Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Ενοχος κρίθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος για "ξέπλυμα μαύρου χρήματος"


Ενοχος κρίθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας το οποίο τον καταδίκασε για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος από εγκληματική δραστηριότητα και συγκεκριμένα από την  κατ´ εξακολούθηση παθητική δωροδοκία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου».

Με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία όπως αυτά προέκυψαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, το δικαστήριο έκρινε ότι ο Ακης Τσοχατζόπουλος, τέλεσε το έγκλημα της δωροδοκίας, ζητώντας υπόσχεση ωφελημάτων, καθόλη τη διάρκεια θητείας του( 1997-2001), στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τόσο για τα υποβρύχια όσο και για τα αντιπυραυλικά συστήματα Tor m1, με ποσά μεγαλύτερα των 55 εκατομμυρίων ευρώ (18 δις δραχμές).

Τουλάχιστον επί μία δεκαετία του καταβάλλονταν σταδιακά, ως το 2007, μέσω τραπεζικών έμβασματων, μέσω off shore εταιρειών, μέσω παρενθέτων πρόσωπων, όπως οΑλ Ζαγιάτ Φουάντ, ο Γιάννης Σμπώκος, Γιάννης Μπέλτσιος, Αλέξανδρος Αβατάγγελος, Μιχάλης Ματάντος, Ντίνος Μιχαηλιδης.

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι αποδείχθηκε πλήρως η πράξη του ξεπλύματος, κατ´ επάγγελμα  και κατ´ εξακολούθηση, από κοινού με τους υπόλοιπους και κατά μονάς.

Ετσι το δικαστήριο έκρινε ενόχους και  άλλους δεκαέξι από τους δεκαοκτώ συγκατηγορουμένους του πρώην υπουργού, κάνοντας δεκτή την πρόταση των εισαγγελέων της έδρας. 

Το δικαστήριο τους καταδίκασε όλους για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα που προήλθε από την κατ΄εξακολούθηση παθητική δωροδοκία του Ακη σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. 

Πρόκειται για τους Γιάννη Σμπώκο, Βίκυ ΣταμάτηΑστέριο Οικονομίδη, Φρόσω Λαμπροπούλου, Νικόλαο Ζήγρα, Γιώργο Σαχπατζίδη, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Ταλίτα Μαρία Τσεκούρα, Νικόλαο Γεωργουλάκη, Παναγιώτη Σταμάτη, Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, Φώτη Αρβανίτη, Νικόλαο Καρατζά, Γιώργο Κωνσταντάτο,  Οράτιο Μελά.

Από αυτούς τέσσερις καταδικασθέντες και συγκεκριμένα η πρώην σύζυγος Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, ο εκδότης του Ιανού Νικόλαος Καρατζάς, ο πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ Φώτης Αρβανίτης και ο αδερφός της Βίκυς, Παναγιώτης Σταμάτης  καταδικάστηκαν χωρίς την επιβαρυντική διάταξη της κατ' επάγγελμα τέλεσης του αδικήματος, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους.  

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν οι Παντελής Ζαχαριάδης, επιχειρηματίας και Σπύρος Χατζηνικολάου, δικηγόρος, οι οποίοι κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Torcaso.     

Η απόφαση του δικαστηρίου εκφωνήθηκε σε μία κατάμεστη δικαστική αίθουσα, με το πιο πυκνό ακροατήριο που παρακολούθησε ποτέ τη διαδικασία εδώ και πέντε μήνες.

Στις αγορεύσεις τους αμέσως μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης οι συνήγοροι υπεράσπισης ζητούν την αναγνώριση ελαφρυντικών για τους καταδικασθέντες ενώ η απόφαση επί των ποινών αναμένεται ότι θα εκδοθεί αύριο, Τρίτη. Ζητώντας να αναγνωριστούν ελαφρυντικά στην πελάτισά του Βίκυ Σταμάτη ο Αλέξης Κούγιας την χαρακτήρισε ως «τη χαζούλα της υπόθεσης» μένοντας στο πνεύμα της υπερασπιστικής γραμμής που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα για να υποστηρίξει την αθωότητά της.

Οι εφέτες  με την απόφαση τους εξέφρασαν την πεποίθησή τους για την ποινική ευθύνη, καθενός εκ των 19 κατηγορουμένων και κήρυξαν ενόχους τους 17 κατηγορουμένους, προσμετρώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εμπλοκής τους αλλά και της προσωπικότητας τους.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για την υπόθεση, οι κατηγορούμενοι «τέλεσαν ενεργώντας από κοινού ή και μόνοι τους το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα η οποία συνίσταται στο αδίκημα της κατ' εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας του πρώην υπουργού στρεφόμενης κατά του ελληνικού δημοσίου».

Στο πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα αναφέρεται ότι το σύνολο των κατηγορουμένων διέπραξαν τις πράξεις που τους αποδίδονται ως μέλη οργάνωσης που δημιουργήθηκε το 1998 «….. ενεργώντας κατ' επάγγελμα διότι από την επανειλημμένη τέλεση της πράξης και την υποδομή που είχε διαμορφώσει προκύπτει σκοπός του για πορισμό εισοδήματος και σταθερή ροπή του προς τη διάπραξη του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».

Κατά το κατηγορητήριο που κρίνουν οι εφέτες λίγο πριν την εκφώνηση της απόφασης τους μέσω της οργάνωσης «τοποθετήθηκαν και αποκρύφτηκαν σημαντικότατου ύψους παράνομα έσοδα μέσω ενός καλοστημένου και πολύπλοκου δικτύου εγχώριων και εξωχώριων εταιριών και της χρησιμοποίησης πλήθους τραπεζικών λογαριασμών για την εξαφάνιση των ιχνών των χρημάτων μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές έχοντας διαμορφώσει οργανωμένη ετοιμότητα τέλεσης νομιμοποίησης εσόδων».

Η εισήγηση των εισαγγελέων Γ. Αδειλίνη και Π. Παναγιωτόπουλου για την πολύκροτη υπόθεση είναι να κηρυχθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι, πλην δύο, των οποίων ζήτησαν απαλλαγή λόγω αμφιβολιών.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ