των βροχοπτώσεων έχει ήδη ξεκινήσει και ξέρουμε από την εμπειρία μας με τους MSF στην πολιτεία Τζόνγκλεϊ ότι χωρίς ιατρική βοήθεια οι δείκτες θνησιμότητας θα αυξηθούν με γρήγορο ρυθμό, ενώ οι άνθρωποι θα πεθαίνουν από πνευμονία και άλλες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, από ελονοσία και διάρροια. Επιπλέον από τον Ιούνιο, οι κοινότητες άρχισαν να έχουν ελλείψεις σε τρόφιμα πριν ακόμη ξεκινήσει  η επόμενη περίοδος συγκομιδής».
Οι εκτοπισμένοι  έχουν εγκαταλείψει τις μεγάλες  πόλεις στην επαρχία Πίμπορ κυρίως επειδήφοβούνται ότι μπορεί να τους περάσουν για αντάρτες ή ότι μπορεί να εγκλωβιστούν σε διασταυρούμενα πυρά. Η έλλειψη διάκρισης που φέρεται  ή υπάρχει ανάμεσα στους αμάχους της κοινότητας Μάρλ και τους  μαχητές θα αυξήσει μόνο τον κίνδυνο των ασθενειών και του θανάτου για έναν πληθυσμό που ζει μέσα στη βία, τον εκτοπισμό και το φόβο, σημείωσαν οι MSF. Σχεδόν ολόκληρη η κοινότητα Μαρλ από την επαρχία Πίμπορ δεν λαμβάνει καμία απολύτως βοήθεια.
Καθώς τα δυο μοναδικά νοσοκομεία στην επαρχία Πίμπορ, στην Μπόμα και την Πίμπορ, λεηλατήθηκαν και υπέστησαν βανδαλισμούς,  ο πληθυσμός δεν έχει πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, με μοναδική εξαίρεση τη μονάδα υγείας των MSF που λειτουργεί στοιχειωδώς στο Γκαμάρακ. Από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο, το νοσοκομείο Πίμπορ περιέθαλψε 3.000 άτομα και παρείχε χειρουργική φροντίδα σε περισσότερα από 100 άτομα που υπέφεραν από τραύματα πολέμου, μεταξύ των οποίων και στρατιώτες του SPLA.
Το αίτημα που έχουν απευθύνει επανειλημμένως  οι MSF προς τις αρχές να κινηθούν  έξω από αυτές τις πόλεις για να παράσχουν βοήθεια σε όσους κρύβονται στο δάσος δεν έχει γίνει δεκτό. Πρόσφατα οι διοικητές του SPLA έκαναν ξεκάθαρο στο προσωπικό των MSF ότι δεν θα του επιτραπεί η είσοδος στο έδαφος της αντιπολίτευσης για την παροχή ιατρικής βοήθειας ή στο δάσος  όπου έχουν καταφύγει οι εκτοπισμένοι για να κάνει  εκτίμηση των αναγκών τους,  μέχρι η κυβέρνηση να αποκτήσει έλεγχο της περιοχής.
Οι ομάδες των MSF είναι έτοιμες να ξαναρχίσουν και να κλιμακώσουν τις ιατρικές τους δραστηριότητες για όσους έχουν ανάγκη ανεξάρτητα από την κοινότητα στην οποία ανήκουν  αλλά οι αρχές του Νότιου Σουδάν πρέπει να επιτρέψουν την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους εκτοπισμένους», προσθέτει ο Δρ. Janssens. «Όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές πρέπει να σεβαστούν τις ιατρικές εγκαταστάσεις, το προσωπικό και τους ασθενείς. Πρόκειται ξεκάθαρα για μια επείγουσα κατάσταση. Οι άνθρωποι εκτοπίζονται σε μια περιοχή που σε λίγο θα πλημμυρίσει».
msf.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ